Hem > Europeisk politik, Piratfrågor > Rättelser till artikel i Sydsvenskan

Rättelser till artikel i Sydsvenskan

Jag tänkte rätta en artikel i Sydsvenskan. Jag vet inte hur jag kan ha varit så otydlig under intervjun, men here goes. De väljer väl kanske vilka citat de vill plocka ut och tolka också.

Amelia Andersdotter, 21-årig piratpartist från Lund, får Sveriges nittonde mandat i Bryssel. Men först i november – och bara om Lissabonfördraget går igenom. ”Piratpartiet är emot Lissabonfördraget. Men nu är jag för”, säger hon.

Jag dementerar att jag sagt att jag är för Lissabonfördraget. Däremot inte att jag alltid trott att EU skulle gynnas om Lissabonfördraget inte gick igenom. Och jag har nästan hela tiden varit mindre negativ mot Lissabonfördraget än Christian har varit.

En möjlig smidig lösning som EU hade kunnat föreslå förra sommaren var en ny framtidsprocess. Det borde de fortfarande göra.

– Det tror jag. Jag tror att Irland röstar ja.

Det där är helt oberoende av vad Piratpartiet tycker. Jag tror att Irland röstar ja.

Hon har för avsikt att behålla större delen av de 85 000 kronor som hon får i lön i EU-parlamentet. /…/ jag [har] svårt att förstå varför lönen är en så viktig fråga. Det är många journalister som frågat mig om den.

Jag tror att journalisten här har gjort ett tankehopp: bara för att jag inte omedelbart svarar vad jag ska göra med pengarna, betyder det inte att jag tänker behålla dem själv. Jag har väl bara lärt mig att man ofta råkar ut för folkstormar när man försöker spåna fram värdiga användningsområden för kosing.

Annars har jag redan lovat bort minst 20% av en eventuell parlamentarikerlön till Ung Pirat och Piratpartiet, samt ända sen i höstas deklarerat att jag tänker mig något liknande Eva-Britt Svensson (v) som hämtar ned ytterligare ungdomar till Bryssel för överskottet.

Annonser
 1. Trezker
  juni 10, 2009 kl. 06:47

  ”Däremot inte att jag alltid trott att EU skulle gynnas om Lissabonfördraget inte gick igenom.”

  Tips: Undvik negationer. Man ska aldrig ha mer än en negation i en mening, helst inga alls.

  Jag har väldigt svårt att förstå du menar i just den meningen.

 2. nicelander
  juni 10, 2009 kl. 07:52

  Superstate EU –> Lissabonfördraget. Jag personligen tror att Lissabonfördraget kommer falla platt igen pågrund av att Irlänska folket säger nej och lika förbannat skall det genom en ny folkomröstning om samma sak tills folk är så trötta på samma fråga att de tillslut röstar nja.

  Vad ni gör av er lön om du väl kommer in Amelia är jag inte så intresserad av sålänge du jobbar för dem och pushar på vår sak för en bättre framtid.

 3. Roland Eriksson
  juni 10, 2009 kl. 08:37

  Hej Amelia, gott att se att du inte sagt som det står i tidningen. När jag läste tidningen så kände jag en djup besvikelse, men nu känns det bra igen. Att gammelmedia förvränger saker man säger är något du säkert kommer att få vänja dig vid. Där är ju en av fördelarna med nätet, svårare att förfalska vad folk säger.
  MVH
  Roland Eriksson
  63 åring utlandsboende
  Röstade givetvis PP

 4. Odin
  juni 10, 2009 kl. 08:37

  Hallo Amelia

  Varför delar ni inte på det ena mandatet ? Det är så välbetalt att två kan leva på det i Bryssel, fast lite enklare då. Såklart skulle ni ha bara en röst i omröstningar, men ni skulle kunna dela på er och vara med i två arbetsgrupper samtidigt och bidra med era tankar där, sålänge det inte blir dags för omröstning – först då måste ni bestämma er vem som lägger sin röst.

  MVH

  Odin
  Östersjöpirat i Nyköping

 5. Mattias
  juni 10, 2009 kl. 08:42

  Ett bra tips när man blir intervjuad av tidningar är att alltid begära att få läsa artikeln innan den publiceras, för att kunna rätta felcitat och missförstånd i tid.

  Få journalister brukar klaga på det upplägget, då de flesta begriper själva att det är dåligt att bli känd som ”den där journalisten som felciterar och skriver osanningar hela tiden”.

 6. EBTS
  juni 10, 2009 kl. 08:42

  Bra att du rättar, för jag reagerade själv på artikeln att det inte lät som du brukar. Tyvärr lär väl en del läsa artikeln nu och få en sned bild, men Sydsvenskan har väl sin agenda…

 7. Johan
  juni 10, 2009 kl. 09:09

  Jag vet inte egentligen om det är så smart att skänka bort för mycket pengar medan man sitter i EP. Jag skulle hellre se att den person som jag kryssat lägger upp ett sparkonto.

  De pengar som ”blir över” under nästkommande fem åren, skulle kunna försörja dig i de nästkommande FEMTON åren. Genom att jobba fem år i Bryssel kan du sen jobba ytterligare tio år för Piratpartiet (om du vill). Vore inte det ett bra sätt att använda pengarna? Fast det är klart, 85000 kr räcker både till det ena och det andra.

 8. juni 10, 2009 kl. 10:52

  Jag tror det viktiga är om du ger ett entydigt och slutgiltigt svar på frågan om du kommer att motarbeta Lissabon när du nu eventuellt ska representera pp.

  Sen kan man ju tycka att det blir lite poänglöst eftersom du ju inte kommer ner till bryssel på pp-mandat förrän lissabon redan är klart…

  Hursomhelt – att använda pengar till att plocka ner ungpirater tycker jag låter som en lysande. Utbilda unga nätaktivister, det kan bli stort, och även göra skillnad som vi redan sett!

 9. juni 10, 2009 kl. 13:06

  Amelia: 1. Vill du avskaffa varumärken, som det står på http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/ARTIKEL.ASPX?ArticleId=4670759? 2. Kommer du prioritera immaterialrätt eller medborgarrätt i Bryssel (om du kommer dit)?

 10. juni 10, 2009 kl. 13:34

  För sakens skull bör PP vara för att Lissabonfördraget går igenom http://korta.nu/e31f.

 11. juni 10, 2009 kl. 13:38

  Fel länk i förra kommentaren så jag repriserar varför PP bör vara för att Lissabonfördraget går igenom http://korta.nu/4678. För sakens skull.

 12. Simon Rosenqvist
  juni 10, 2009 kl. 14:40

  Calandrella:

  Angående 1: Amelia har skrivit om detta här:
  http://forum.piratpartiet.se/FindPost156611.aspx

 13. HEXor
  juni 10, 2009 kl. 16:07

  Som Mattias ovan:
  Be att få läsa intervjun innan den går i tryck. Det är vedertagen praxis i Sverige att få göra det OM MAN BER om det.

  För dig är det extra viktigt: du är ung, tjej och Piratpartist. Tre saker som gjorde ATT jag kryssade dig – men också tre saker som extremt många ser som något negativt.

  Prove them wrong!

 14. Tor
  juni 10, 2009 kl. 19:09

  Trezker har redan sagt vad jag just tänkt påpeka om att du gick litet vilse i negationsdjungeln.

 15. Borat
  juni 11, 2009 kl. 02:37

  @Trezker

  Att du inte förstår vad Amelia säger är just meningen. Men låt oss bryta ner Amelias lögnaktiga uttalande:

  “Däremot inte att jag alltid trott att EU skulle gynnas om Lissabonfördraget inte gick igenom.”

  Däremot inte = Jag dementerar inte vad jag säger nu.

  att jag alltid trott att EU skulle gynnas om Lissabonfördraget inte gick igenom.”
  = Jag har alltid trott att EU gynnas av att Lissabonfördraget inte går igenom

  Med andra ord, jag har alltid trott att Lissabonfördraget inte gynnar EU, men jag är inte ett dugg kritisk emot det egentligen. För jag är 21 år och har ingen livserfarenhet för att fatta vad detta handlar om, jag är ett barn.

 16. sandor herold
  juni 11, 2009 kl. 10:17

  Jag blev jävligt förbannad på dig när jag läste artikeln i sydsvenskan och har också skickat insändare till olika tidningar om dina uttalanden.Har skickat dessa insändare til ordföranden för partiet och till distrikt syds ordförande.Jag tycker dina uttalanden om att det går åt mera pengar till ”lyxliv” i Bryssel än till att vara fattig student i Lund är otroligt kränkande mot alla dom ungdomar som lever på torftiga studielån och som går arbetslösa.F.ö så är ersättningsnivåerna i EU inte annat än ett hån mot vanliga löntagare.

 17. Leeson
  juni 11, 2009 kl. 14:38

  Vore bra ifall du kunde länka denna rättelse till artikeln (Twingly). Nu är det bara en blogg som länkar, och inte är den särkilt trevlig heller.

 18. Aewheros
  juni 11, 2009 kl. 15:13

  Pff, Trekzer och Tor.
  Om det är svårt att förstå negationer så är det för att för få personer använder dem. Egentligen är negationer det tydligaste som finns, det finns ingen ambivalens i dem.

 19. juni 11, 2009 kl. 16:19

  Jag vill bara säga att jag litar fullständigt på ditt omdöme. Både vad gäller politiken och hur du tänker använda lönen.
  Onward ever, backward never.

 20. juni 11, 2009 kl. 17:05

  Ja nu börjar allvaret. Jag är glad att piratpartiet kommit in, nu har vi pengar och kraft och en röst också!

  Det finns så många argument vi måste föra och jag känner att vi har många smarta människor att föra dem, och många som har förstått frågorna bättre än gammelpolitikerna.

  Men man kan inte vinna val och makt på att vara intellektuell. Ameila och CE behöver mediaträning(?) (jag har aldrig gjort något sånt, så jag vet inte om det är något att ha), men det finns många fallgropar.

  Med vanligt folk och med media är det så — de tar vad de vill ha. Allt blir ett meme. Enkla sanningar, rykten och sådant sprids. Piratpartiet är bara gratispartiet för min far. (Fast han blev arg när han såg det censurerade ACTA-avtalet, därför ska du rösta pirat, far!)

  Så det är väl därför vi har retorik. För att det ska bli rätt, smart och enkelt på samma gång. Piratpartiets politiker kommer väl med tiden lära sig att formulera svar på de vanliga frågorna slagkraftigt.

 21. w2best
  juni 11, 2009 kl. 17:06

  Amelia, du måste korrekturläsa artiklar i fortsättningen! Det här var riktigt dåligt av sydsvenskan, men hade enkelt kunnat avhjälpas…

 22. juni 11, 2009 kl. 17:27

  Till alla som uttalar sig om Lissabonfördraget, vill jag ställa en enda fråga och kräver ett ärligt svar.
  Har ni verkligen läst och förstått så att ni bildat er en uppfattning baserad på vad ni läst?
  Fördragstexten är 271 sidor, och enbart detta borde diskvalificera hela rasket. Vem f-n orkar tröska igenom 271 sidor torr kanslisvenska?

  Med så mycket text finns det alla möjligheter att göra egna tolkningar.

 23. juni 11, 2009 kl. 17:30

  Tomas men för fan! Inte ska man väl godkänna Lissbonfördraget bara för att PP få in en representant till i EU parlamentet. Nu är det hjärnsläpp. Ett riktigt stort släpp. jag tror inte du ens vet vad Lissabonfördraget innehåller

 24. juni 11, 2009 kl. 17:47

  Kruxet med Lissabonfördraget är nog mera hur man ska hantera det i praktiken, eftersom parlamentet har noll inflytande över dess införande eller inte. Och det gäller faktiskt oavsett om det går igenom eller inte.

  Naturligtvis kan man rösta emot i de icke-beslutande påhejar-resolutioner som parlametet ibland ägnar sej åt, men sen kommer problemen.

  Om fördraget inte går igenom: Redan nu går EU-händelserna i förväg i flera avseenden, inte minst när man söker ge EU-systemet generellt beslutande över straffrätten redan nu (man får det med LIssabon). IPRED 2 borde till exempel inte funka utan LIssabonfördraget. Men det finns mera framflyttningar, som man alltså borde vara vaksam på.

  Och om det går igenom som hamnar alltså en mängd nya frågor på parlamentets bord.

  En strategi är att markera genom att rösta mot eller lägga ned i sådana frågor, oavsett innehåll. Det var lite så som junilistan sökte göra, med mindre framgång uppenbarligen. Man nådde dock aldrig till Sverige med vad man gjorde mediamässigt.

  Hur ska man annars göra för att bekämpa Lissabonfördraget och det demokratiska underskottet i allmänhet från parlamentet? Ymnig information till Sverige om vad som händer? Resolutioner om en ny fördragsdiskussion? Stämma kommissionen inför domstolen när man överskrider sina befogenheter? Dra igång en-miljon-namunderskrift-kampanjer för ett nytt demokratiserande fördrag? Sprida idéerna och diskussionen om vilket internationellt/europeiskt samarbete vi vill ha?

  Mycket att fundera på

  Anders

 25. Harlekin
  juni 11, 2009 kl. 19:01

  Starta en Pirat-fond kanske?

  Men jag skulle nog personligen köpt Lundberg-aktier för EP-pengarna och låtit alla utdelningarna gå till PP och UP!

 26. juni 11, 2009 kl. 21:57

  Eeeeeh… Den dagen Lissabonfördraget går igenom blir jag kompromisslös Nej-sägare till EU. Lissabon innebär en cementering av de demokratiska underskott som vi vill åtgärda. Nej till Europas Förenta Stater!

 27. kras
  juni 12, 2009 kl. 18:29

  @borat

  Amelia skriver klart och tydligt att hon är mot lissabonfördraget. Innan du börjar din smutskastning kan du väl åtminstone hålla dig till fakta.

  @sandor herold

  Jag tycker du gör en höna av en fjäder här. Det enda Amelia sa var att ”Man spenderar nog mer i Bryssel än vad man gör som fattig student.”. Hur man kan se något kränkande i det kan jag inte förstå. Det är ju en självklarhet att det går åt mer pengar att arbete i Bryssel än att vara fattig student i Lund. Sedan att lönerna är så höga är knappast något du kan belasta Amelia för. Vad hon sedan gör med lönen om hon kommer dit är mindre relevant, då vi röstar dit henne för hennes arbetsinsats.

 28. morr
  juni 13, 2009 kl. 22:18

  1. nu har ju inte amelia fått en plats i bryssel så ungefär 90% utav de här kommentarerna är ju helt meningslösa.

  2. vad hon gör med lönen ska väl alla skita i? idiotiskt att ”utsatta” nya partier måste berättiga att de tar del utav ett system som är satt i bruk utav de etablerade partierna. Hur många tidningar har tvingat alf svensson eller marit pålsson att gå ut med att de måste skänka bort sina löner för att må bra?

  3. Det här med att använda sin lönför att bjuda ner partikamrater till bryssel blev väl ganska sågat efter att vänsterpartisten gick ut med det? var det inte faktiskt så att alla parlamentariker får bjuda ner 100 personer per år och att eu står för notan?

 29. David
  juni 13, 2009 kl. 22:30

  Även om Lissabonfördraget nu inte är en fråga för parlamentet så är det ju inte förbjudet att driva opinion om saken. Tvärtom, PP har ju fått en del uppmärksamhet i Europa och de främsta företrädarna borde ha möjlighet att aktivt motarbeta fördraget. Det ploppar ju upp piratpartier i hela Europa! Att sitta hemma och tyst hålla tummarna för att det går igenom, tja det är också en variant.

 1. juni 11, 2009 kl. 15:27

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: