Hem > Europeisk politik, Handel > Mitt brev om ACTA

Mitt brev om ACTA

Med anledning av en ihärdig skribent på [a2k] har jag beslutat att skicka iväg ett (nytt) brev om ACTA till riksdagsledamöterna. Risken är förstås att det kommer lite för många brev från engagerade medborgare just nu, men frågan känns ändå så pass viktig att det är motiverat.

Min huvudsakliga oro med ACTA är att förhandlingarna är så slutna. Man har flyttat från de forum som går att bevaka och påverka, till rum bakom slutna dörrar. Både tredje världen och medborgarorganisationer tappar sina möjligheter att vara med där det händer. Det är aldrig särskilt bra.

Jag skriver till dig i ärendet ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). som förhandlas fram mellan bl a EU, USA och Japan just nu.

Det jag hoppas är att svenska riksdagen kommer att begära att få titta närmare på hur förhandlingarna av handelsavtalet ACTA har skötts av EU. Jag hoppas också att riksdagen inte kommer vara rädda för att ha synpunkter på vilka saker ministerrådet har godkänt kan inkluderas i avtalet.

ACTA är ett problematiskt avtal av flera skäl: dels innehållet, dels förhandlingsmetoderna. ACTA förhandlas utanför ramarna i WTO, och blir därför en betydligt mer sluten process för dels medborgarorganisationer men också för tredje världen. Att man väljer att byta forum för frihandelsavtalen i exakt samma veva som tredje världen har fått flera starka förhandlingsparter i WTO och börjat nyttja WTO:s systemen för att stärka sin egen roll i den internationella handeln är givetvis skamligt och en orsak att närmare granska alla beslut om ACTA bara där.

För det andra är vi många, både privatpersoner och aktivistgrupper, som är oroliga för att ACTA kommer att innehålla bestämmelser om att piratkopieringsmål ska gå från att vara civilrätt till att vara straffrätt. Enligt ett läckt dokument i våras ska ACTA inte heller innehålla några begränsningar till piratkopiering som sker i kommersiell skala. Det är naturligtvis inte en rimlig ordning.

För tredje världen riskerar det här att bli en ny Uruguay-runda, där de utan tillräcklig möjlighet att påverka och delta plötsligt blir av med rättigheter och möjligheter för att stormakternas beslutsfattare har bedömt att de inte förtjänar rätten att vara med och bestämma.

Vidare kommer sättet ACTA förhandlas på också skapa misstro bland de medborgarorganisationer som bevakar handelsfrågorna. Frågetecknena är många, och svaren försvinnande få. Gör därför ert bästa för att den svenska insynen i alla fall ska säkerställas! Ifrågasätt förhandlingarna och be att få granska dem närmare!

 1. november 24, 2008 kl. 14:20

  Lycka till ! :-)

 2. Anders
  december 6, 2008 kl. 12:18

  Jag hänger inte med vad som är problemet med att fildelning hamnar under straffrätt. Nu verkar det med IPRED hamna under civilrätt vilket fått helt omrimliga konsekvenser i USA. Jmf med utpressningsbreven som skickas i Danmark, det är ju inte ett enda fall som verkar ha gått till domstol, utan folk betalar ju muttrande beskyddarpengarna. Det är ju oerhört lönsamt för juristfirmorna i Danmark – betala 30.000 till vårt bankkonto inom 10 dagar eller 60.000 + rättegångskostnader och ängslas i år över en rättegång. Så, vad är problemet om det nu blir straffrättsligt?

 3. teirdez
  december 9, 2008 kl. 17:57

  @Anders: Fildelning av upphovsrättsskyddat material orsakar en privatperson (upphovsrättsinnehavare) ekonomisk skada, och till och med det är i viss mån omdiskuterat.

  Ekonomisk skada är någonting som faller under civilrätt, och som gör förövaren pliktig till skadestånd i ett sånt mått som kompenserar den ekonomiska skadan upphovsrättsinnehavaren lidit.

  Den amerikanska lagstiftningen DMCA tillåter så höga fängelsestraff som 10 år för utdelning av upphovsrättsskyddat material, så att situationen i USA är knäpp enbart pga av skadestånd är fel.

  Ett fängelsestraff är också något som ses som betydligt allvarligare än bötesstraff när man söker t ex jobb, så att situationen skulle bli mindre bisarr av den anledningen är vansinnigt tokigt.

  Dessutom bör man vara orolig för den ekonomiska skada en privatperson som tvingas spendera upp till fyra år i fängelse lider av.

  Det finns lite andra problem ur svensk rättssynpunkt med att reglera straffrätt på global nivå. Bland annat för att de nordiska länderna har en annorlunda rättstradition än flertalet andra länder har.

  Jag kanske borde skriva om det så småningom.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: