Hem > Europeisk politik, Fildelning, Handel > Tema EU: Banksekretessen

Tema EU: Banksekretessen

De senaste dagarna har det hänt så mycket att det är svårt att veta var man ska börja. Europaparlamentets utskott för den inre marknaden har röstat för Telekompaketet inför andra läsningen i parlamentet utan tillägg 166 (art 32a) som skulle ha garanterat proportionalitet i tillämpningen av straff mot bland andra fildelare.

Dessutom har IPRED trätt i kraft. Från och med igår ser vår upphovsrättslag betydligt annorlunda ut än den gjorde bara i tisdags. Jag gissar att det skrivits tusentals spaltmeter om IPRED redan och ger därför en länk till en sammanställning av dessa. Värt att notera är idéen om de öppna nätverken Ipredia som spånades fram på opassande.se. Den har verkligen fastnat.

Mitt inlägg drar dock snarare mot G20-mötet som äger rum idag och imorgon i London. I höstas träffades ledarna från världens 20 starkaste ekonomier för att försöka koordinera sina ansträngningar att ta sig ur den största ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Mötet gick väl rätt bra. Man kan bland annat fram till att det vore viktigt att på något sätt nå fram till en preliminär lösning i förhandlingarna i Doha-rundan [den senaste förhandlingsrundan i WTO, min anm.]. Den som hängt med lite i turerna kring WTO-förhandlingarna vet att det inte gick så bra. En strid mellan å ena sidan Indien och Brasilien, som hävdar att reglerna kring patent på mediciner, mat och genmodifierade grödor måste förändras, och å andra sidan EU och USA, som säger att de håller med men tycker Indiens och Brasiliens lösning är dålig, har gjort att förhandlingarna stått stilla i nästan 8 år (det finns andra strider också, jag nämner bara en).

WTO-förhandlingarna står fortfarande på agendan under G20-ledarnas nuvarande agenda. Dessutom vill man förändra och skjuta till pengar till IMF, allt enligt EUObserver. EUObserver berättar också att skatteparadis finns på dagordningen.

Och hur passande blir inte då att DN inom ramen för sitt EU-tema 2009 hade en presentation av Luxemburg i måndags? Luxemburg, Österrike och Schweiz motsätter sig att lossa på sin banksekretess för att komma åt skattesmitare enligt El País.

Banksekretess är, kanske något oväntat, en fråga vi har pratat om i Piratpartiet tidigare, i samband med att dokument till Wikileaks som påvisade en tysk borgmästares storskaliga skatteflykt läckts från en bank i Liechenstein. Banksekretess är visserligen till viss del bra, och självklart är ens egna bankaffärer ens egna och ingenting staten normalt har med att göra. Utom när det begås brott. Jag har ingen dogmatisk tro till privatlivet, och enligt Piratpartiets principprogram är Piratpartiet egentligen inte det heller (”När staten övervakar invånare som inte är misstänkta för brott utgör det en kränkning av den enskildes privatliv”, 2 delen, 2 stycket).

Jag skulle gärna se starkare åtgärder mot skatteflykt från den svenska regeringens sida. Man kan inte sitta och jaga enskilda sjuka för att de tagit ut en (1) sjukdag för mycket, samtidigt som man låter bland andra läkemedelsföretag, med mängder av skadliga och medborgarfientliga patent, sitta och undanhålla flera miljarder i skatt varje år.

Och det är mitt lite torra bidrag till varför vi, i vissa situationer, behöver mer övervakning.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: