Hem > Internationell Politik > Sverige drar sig ur raketmotorbygge?

Sverige drar sig ur raketmotorbygge?

Det är lätt att sätta luften i halsen när man en vanlig måndag läser interpellationer och stöter på den här interpellationen av Peter Jonsson (s):

Rymdstyrelsen konstaterar i sitt budgetunderlag för 2009 att rymdverksamheten är viktig för Sveriges långsiktiga konkurrenskraft och för sysselsättningen. De menar att denna aspekt även fortsättningsvis bör spela en viktig roll för beslut om hur stort och vilken form av deltagande Sverige ska ha i projekten och vilken typ av teknikutvecklingsuppdrag som kan bli aktuell för svenska aktörer. /…/

Mot bakgrund av ovan så vill jag fråga följande:

  • Är det näringsministerns avsikt att avveckla Sveriges deltagande i Arianeprojektet?
  • Om så är fallet, har näringsministern verkat för att någon analys gjorts av vilka effekter detta får för svensk rymdindustri avseende sysselsättning eller dess roll som katalysator för högteknologisk forskning och utveckling?
  • Har näringsministern sett till att det gjorts någon beräkning av totalkostnaden för Sverige vid ett utträde ur samarbetet?

Ariane är en del av det europeiska samarbetet för rymdforskning. En rätt imponerande raketmodell faktiskt. Svenska företag som Volvo och Saab har varit delaktiga i att ta fram Ariane-raketernas motorer. Arianemotorerna har bland annat används för att skjuta upp satelliter som skulle undersöka kometer, och andra fenomen i rymden. Det vore ytterst dåligt för den svenska rymdforskningen om vi drog oss ur samarbetet.

Maud Olofssons svar på interpellationen borde snart synas i Kammarens protokoll. Jag kan inte för mitt liv tänka mig att hon kommer att säga att vi ska dra oss ur.

För övrigt borde vi satsa mer på rymdforskning i allmänhet. Tillsammans med Andøya Rocket Range utgör Esrange i norra Sverige de bästa kandidaterna för nordliga raketbaser. Vi har ett förhållandevis milt klimat, vilket gör baserna beboeliga året runt. Baserna är redan byggda. Och områdena kring polerna lämpar sig extra väl för flera typer av rymdforskning.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: