Hem > Piratpartiet > Svar till ”Cynism” om PPs medlemsantal

Svar till ”Cynism” om PPs medlemsantal

Postar mitt svar till bloggen ”Cynism” nedan.

Svaret rör medlemsstatistik och medlemssiffror i PP och politiska partier.

God kväll.

Två kommentarer.

(1) Frågan är hur man värderar medlemmar. Visserligen kan man säga att medlemmar blir mer värda då man höjt tröskeln för att bli medlem. Detta etablerar ett samband ”större engagemang för att bli medlem” -> ”mer värdefull”. Ett sådant resonemang leder till att man får vikta de etablerade partiernas medlemmar mot varandra, detta eftersom de har olika medlemsavgifter. Risken är då att alla jämförelser mellan partiers medlemstal blir problematiska och svårtolkade.

Om det är avgiften som räknas bör även de som ger frivilliga donationer räknas mer än ”vanliga medlemmar”. Piratpartiets verksamhet är möjlig genom att några hundra medlemmar varje månad ger cirka hundra kronor till partikassan. Detta ger inkomster på cirka 50-60k varje månad som används till löpande utgifter såsom kampanjmaterial och valsedlar. Själv har jag betalat sammanlagt 1200 till partiets arbete under ett år, vilket därmed borde göra mig till en form av supermedlem, oavsett mitt engagemang i partiet.

Ett alternativ är att det istället är just mängden aktivitet som räknas, och att medlemsavgiften endast är en indikation på hur aktiva medlemmarna är. Dock är detta ett samband som är svårt att påvisa. Om Mufs medlemmar betalar mer, men gör det för att delta i ungdomsförbundets välbyggda sociala aktiviteter – är då de mer eller mindre värda än Grön Ungdoms medlemmar? Hur mäter vi aktivitet?

I slutändan är det förmodligen rimligt att tänka sig att de etablerade partierna har mer aktiva medlemmar än PP, men att detta inte per automatik gör det möjligt att helt avfärda PPs medlemstal. Oavsett vad så borde 11 000 medlemmar visa på en betydande opinion bakom våra frågor och politiska ställningstaganden.

(2) Pirateweb, som partiets medlemsregister heter, är faktiskt högst tillförlitligt. När en medlem registreras skickas mail till funktionärer som kan kontrollera hurudvida uppgifterna är tillförlitliga. Ansvaret för medlemslistorna är också utspritt på ett flertal nyckelaktiva inom partiet, vilket leder till snabba och effektiva kontroller i realtid. Jag sitter i Ung Pirats förbundsstyrelse och vi har arbetat med just den här frågan, bland annat genom att lusläsa registret och kontrollera suspekta medlemmar.

När stickprov gjordes av vår auktoriserade revisor visade sig det också att samtliga testade kunde intyga att de var medlemmar i Ung Pirat. Stickprovet genomfördes genom att revisorn ringde upp 100 slumpvis utvalda personer i organisationen och ställde frågor till dem. Problem fanns dock i att vissa uppgivit fel adressuppgifter eller mailuppgifter, något vi arbetat på att komplettera och förbättra.

Tack,
Simon Rosenqvist (PP)

Kategorier:Piratpartiet
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: