Norges väg, EU:s väg?

Öppet brev till infrastrukturministern Åsa Torstensson

Ett nytt dokument från Norges post- och televerk innehåller bra riktlinjer för nätneutralitet. Kommer Sverige anamma Norges goda exempel och driva frågan i EU?

En av de EU-frågor som gavs mest uppmärksamhet förra hösten var telekom-paketet. Telekom-paketet är en rad lagförslag som lagt inför parlamentet som behandlar olika frågor rörandes internet och telefoni. Några delar av paketet har blivit hårt kritiserade. Speciellt de delar som möjliggjorde avstängning av internetanvändare.

Därför blir man extra nöjd när man ser ett styrdokument från norska televerket som säger att internetanvändning ska uppmuntras och göras tillgängligt för alla. I dokumentet står bland annat att alla medborgare ska få tillgång till internet med viss kapacitet och kvalitet. Det står också att man ska få använda internet på vilket sätt man vill utan inskränkningar förutsatt att man håller sig inom lagens ramar. Alla medborgare ska dessutom vara fria att få tillgång till internet för att sända och ta emot det de känner för.

Så är det här någonting Sverige kommer haka på? Jag hoppas det. Jag hoppas att det är infrastrukturministerns ambition att driva den frågan starkt under nästa ministermöte. Det här är en möjlighet till en enad skandinavisk politik på IT-området som är både konstruktiv och framtidsvänlig.

Därför behöver infrastruktministern ta ställning för att Norges väg blir Sveriges väg och EU:s väg i ministerrådet. Är det någonting Åsa Torstensson har för avsikt att göra?

 1. Elinn Bolonassos
  april 11, 2009 kl. 16:42

  Jag har mejlat alla svenska europaparlamentariker följande:

  Hej!
  Jag blev rädd, men samtidigt väldigt skeptisk när jag fick höra om ett lagförslag som är på gång. På ett sätt kan jag inte tro att det ens är möjligt att ett sådant frihetsinskränkande förslag skulle kunna antas, men jag skriver för säkerhets skull ändå. Visst röstar vi emot detta? Nästa steg är ju att ta betalt för promenader, lekparksvistelser och toalettbesök.
  Det styrdokument från norska televerket som säger att internetanvändning ska uppmuntras och göras tillgängligt för alla är väl en bra utgångspunkt för Sverige? Varför har inte Sverige antagit samma riktlinjer under förhandlingarna om lagförslaget ”Telekompaketet”? Jag har bifogat dessa riktlinjer där det bland annat står att alla medborgare ska få tillgång till internet med viss kapacitet och kvalitet. Det står också att man ska få använda internet på vilket sätt man vill utan inskränkningar förutsatt att man håller sig inom lagens ramar. Så vill vi ha det, eller hur? Som den bifogade bilden visar vill vi väl absolut inte ha det, eller hur?

  Med vänliga hälsningar

  Elinn Bolonassos, oroad världsmedborgare som inte vill bli isolerad från informationen

 2. Elinn Bolonassos
  april 14, 2009 kl. 10:36

  Svar från två parlamentariker:

  Hej!

  Bra att du hör av dig. Jag la det norska exemplet som ändringsförslag när vi röstade i Inre marknadsutskttet. Tyvärr hade majoriteten kompromissat ihop sig så det gick inte igenom. Men jag fick hela parlamentet att rösta för mina ändringsförslag när ärendet röstades om i plena första gången så jag hoppas lyckas denna sista och avgörande omröstning.

  Hälsningar

  Eva-Britt

  Hej Elinn,

  Jag delar din oro och motstånd mot Telekompaketet. Jag och vänsterpartiet kommer göra vårt bästa för att värna friheten på nätet.

  mvh jens

  Se oxå: http://www.vguengl.org/showPage.php?ID=1649

 3. teirdez
  april 14, 2009 kl. 12:54

  Det är bra!

  Vänsterpartiet är, när det gäller till att lyssna på medborgarna, en sann klippa i parlamentet! Heja dom!

 4. Björn
  april 16, 2009 kl. 02:04

  Läst svenska PTS rapport om nätneutralitet?

  Klicka för att komma åt natneutralitet-2009-6.pdf

 5. oktober 11, 2009 kl. 01:30

  I agree, there are educational divides between white students and black students. ,

 1. april 11, 2009 kl. 08:57
 2. april 11, 2009 kl. 16:51
 3. april 11, 2009 kl. 17:58

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: