Hem > Informationssamhället, Internationell Politik > Georgiens bidrag till Eurovision – två intressanta iakttagelser

Georgiens bidrag till Eurovision – två intressanta iakttagelser

Det verkar som att årets Eurovision Song Contest kommer att bli betydligt mer intressant än jag först väntade mig! Georgiens bidrag till  tävlingen bär nämligen namnet ”We Don’t Wanna Put In”,  en tydlig referens till Rysslands auktoritära premiärminister (tidigare president) Vladimir Putin. Låten ger Georgien en chans att kritisera Rysslands de facto-annektering av de georgiska territorierna Syd-Ossetien och Abschazien i höstas.

Jag ser främst två intressanta perspektiv i händelsen.

För det första visar händelsen hur svårt det är för en stat att kontrollera informationsflöden i en allt mer sammanlänkad värld. Rysk media visar sällan negativa reportage om Putin eller kriget mot Georgien.  Nu har dock Georgien möjlighet att på bästa sändningstid framföra sin kritik till hela världen. Hur kommer Ryssland hantera detta? Ska man censurera inslag i programmet, försöka få ESC att förbjuda det eller helt enkelt acceptera faktum och försöka negligera betydelsen av bidraget?

För det andra kommer händelsen förmodligen, och detta är enbart baserat på mina egna gissningar, skapa protester om hur fel det är att använda ESC till politiska protester. Detta är tidstypiskt men djupt problematiskt. Idag avskärmas allt fler platser från politiken. Det kan gälla de Olympiska mästerskapen eller fredagsmiddagen med grannarna. Konsekvensen är att politiken flyttas bort från vardagslivet till något som endast angår ett fåtal proffspolitiker. Detta leder i sin tur till ett utbrett politikerförakt. Som statsvetare och politiskt intresserad tycker jag därför att Georgiens tilltag både är nyttigt för den offentliga debatten, och samtidigt spännande.

Vem vet, det kanske är dags att faktiskt se på Eurovision i år.

 1. februari 25, 2009 kl. 09:02

  Har jag förstått det rätt är det enligt ESCs regler inte tillåtet att ha politiska budskap i bidragen, så Georgiens låt ryker antagligen.

 2. Simon Rosenqvist
  februari 25, 2009 kl. 12:16

  Aha, tråkigt. Dock understryker det vikten i min andra observation – hur politiken inte tillåts delta på de populära samhällsarenorna.

 3. februari 25, 2009 kl. 18:05

  Jag kan ändå förstå regeln. En musiktävling där Israel är representerade. Och Ryssland såväl som Finland och England? Politik är bra, men det hade nog tagit över musiken snabbt.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: