Hem > Amerikansk politik > En levande demokrati

En levande demokrati

Barack Obama valdes igår till USA:s 44:de president.

Oavsett vad man tycker om kandidaterna och deras respektive plattformar står det klart att USA i högsta grad är en levande demokrati. Det enorma gräsrotsengagemanget och intresset för valet visade politiken från sin bästa sida, samtidigt som man hittills klarat sig undan från allvarliga skandaler med rösträkning etc.

Faktum är att ett av problemen verkar ha varit det stora valdeltagandet, något som ledde till bitvis långa köer utanför vallokalerna. De sista rösterna räknas fortfarande, men det verkar som att deltagandet ökade med mer än tio miljoner människor jämfört med 2004!

Presidentvalet är en hård sållningsprocess av kandidater, både genom primärval och en rigorös bakgrundskontroll av kandidaterna. Detta visar att mediadrivna och personinriktade kampanjer kan vara både spännande, gripande och samtidigt producera kandidater av hög kvalité.

Barack har redan inlett arbetet med att sätta samman sin administration som efter den 20 januari kommer styra Vita huset. Då kommer vi också se om valet leder till en god politik.

Tills dess; låt oss gratulera USA och Barack Obama för ett enastående val, och ett bevis på att demokratin är framtidens styrelseskick. Bra jobbat USA!

Kategorier:Amerikansk politik
 1. Sikevux
  november 6, 2008 kl. 14:20

  De är kul att de har lyckats övervinna rasindelningen i landet genom att välja en svart president. Jag själv uppfattar honnom som en väldigt karismatisk ledare som antagligen kan förändra landet i en mer liberal riktning.

  Vi får bara hoppas att Ku Klux Klan eller liknande inte tvingar Obamas livvakter ta en kula för honnom.

 2. Simon Rosenqvist
  november 6, 2008 kl. 22:08

  Sikevux: Javisst. Nu är nog inte rasismen övervunnen så enkelt, men valet visar att den är svagare än någonsin. Dessutom har man visat att den inte är en faktor i val av offentliga representanter; den så kallade Bradley-effekten kan nu ses som dödförklarad.

 3. teirdez
  november 11, 2008 kl. 13:41

  En ökning med 10 miljoner röstare torde iofs innebära att det amerikanska valdeltagandet fortfarande är bra mindre än 50% av den röstberättigade populationen.

  Det bådar visserligen gott för framtiden att de har en gräsrotsrörelse, men Obama kan fortfarande svika. Under början av sin presidentkampanj fick han stort stöd för att han var rätt-i-tiden-radikal, och lyckades få stöd från reformsugna och stridslystna ungdomar med visioner för framtiden.

  Senare delen av kampanjen präglades snarare av moderering och försiktig konservatism. Vilket förmodligen var helt nödvändigt för att vinna valet – men det kan slå tillbaka mot gräsrotsengagemanget.

  Jämför gärna med Tony Blairs New Labour i början av 90-talet, och se hur hans triangulerande strategi utvecklades.

  Eller läs Dagens Arena.

 4. november 11, 2008 kl. 19:44

  Det finns viktiga skillnader mellan Storbritannien och USA, speciellt då det presidentiella systemet ger presidenten ett direkt mandat från folket. Barack Obama kommer hållas personligen ansvarig för vad han gjort efter sina första fyra år vid makten.

  Det finns dock självklart stora problem med USA:s demokrati (som med alla demokratier). Köer till vallokalerna, att vissa dömda brottslingar inte får rösta samt att du måste vara registrerad för att kunna delta. Samtliga är hinder som hindrar ett fullt demokratiskt deltagande.

  Min hyllning går främst till den enastående granskning och valprocess som kandidaterna genomgått, och det förhållandevis stora engagemang det amerikanska folket visat inför valet.

  Enligt Sydsvenskan röstade drygt 60% av den röstberättigade befolkningen, dvs 122 miljoner människor.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: