Hem > Piratpartiet > Ett snabbare partiarbete?

Ett snabbare partiarbete?

Postade nyligen ett inlägg på partiets forum om hur PP kan utveckla sin snabba linjeorganisation. Besök gärna den länkade tråden och kommentera/kritisera. Förslaget går även att läsa nedan.

Problem 1: I PP finns det mängder av människor med bra idéer, problem som måste lösas, projektidéer som aldrig blir verklighet. Samtidigt finns det aktivister och passiva medlemmar som gärna hade hjälpt till om de bara vetat vad som behöver göras. Organisationen lyckas idag inte fullt ut koppla ihop rätt nätverk och personer.

Problem 2: I alla organisationer skapas det lätt en känsla av att man antingen måste ge allt eller inget – att ”lite eller lagom” engagemang inte räknas. Vissa tar på sig mer och mer, och de som tar på sig mindre försvinner och faller bort. Organisationen lyckas idag inte skapa små meningsfulla uppgifter för medelaktiva aktivister, vilket leder till att vissa bränner ut sig och andra faller bort utan att genomföra något.

Skeppsvarvet löser båda dessa problem. Varvet är en projektbank där partimedlemmar kan posta sina idéer till vad som behöver göras. Själva varvet består av en enkel websida med vissa inbyggda funktioner. På hemsidan kan du söka och bläddra bland olika projekt. Rent konkret fungerar det så här:

a) Kalle Kallesson uppmärksammar ett problem med forumet – dubbla blanksteg. Han vet inte vem han ska kontakta, eller vilka som vill arbeta med problemet. Han har inte heller någon egen tid att lägga på det. Han lägger dock upp projektet på projektbanken ”så andra kan ta tag i det”. Projektet visas då som ”passivt” projekt. Projektet består av en projektbeskrivning som skaparen kan ändra fritt medan det är passivt. Namnet blir ”Problem: Dubbla blanksteg vid editering på forumet”. Deadline läggs sex veckor fram i tiden.

b) Projektet syns ny på varvet. Alla användare kan använda thumbs up/down knappar för att rösta prioriteten på det. Dåliga projekt kommer snabbt försvinna, akuta projekt kommer läggas på toppen. Just Kalles projekt är det många i organisationen som vill se genomfört, därför hamnar det snabbt upp på top-5 listan bland projekt.

c) Bengt och Sara är aktivister som inte känner Kalle eller någon annan, men som surfat in för att se om de kan hjälpa till med något. De ser projektet som Kalle lagt upp. Eftersom de har teknisk kompetens anmäler de sig som medarbetare. Bengt har lite tid, men mycket kompetens, och anmäler sig på 1h/vecka. Sara är arbetslös och anmäler sig på 20h/vecka. De skriver upp sig med namn och mobil/mail.

c) Rickard Olsson ser nu projektet. Han vet att han har kompetens och även lite tid att lägga på arbetet, och anmäler sig därför som ledare på projektet. I samma ögonblick förvandlas projektet till aktivt. Kalle förlorar ledarstatus på det och ledarstatusen ges till Rickard. Det är nu Rickard som kan ändra projektbeskrivning, hantera medarbetare och ändra i deadline. Han kontaktar genast Bengt och Sara. Rickard ger Bengt en advancerad uppgift att leta upp kod på en plats, medan Sara får en tidskrävande uppgift att analysera FAQs om problemet. Första projektmötet läggs på Skype om fyra veckor.

d) Ytterligare tre personer går med i projektet och tilldelas uppgifter av projektledaren. Projektet slutförs antingen inom deadline och läggs i kategorin ”avslutade projekt”. Eventuellt kan man här ha någon form av credit till de iblandade. Om projektet inte slutförs innan deadline läggs den i misslyckat projekt som passivt. Härifrån kan vem som helst skriva upp sig som ledare och föra det till aktivt igen.

Skeppsvarvet kan användas till:
– Tekniska problem.
– Arbete med informationsmaterial.
– Mediasaker.
– Dokumentation/forum/hemsidedrift.
– Allt annat.

Detta kan ersätta centrala arbetsgrupper i viss utsträckning, samt mycket av centralstyrning av projekt. Idag uppstår endast projekt när folk med idéer och tid råkar finnas inom samma nätverk. Skeppsvarvet skulle fungera som en supranod som kopplar samman alla människor från olika håll av organisationen.

Det som krävs är tekniker som kan sätta samman varvet i form av en enkel hemsida med vissa bakomliggande funktioner.

Kategorier:Piratpartiet
  1. februari 28, 2009 kl. 20:31

    Idén är definitivt värd att pröva, och det finns massor av mjukvara för precis sånt här redan. Det är nämligen precis samma sorts mjukvara som används för buggtracking i systemutveckling — man har ett gäng projekt, och arbetsuppgifter inom dem som alla kan se transparent och som cirkulerar runt.

  2. Lars
    mars 2, 2009 kl. 01:26

    Något Bugzilla-liknande alltså? Det finns ju en drös fria projekthanteringssystem, så i värsta fall behöver man bara anpassa något existerande genom att lägga till några extra datafält och sökkriterier och kanske någon snyggare frontend. Det saknas ju knappast programmeringskunskaper i partiet.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: