Att nosa på världen

Jag är ganska nöjd inatt. Dels har Ung Pirat en bra delegation i Finland på den internationella piratkongressen. Förhoppningsvis får vi snart en finsk systerorganisation som vi kan samarbeta med över gränserna. Det behövs i ett integrerat Europa. Tillsammans är vi starka.

Dels har jag fått positiv respons på mitt förslag om ytterligare internationellt samarbete, vilket visar att unga pirater är villiga och redo att ta steget ut i världen.

Jag har tidigare velat att vi ska röra oss mot bland andra Forum Syd, för att få in ett internationellt perspektiv. Patentfrågorna är väldigt stora och viktiga för många länder, speciellt länder med lägre materiell standard än Europa. Men alla typer av immateriella rättigheter påverkar fattigare länder, och oftast på ett dåligt sätt.

I flera länder arbetar man för att ta sig förbi hindrena. Innovationslandet Brasilien har flera intressanta affärsmodeller som i princip bygger på att helt kringgå nuvarande upphovsrättslagstiftning – ändå funkar det! Brasilien toppar också ligan i utfärdandet av tvångslicenser. Indien och Brasilien har sedan 1995, då TRIPS-avtalet först trädde i kraft, båda gjort sig kända för att streta emot, och det märks extra tydligt när Indien påhittigt vänder avtalets maximalistiska formuleringar mot EU i en patentkonflikt.

I det europeiska perspektivet är det ganska självklart att vi måste bli en organisation med europeisk basis. Det är i EU agendan kring immaterialrätter sätts, och ofta är förslagen allvarliga, skadliga och långtgående. Med en hälsosam immaterialrättspolitik i EU skulle mycket vara vunnet – både för oss och för Syd.

Det gör att jag ser fram emot att höra vår Finlandsdelegations rapporter när de kommer hem! Jag önskar också Piratpartiets delegation all lycka på kongressen som börjar imorrn!

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: