Hem > Europeisk politik > E-tillgänglighet i EU

E-tillgänglighet i EU

För inte allt för länge sedan hamnade jag i en diskussion om huruvida svenska medier rapporterar tillräckligt om Europaunionen. Kanske lämnar deras rapportering fortfarande mycket att önska, men jag tycker mig i alla fall se en bättring jämfört med föregående år. Både DN och SvD har tillägnat en hel sektion av sina webbtidningar enbart åt det stundande EU-valet och, kanske egentligen mer, det stundande ordförandeskapet i höst. 2009 är ett EU:s år i Sverige.

Valet som sådant, argumenterade jag, är inte så spännande att bevaka. En debattartikel om okunnigheten kring valet har visserligen nyhetsvärde, men bara en gång. Att valet kommer att äga rum har också nyhetsvärde, men även det bara en gång. Det som istället främst bevakas kring valen är valrörelserna.

Och de har inte riktigt kommit igång än. I alla fall inte på mediaplats.

Men för den som inte orkar sitta och vänta på att medierna självmant ska börja pumpa ur sig information om vad som händer nere i Bryssel? Och för oss som tror att Rolf Gustavsson, i all sin klokhet, kanske ändå inte ger en så vidare värst nyanserad bild av vad som händer där nere i sin enda spalt i veckan?

Misströsta icke!

För inför ministermötet som kommer upp nu nästa vecka faller det sig så väl att man ska diskutera ”e-accessibility” och ”e-inclusion”. Termerna innebär inte mindre än att man planerar att tillgängliggöra ännu mer av Europaunionens byråkratialster online. Förhoppningsvis tänker man i detta också inkludera tjänster som möjliggör kort och samlad information om vad som händer (EU Direkt är förresten ett ganska bra nyhetsbrev för den tidsnödgade lekmannen, EUObserver.com god nyhetskälla för den som inte har någonting emot ”blommiga” nyhetsskildringar med förkärlek för komman istället för punkt).

På IT-fronten kan man utöver det, och knappast ens där, inte förvänta sig så mycket spännande diskussioner. Man kommer ta upp hur ICT kan underlätta arbetet med att stävja den ekonomiska krisen. ICT ska också användas för en smidig övergång till ett mer miljömässigt hållbart samhälle. Dessutom pågår en översyn av EU:s regelverk för elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster, om vilken rådsmedlemmarna ska uppdateras.

Det sista kanske håller ett uns av intressanta korn i sig. Men jag får be att återkomma om det.

Kategorier:Europeisk politik
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: