Hem > Informationssamhället, Internationell Politik, Piratfrågor, Upphovsrätt > Seger för upphovsrättsundantagen i WIPO!

Seger för upphovsrättsundantagen i WIPO!

Via en kommentar från en uppmärksam läsare på mitt förra inlägg hittar jag på Boingboing en post om delseger för undantagen i upphovsrätten i WIPO! Jag har skrivit och pratat om undantag förrut – det kanske är en av mina hjärtefrågor inför nästa mandatperiod till och med! Så det här var förstås jättebra nyheter!

Cory Doctorow skriver:

At issue is a treaty to protect the rights of blind people and people with other disabilities that affect reading (people with dyslexia, people who are paralyzed or lack arms or hands for turning pages), introduced by Brazil, Ecuador and Paraguay. This should be a slam dunk: who wouldn’t want a harmonized system of copyright exceptions that ensure that it’s possible for disabled people to get access to the written word?

The USA, that’s who.

I Europa har vi inte samma brister i inställningen till upphovsrätt. Vi har 15 definierade undantag där grupper med behov av utökad tillgång till upphovsrättsskyddat material får ett skydd gentemot upphovsrättsinnehavarna. Men även i EU finns brister – bara ett av undantagen är obligatoriska för alla medlemsländer, och tillämpningen av undantagen är ytterst godtycklig. Det gör att intressegrupper med behov av tillgång till materialet ändå får en relativ nackdel mot industrin eftersom de inte kan synkronisera sig över unionen utan stora svårigheter.

Organisationen DAISY har länge arbetat med funktionshindrades rätt att ta del av upphovsrättsskyddat material, för den som vill veta mer om hur det ser ut ”globalt”. Det här är verkligen en toppennyhet! Go undantagen!!

Förresten har SVT:s EU-valet på Youtube postat en ny debatt mellan mig och Hans Vallmark om frihet på internet. Verkligen jättetrevlig kille. Det var kul att träffa honom!

Annonser
 1. Jacid
  juni 1, 2009 kl. 12:20

  Jättebra debatterat! Hårda konkreta fakta mot utsvävande glidningar. Dagens höjdpunkt.

 2. Pontus
  juni 1, 2009 kl. 12:40

  Med risk för att vara lite offtopic vill jag bara ge beröm för debatten med Hans Vallmark. Riktigt fint sköt…

 3. juni 1, 2009 kl. 12:47

  Jag är inte alls insatt i vad dessa undantag går ut på, men min första inställning blir faktiskt tveksamhet. Om detta innebär t.ex. att blinda får en särskild rättighet att gå runt DMCA-liknande lagstiftning för att plocka fram texten ur en e-bok, försvårar inte det argumentationen för att *alla* borde ha en sådan rättighet nästa gång Dmitrij Skljarov sätts i fängelse? (http://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Sklyarov)

  Det är redan så att »copyright law has gotten longer, more specific and harder to understand« av de många undantagen för att citera Jessica Litman som visar på hur det blivit så: http://www.msen.com/~litman/digital-copyright/ch2.html .

  Visst förstår jag att flera av de rättigheter som vi alla borde ha är extra användbara för en del, och att undantag därför kan ha en positiv effekt, så jag säger inte att jag är emot, bara tveksam.

 4. teirdez
  juni 1, 2009 kl. 13:16

  @Per: Det handlar inte bara om vad som kommer att komma sen, utan också om vad som är realistiskt att driva just nu.

  De kommande fem åren i parlamentet kommer troligtvis varken förlängning eller förkortning av upphovsrättsskyddstiderna vara aktuella frågor i Europaparlamentet. Undantagen däremot kommer att vara det.

  Man får göra det man kan, när man kan göra det. Vi måste skapa en debatt kring undantagen, och kanske också föra på tal att det faktiskt inte vore helt bisarrt om också fildelning inkluderades bland undantagen.

 5. Strand
  juni 1, 2009 kl. 13:33

  Bra debatt fast jag tror nog det går att tvinga in elefantpartierna hårdare i hörnet. T.ex genom att ställa frågan såhär: ”Moderaternas lösning på problemet med narkotika på nätet är att avlyssna samtliga svenskars internettrafik, vore inte då enligt moderaternas politik en lämplig uppföljning vara att öppna alla brev som sänds?”. Nu nämnde du ju det fast bara i förbifarten liksom. Med det sagt hoppas jag verkligen att vi kommer in med 2 mandat då din debattförmåga och Christians kunskaper blir en oslagbar kombination.

  Förlåt att jag kapade tråden men jag vet inte ett dyft om det du skrev om i bloggen :)

 6. juni 1, 2009 kl. 17:39

  Intressant att de lösningar på narkotikaproblemet han nämnde inte verkade ha något med Internetövervakning att göra… Eller menar han på allvar att alla paypal och e-kortsbetalningar ska loggas?

 7. Svamp
  juni 1, 2009 kl. 18:44

  Imponerad av retoriken i debatten!

 8. juni 1, 2009 kl. 22:13

  Per, i och med att det är USA som tycks sätta sig på tvären mot dessa undantag, och DMCA samtidigt är ett amerikanskt påfund, så ser jag ingen större risk att undantagen legitimerar DMCA. Vad som legitimeras hänger helt enkelt på vad USA gör, inte på vad internationella organisationer kräver att USA skall göra.

  I Sverige handlar undantagen för personer med funktionshinder om rätten att framställa exemplar av offentliggjorda verk (17 §), alltså i princip samma typ av undantag som gäller för privat bruk (med den skillnaden att upphovsmannen har rätt till ersättning för exemplar som den funktionshindrade får behålla). Enligt 52 f § är den som har rätt att ta del av ett verk enligt bland annat 17 § oförhindrad att kringgå ett eventuellt kopieringsskydd, så om detta undantag skulle bidra till att legitimera DRM i Sverige, då är det redan grundligt legitimerat. Vad WIPO säger nu gör i Sverige varken från eller till i detta avseende.

  Då tycker jag att man som rättshaverist bör ägna mer uppmärksamhet åt 52 e §, som synbarligen kriminaliserar också tillhandhållandet av hjälpmedel för sådant kringgående av kopieringsskydd som upphovsmannen själv har medgivit. Denna paragraf tar inte hänsyn till vad någon upphovsman tycker; tillhandahållandet av en viss typ av tekniska hjälpmedel är ett brott utan offer, som allmän åklagare kan åtala för.

  Om jag anonymt skriver ett krypteringsprogram för att skydda digitala verk mot olovlig kopiering, krypterar krypteringsprogrammet och sprider dekrypteringsnyckeln via Pirate Bay så att vem som helst kan få tag i en kopia av krypteringsprogrammet, åker jag fast för brott mot 52 e § då?

  I praktiken tror jag att undantagen på sikt underminerar användningen av DRM, för ju fler undantag det finns, desto oftare finns det legitim anledning att kringgå DRM, och då blir det svårt att hävda att blotta befattningen med ett hjälpmedel för att kringgå DRM är så allvarligt att det motiverar fängelse eller ens böter. Frågan måste ju snarare bli vad man i praktiken har använt hjälpmedlet till.

  Om det var förbjudet för andra än funktionshindrade att använda rullstolar, skulle man då samtidigt kunna bestraffa människor för medhjälp till import av delar till rullstolar?

  Kanske. Byt ut ”rullstolar” mot ”narkotika” i ovanstående och hör hur det låter. Ringa rullstolsbrott? :)

 9. juni 3, 2009 kl. 13:00

  När jag skrev DMCA-liknande lagstiftning så menade jag just sådant som kapitel 6 a om skydd för tekniska åtgärder m.m. i URL. (Jag borde kanske refererat till motsvarande EU-direktiv istället.)

  Anders skrev: »om detta undantag skulle bidra till att legitimera DRM i Sverige, då är det redan grundligt legitimerat«

  Ja precis. Att detta och annat nämns i 52 f § bidrar redan till att legitimera DRM. (Men visst finns den motverkande effekt som Anders nämner också, och jag tycker det är svårt att bedöma vilken effekt som är störst.)

  Nu har jag i alla fall skummat igenom förslaget http://www.wipo.int/edocs/mdocs/copyright/en/sccr_18/sccr_18_5.pdf. En skillnad för Sverige skulle vara att här får nu »framställning av exemplar m.m. till personer med funktionshinder« i 17 § inte ske i förvärvssyfte, men det skulle det under vissa omständigheter få i detta förslag.

  I vilka länder finns det inte regler i stil med vår 17 § redan? Dvs. var skulle det här förslaget märkas mest? USA, som tydligen har varit mot, har ju liknande regler t.ex. Vad är det som har gjort förslaget kontroversiellt? Är det att olika regler ska gälla för u-länder och i-länder? I kombination med reglerna om import och export av verk?

 1. juni 3, 2009 kl. 02:24
 2. juni 26, 2009 kl. 08:58

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: