Hem > Funderingar, Piratpartiet > Piratpartiets årsmöte 2009 (och pikar)

Piratpartiets årsmöte 2009 (och pikar)

I helgen har Piratpartiet haft årsmöte med tillhörande lite kaotiska online-metod, mångtaliga diskussioner och spännande beslut. Överlag har årsmötet fungerat bra. Mötesordföranden gjorde ett bra jobb med ordningsfrågor, och trots att många tycker att voteringarna har gått snabbt fram har det ändå varit bra med ett ganska högt tempo. Speciellt har det varit roligt att se att det blev så hög uppslutning kring årsmötet!

Extra tråkigt blir det då förstås när partiledaren säger att årsmötet är till för mötesformaliamänniskor, och aktivism för aktivister, som om att dessa grupper vore helt åtskilda. Lyckligtvis kom det en snabb ursäkt till oss som både gillar att aktivera oss och utöva demokratiskt inflytande i partiet.

Men uttalandet är knappast ensamt i sitt slag. Med begynnelse i ett tidigare inlägg här på bloggen har det förts en intensiv debatt kring Piratpartiets demokratiska strukturer. Simon Rosenqvist har skrivit flera insiktsfulla inlägg om bland annat föreningsdemokratins verktyg. Bemötandet av kritiken från partistyrelsens håll har varit sådär, vilket uppmärksammades tidigast för en månad sedan.

Med början ungefär här och fortsättning här, här, här och här har Piratpartiets nuvarande arbetssätt ”kodifierats” eller slagits in i medlemsbasen som det enda rätta. Mötesformalia och annat tjosan är sådant man konspirerar om i Skypekanaler för att förstöra Piratpartiets effektivitet. Piratpartiet är en linjeorganisation och protokoll är sånt som användes för 60 år sedan. Djärvhet och tillit ersätter ansvarsutkrävande funktioner. Framför allt dras tilliten till sin spets när en motionär under årsmötet vill binda upp en betydande mängd av partiets framtida pengar för en privat angelägenhet utan att tillåta granskning av samma angelägenhet.

Det kom en ljusning runt 23 februari. Den tidigare ganska hätska debatten utmynnade i den här tråden och bara på någon dag hade det uppstått sämja kring frågan. Partiledaren är sakligt diplomatisk och visar prov på Piratpartiets arbetssätt i sitt essä. De mest tongivande debattörerna blir lättade och glada över att de värsta problemen verkar vara lösta.

Så varför fortsätter pikarna hagla? 3 dagar efter konsensus om att föreningsdemokrati kan vara värt att testa blir 1200 nya pirater tillsagda att sånt är inget vi pysslar med. Och nu närmast ett avfärdande av årsmötesdeltagarna. Det börjar bli gammalt. Och drygt.

 1. mars 8, 2009 kl. 16:58

  Bra skrivet. Håller med.

 2. Lars
  mars 9, 2009 kl. 05:23

  Jag tycker att du verkar övertolka enstaka kommentarer rätt kraftigt.

 3. teirdez
  mars 9, 2009 kl. 14:55

  Jag menar ju på att det här inte är enstaka kommentarer utan ett metodiskt och systematiskt sätt att misstänkliggöra människor som tycker att de vill delta i föreningens demokratiska processer.

 4. Anders H.
  mars 10, 2009 kl. 02:11

  Snubblade över den här ikväll när jag letade efter en annan managementgrej.

  http://www2.ruterdam.com/pages/192-ledningen-lyssnar-inte-pa-mig?search%5Bpage%5D=3

 5. mars 10, 2009 kl. 18:56

  Jag tycker också det dras väldigt långt gående slut sattser baserade på några få kommentarer från en utarbetat människa.

 6. mars 15, 2009 kl. 02:14

  Jag har förståelse att partiledaren säger att årsmötet är till för mötesformaliamänniskor, och aktivism för aktivister.

  Jag har varit med så länge i föreningslivet, och i så många olika föreningar att jag vet att det alltid finns de som tycker att ändamålet med föreningen skall vara just ”mötesformalia”, de älskar det, och kan hålla på med det i evigheter.

  Vill du ”utöva demokratiskt inflytande i partiet” så tänk igenom vad du egentligen vill (förutom mötesformalian), och ha korta, kärnfulla och koncisa förslag. Det brukar vara betydligt lättare att få andra att ta intryck.

  Jag, liksom vem annan som helst, lyssnar hellre på någon som sammanfattar sin ståndpunkt kort, kärnfullt och koncist, än någon som diskuterar kommatecknets placering i årsmöteskallelsen.

  Lycka till! :-)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: