Hem > Europeisk politik, Inre hot, Lag & rätt > Tid för handling

Tid för handling

Är telekom-paketet, förslag på revidering av fyra EU-direktiv som reglerar olika aspekter av telekom-marknaden, en hårresande historia på väg mot sitt slut? Jadå. Direktivet är redan i andra läsningen i parlamentet. Och aktivisten Erik Josefsson har följt händelseförloppet hela våren och genom mars, då den omröstning skedde i utskotten för handel och industri i parlamentet som resulterade i att två av de tillägg som skulle ha garanterat medborgarnas rättigheter även på nätet röstades ned.

Därför påbörjas nu en kampanj, av Josefsson med bland andra Ung Pirat, för att pusha ett norskt dokument om riktlinjer för informationssamhället i parlamentet. De norska riktlinjerna innehåller flera bra punkter för hur vi garanterar fri- och rättigheter på nätet. Framför allt garanterar de tillträde och tillgång till informationssamhället.

Ironiskt nog för Piratpartiet är den kommande slutspurten i telekom-pakethärvan inte alls någon produktiv del av valrörelsen. Telekom-paketet i dess nuvarande utformning är klart mycket skadligare än IPRED någonsin kommer bli, men det påverkansarbete som måste genomföras för att kanske till slut få ett i alla fall inte katastrofalt dåligt direktiv måste ske innan 16 april. Snabba puckar, med andra ord!

Det bästa man kan göra för informationssamhället idag är att skriva till Europaparlamentarikerna och berätta om det norska styrdokumentet. Och det här måste göras nu. För även om vi får parlamentsplatser 7 juni, kommer nästa mandatperiod vara för sent att påverka.

I övrigt visar det sig att norrmännen har betydligt större dygder än en progressiv post- och telestyrelse. Via Jacob Dexe ser jag att Norge är mer framtidsvänligt än Sverige. Det känns som skuldavskrivningsfrågan all over again. Är det så att vårt medlemskap i EU gör att vi kan påverka, eller bidrar vårt EU-medlemskap i själva verket till att vi blir handlingsförlamade när det verkligen spelar roll?

Annonser
 1. april 13, 2009 kl. 14:15

  Argh! Jag orkar inte! Allt måste gå så förbannat snabbt hela tiden!

  Jag har formulerat ett brev till EU-parlamentet, men jag hade tänkt slipa det några veckor till innan jag skickar det…

  http://davidspersonliga.blogspot.com/2009/04/brevkampanjen-till-eu-2.html

 2. teirdez
  april 13, 2009 kl. 14:23

  Ah. Jag förstår precis vad du menar.

  Grubblade fram och tillbaka på det här ett par dagar, och känns ändå som att grubblet borde ha tagit ett tag till.

  Funderar på om det vore värt att skriva något om EU-medlemskapet i allmänhet, med tanke på allt kör kring EU-frågor.

 3. april 13, 2009 kl. 15:34

  Tror du att det är vettigt nog att maila i sitt nuvarande skick? Jag hade tänkt skicka det med snigelpost, men jag kan ju göra båda.

 4. april 13, 2009 kl. 16:27

  Men gah, brevet är för långt för att få plats i formuläret för ”Brev från medborgarna”…

  Vet du något alternativt sätt att få iväg det via E-post? Jag hittar inte individuella e-postadresser.

 5. teirdez
  april 13, 2009 kl. 23:09

  Det finns individuella e-postadresser. T ex här http://www.epp-ed.eu/Members/sv/Alphabetical.asp?FirstLetter=A

  Om du klickar på varje namn.

  Men det kan vara rätt tidsineffektivt. Det är bättre om du kortar ned brevet.

  För diskussionen om Telecoms-paketet kan det t ex vara vettigt att lämna ute allt om alternativa licenser. Du behöver också en direkt referens till att det är Telecoms-paketet du syftar till – parlamentarikerna vet inte själva vad exakt du vill att de ska göra utan att du talar om det för dem!

  Lägg gärna in någon referens till de norska riktlinjerna för internet också. T ex ”Hur kommer det sig att vi inte gör som i Norge? De har ju bra riktlinjer.”

  Du kan läsa mitt öppna brev till Åsa Torstensson här:
  https://stenskott.wordpress.com/2009/04/11/norges-vag-eus-vag/

  Men jag tror att snigelpost och telefonsamtal ofta gör större skillnad än ett e-brev. Men som sagt – man kan göra både och! Skriv idag, ring imorgon!

  Rikta särskilt in dig på ITRE-ledamöterna: http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/membersCom.do?body=ITRE&language=EN

 6. Victor
  april 17, 2009 kl. 12:15

  Efter att ha läst din blogg vid ett antal tilfällen bestämde jag mig idag för att rösta på dig i parlamentsvalet. Käppa för friheten!

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: