Hem > Europeisk politik, Fri- och rättigheter > Telekompaketet efter omröstningen i parlamentet

Telekompaketet efter omröstningen i parlamentet

Igår fick jag ett ganska stressigt samtal på eftermiddagen. Rösträkningen i parlamentet var färdigt efter sista plenaomröstningen i andra läsningen av Telekompaketet i Europaparlamentet. Jag kommenterade sedan utvecklingen Newsmill.

Det som hände var alltså att Europaparlamentet sa nej till det kompromissförslag ministerrådet hade tagit fram. Ministerrådet hade i sin tur, till skillnad från parlamentet, drivit en regleringsovillig linje. Det innebär att det förslag som ligger nu kräver domstolsprövning innan avstängning. Ministerrådets kompromissförslag hette istället att domstolsprövning innan avstängning rekommenderas.

Enligt DN var det liberalernas ”sidbyte” som som gjorde så att parlamentet nu på riktigt satt sig upp mot ministerrådets inflytande. Det är ett modigt beslut, som ska ha all heder. Nu går nämligen förslaget delvis till förlikningsprocess (tredjebehandling) i höst, och det är inte nödvändigtvis en förutsägbar process. Att trots det hotet kunna ställa sig upp för det man tror på är hedervärt!

Som vissa kanske redan vet har jag tänkt mycket på ministerrådets ageranden i frågan. Jag kan se det rationella i deras linje, men tror att den är ett uttryck för en regleringsovilja som ingen tjänar på. Ibland måste man kunna se att vissa regleringar är tillräckligt viktiga för att man måste lägga sin regleringsminimalism åt sidan. Det hade ministerrådet behövt göra i det här fallet.

Jag ser ju på intet sätt den här striden som över. Nu har vi snarare runt 6 månader till på oss att förankra en god inställning till det nya kunskapssamhället hos politiker och makthavare. Det måste väl vara bra?

Annonser
  1. maj 7, 2009 kl. 14:32

    Det är ju skönt att vi får mer tid att övertyga våra nära, kära, vänner och bekanta osv för att inte hamna i ett läge likt Frankrike. Det är skrämmande hur fort det gått på senaste med lagar och regler om spårning med integritetskränkande metoder samt hur man får nytja och inte nytja nätet i sin helhet.
    Förr fick dock inte vanliga dödliga upp ögonen av någon anledning, men nu har det vänt och dom har också fått en hjälpande hand från piratpartiet på ett bra sätt. Hör fler och fler som vill ha in PP i EU vilket jag ser som positivt.

  1. maj 7, 2009 kl. 21:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: