Hem > Fildelning, Piratfrågor, Svensk politik > IP-nummer får inte användas för att identifiera fildelare

IP-nummer får inte användas för att identifiera fildelare

Välbehövlig sen update: regeringsrättens beslut påverkar inte tillämpningen av IPRED.

Idag skriver DN att regeringsrätten beslutat att ta inte upp ett fall rörandes bland annat Antipiratbyråns möjligheter att samla in IP-adresser för att identifiera enskilda fildelare.

Så vitt jag minns var det i ett fall från Borås som det för några år fastslogs att IP-adresser är personuppgifter eftersom de går att knyta till en särskild person och dess förehavanden. Beslutet från regeringsrätten att låta det stå fast är lovvärt och bådar gott inför framtiden.

För att få tillstånd att samla in personuppgifter om misstänkta på det här viset har jag vidare för mig att det krävs högre straffskalor än vad som nuvarande finns i upphovsrättslagen. Immaterialrätterna borde väl i teorin inte vara sammanblandade med straffrätt över huvud taget, men eftersom man gradvis har lagt över ansvaret för immaterialrätternas efterlevnad på staten istället för intressehavaren finns det naturligtvis redan förslag liggandes i EU som skulle råda bot på den prekära situation Antipiratbyrån befinner sig i nu.

IPRED2, eller kriminaliseringsdirektivet (kanske borde vara skärpta-straffskalor-direktivet egentligen), har så vitt jag minns redan behandlats i EU en gång, och kommer väl upp till behandling igen i den kommande mandatperioden.

Jag vill ju egentligen inte vara någon olyckskråka. Så jag tror nog jag tänker spendera dagen med att småle lite grann åt Antipiratbyråns misslyckanden.

Dessutom ska jag till Norge på science fiction-kongress! NorCon 23 går av stapeln i Oslo och jag är heders-fanne-gäst. Woosh!

 1. Aewheros
  juni 18, 2009 kl. 14:18

  Men gav inte den svenska implementeringen av IPRED1 undantag i personuppgiftslagen i vilket fall…

 2. Svålen
  juni 18, 2009 kl. 14:30

  Den första versionen av den här artikeln var i vissa delar felaktig varför DN.se har beslutat att ta bort den och de kommentarer som grundade sig på den. Här är den nya. :(

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/ny-dom-paverkar-inte-ipredlagen-1.894500

 3. Lars
  juni 18, 2009 kl. 15:11

  Jo.

 4. jacobdexe
  juni 18, 2009 kl. 15:18

  Uppdatering: IPRED innehåller redan undantag från PUL, vilket tyvärr gör att IPRED fortfarande är lika kraftigt.

 5. teirdez
  juni 18, 2009 kl. 17:49

  Jahaja. Där ser man.

  En sån tur att jag var tillräcklig olyckskråka för att omedelbart associera till IPRED2 och dess implikationer på personuppgifter då.

  Det lönar sig att vara pessimist minsann.

 6. juni 19, 2009 kl. 01:15

  Jag ställer mig mycket skeptisk till att ett IP-nummer ska betraktas som personuppgift. Borås-domaren måste ha varit hög på något. Utvecklingen borde gå åt andra hållet och vi borde slå fast att IP-nummer är för otillförlitliga för att kunna knytas till en person. Kanske skulle det kunna gå att knyta till en dator eller till ett geografiskt område under vissa premisser. Att ge IP-nummer status som personuppgift känns som ett falskt skydd.

 7. juni 19, 2009 kl. 14:07

  Trevlig MidSommar… :roll:

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: