Hem > Europeisk politik, Funderingar, Piratfrågor > Barroso ur piratperspektiv

Barroso ur piratperspektiv

Jag frågade mig igår kväll hur man ska ställa sig till Barroso som ordförande för kommissionen.

Jag har nu utbenat lite mer av det gytter som är presidentposten i kommissionen.

Barroso representerar allt kommissionen står för, och stakar ut riktningen för kommissionens ansträngningar. Det gör emellertid också ramfördragen, men jag antar att Barroso kan pusha det framåt lite till, så att säga.

Här är rapporten om vad Barroso anser att kommissionen åstadkommit mellan 2004 och 2009.

Barroso om internationella relationer
*EU är en pålitlig partner för uppväxande stormakter som Indien och Brasilien. EU har verkat för en hållbar politik som stöd för utveckling i Afrika.

Ur piratpolitisk synvinkel: EC har under Barroso satt käppar i hjulen för handel med läkemedel i och mellan u-länder. EU har dessutom konsekvent varit emot förslag i Doha-rundan från Indien och Brasilien att luckra upp avtalen om immaterialrätt för att motverka och förhindra patentering av växter, traditionell kunskap, mat och liv, även när de hävdar de är för! EC har varit pådrivande för starkt immaterialrättsligt skydd i länder i Afrika, Karibbien och Sydostasien, med hot om att vägran skulle innebära högre tullar och bibehållna jordbrukssubventioner i EU-området.

Barroso om säkerhet i EU-området
*EU har vidareutvecklat sin hantering av gränserna för större säkerhet och mer laglig invandring. Kommissionen har fortsatt utveckla arbetet mot internationell brottslighet. Kommissionen har skjutit till stora summor pengar för att stävja terrorism.

Ur piratpolitisk synvinkel: Enheten FRONTEX och nya regler om biometriska data i pass, samt registrering och samarbete med bl a USA om PNR (passenger name records) gör att integriteten har fått på skam av kommissionens ansträngningar. Det innebär integritet både som i rätten att slippa få godtycklig data registrerad och utdelad, och integritet som i rätten att slippa bli utsatt för våld eller häktad under lång tid utan rättegång.

Barroso om innovation
*Innovationen har ökat i unionen.

Ur piratpolitisk synvinkel: Vad Barroso menar är att mängden patent beviljade i EU-området har gått upp i jämförelse med mängden patent som beviljas i andra, jämförbara ekonomier (USA, Japan). Tveksam inställning till kunskap.

Men kommissionen under Barroso har också, representerad av Margot Wallström sagt att

frågor om individuella rättigheter, upphovsrätt, konsumentaspekter och brottsbekämpning på internet behöver angripas på ett nytt och bredare sätt.

Dessutom har kommissionären Viviane Reding mer eller mindre velat ha öppenhet och transparens i styret av internet (läs för övrigt fler pressmeddelanden från Reding för en bättre bild av hennes telekom-policies).

I slutändan ska man hålla Barroso ansvarig för allt som är bra, men också allt som är dåligt.

Gröna gruppen skriver:

Barroso made a promising start on the issue of fundamental rights, declaring the Commission would be human rights ”champions” and committing to create a Working Group of Commissioners on Human Rights. So far no such group has materialised

Annonser
 1. MARKKU I VARA
  juli 4, 2009 kl. 08:11

  bravo…. =D

 2. juli 4, 2009 kl. 10:18

  Mycket bra skrivet! Jag har funderat på det här ett tag. Varför var det viktigt för Reinfeldt att Barroso behöll sin position? DN skriver till exempel: ”Fredrik Reinfeldt har flera gånger sagt att ett snabbt omval av Barroso är viktigt för ordförandelandet Sverige för att få ett ‘tydligt ledarskap’ i EU”. Kanske behöver vi rita lite diagram för att förstå de interna relationerna bättre?

 3. juli 4, 2009 kl. 10:45

  Oj, jag insåg när jag hade läst denna text att jag hela tiden hade på mig mina ”politiska höger/vänster-glasögon” och satt och tänkte på att du (Amelia) inte har så mycket trovärdighet när du kritiserar Barroso.

  I alla fall känner jag lägre trovärdighet för dig, eftersom jag vet att du också står på på diametralt motsatt sida från Barroso i många frågor.

  Det var mest en intressant notering från min sida. Du får väl välja hur du vill ta till dig detta. :-)

  Lycka till nere i Bryssel, både som ”anställd” och som eventuell, framtida MEP!

 4. teirdez
  juli 4, 2009 kl. 11:41

  @Kristofer Petterson: Det är nog så här, att ett snabbt omval av Barroso skulle innebära ett klart och tydligt ledarskap av kommissionen, och dessutom en säkerhet att kommissionen fortsätter i samma riktning som tidigare. Att välja om Barroso ger en förutsägbarhet i kommissionens arbete som kan vara bra både under det svenska ordförandeskapet och under det byte till Lissabonfördraget EU:s makthavare förväntar sig.

  @Markus ”LAKE”: Jag är nog färgad av min politiska bakgrund, men problemet ligger inte hos Barroso. Jag ser det snarare som ett strukturellt problem i EU:s ramfördrag att man är väldigt snabb på att införa måsten i fråga om underlättande för företag, men bara kansken eller skulle kunnan när det gäller underlättande för civila organisationer och medborgare.

  Egentligen är jag lite ledsen över att jag inte hade mer positiva saker att säga om Barroso. Jag tycker kommissionen under Barroso har gjort många bra saker, däribland inte minst den internetfrihetliga hållning Viviane Reding haft.

  Dessutom har det skett en skiftning under Barroso mot ett närmare samarbete med parlamentet. Samtliga generaldirektorat har arbetat närmare parlamentet i samtliga frågor, och kommissionen gör en seriös ansträngning att samarbeta med unionens enda folkvalda instans. Det är inte säkert att det hade hänt under en annan ordförande. Det borde jag iofs ha nämnt i bloggposten.

 5. teirdez
  juli 4, 2009 kl. 11:42

  Eftersom Piratpartiet är i den gröna gruppen kommer vi dock inte att inta en positiv ställning till Barroso. Dessutom kan man nog förvänta sig att vi senare i höst kommer försöka bordlägga frågan om val av kommissionär tills efter Irland röstat om Lissabonfördraget.

 6. juli 4, 2009 kl. 12:21

  Tack för denna insiktsfulla information. Jag är glad att jag röstade på dig i EU-valet. Du gör mig inte besviken :)

 7. juli 4, 2009 kl. 13:51

  Jag förstår kluvenheten, men om nu Piratpartiet vill markera sin inställning till Barroso i stället för att bara ”följa” den gröna gruppen i en votering, borde inte Christian åtminstone tala med Cohn-Bendit (eller vem som nu samordnar gruppens ställningstaganden i den här frågan) och framföra dina/våra synpunkter ovan?

  Finns det några alternativa kandidater till posten som kommissionsordförande? Det kanske krävs att beslutet först skjuts på framtiden för att en sådan skall uppenbara sig, men om alternativet rentav visar sig vara ett sämre kort än Barroso, då får väl gröna gruppen (och Christian) ompröva sitt ställningstagande senare.

  Vad är chanserna för Reding eller några av de andra kommissionärerna att få förnyat förtroende i en kommission under någon annan än Barroso? Vilka enskilda kommissionärer är de närmast ”skyldiga” i fråga om internationella relationer, inre säkerhet och innovation? Kan man acceptera Barroso om några av de senare får gå i stället, om det nu är möjligt att ifrågasätta deras positioner i höst?

 8. juli 4, 2009 kl. 16:05

  Jag kan ju bara tillägga att jag inte har så mycket att invända mot din analys, jag är inget stort Barroso/EU-fan. Men det var intressant hur djupt rotad höger/vänster-skalan sitter i ryggraden på en liberal Centerpartisk (som trots allt röstade PP).

  Det är ju just detta som PP har att kämpa mot hela tiden, på grund av att man valt att inte ta ställning i dessa frågor. Allt kan tolkas ändå…

 9. calandrella
  juli 4, 2009 kl. 18:49

  Ett efterlängtat blogginlägg. Tack!

 10. juli 5, 2009 kl. 02:09

  Jag ser nu att Viviane Reding även kandiderade i årets europaparlamentsval, och att hon erhållit ett av Luxemburgs sex mandat (för sitt parti CSV, som totalt fick tre av dessa).

  Hon kan inte vara kommissionär och parlamentsledamot samtidigt. I och med att hon kandiderade, så har hon rimligtvis redan planerat att lämna sitt uppdrag som kommissionär. I princip skulle hon kunna ändra sig efter valet, men varför skulle hon det, när hon nu faktiskt blev vald, och Barrosos kommission ser ut att få ligga på sträckbänken ett tag? Hon måste rimligen ha bestämt sig till den 14 juli, när parlamentet skall konstituera sig. Om Reding inte har avgått som kommissionär då lär Luxemburg behöva skicka en ersättare till parlamentet, och då tror jag att hon förlorar platsen för hela mandatperioden.

  Förändrar det någonting i din syn på Barroso? Gäller omdömet endast vad han och hans kommission har åstadkommit hittills, eller innefattar det även förväntningar på den tillträdande kommissionen? Om Reding har bidragit till plusbetyget (något jag inte kan bedöma), spelar det någon roll om hon nu ändå avgår?

 11. juli 5, 2009 kl. 02:54

  Jag snubblade över den här videorapporten av Viviane Redings partikollega Astrid Lulling, själv omvald till parlamentet. Jag har aldrig lyssnat på luxemburgska (lëtzebuergesch) i någon nämnvärd omfattning förut, men kan man en smula tyska så går det faktiskt att förstå någorlunda vad Lulling talar om, och ungefär vid 7:20 verkar hon bekräfta min gissning ovan att Redings framtid som kommissionär kommer att avgöras de närmaste veckorna (videon är upplagd på YouTube den 22 juni, och att döma av en tag inspelad den 18 juni).

  Lulling (EPP, som sagt) tycks för övrigt inte se något alternativ till omval av Barroso; i så fall måste nämligen de gröna och liberalerna alliera sig med socialister, kommunister, stalinister och andra extremister… :-)

 12. juli 5, 2009 kl. 08:39

  @Anders Jag tycker det är viktigt att man skiljer mellan taktik och fakta. Amelias sammanställning föreföll hyfsat objektiv tycker jag, i alla fall om man ser på resultatet. Om jag förstår din argumentation så anser du att Barosso är ett bra val eftersom alla andra alternativ är sämre. Vore get inte bättre att först klargöra vad vi vill åstadkomma, vilka hinder som ligger i vägen och sedan beakta taktiken som krävs för att komma dit. Att bara följa minsta motståndets lag leder inte alltid till optimum.

  @teirdez: Jag kan läsa innantill. ;-) Däremot tror jag inte på givna ledare eller på argument som ”han är oersättlig”. Jag vill gärna veta mer exakt vad som får en man som Barroso att vara betydelsefull.

 13. Johan
  juli 5, 2009 kl. 09:12

  Jag är stolt över att ha röstat på piratpartiet, eftersom det finns så många kompetenta förgrundsfigurer, som Amelia och Christian (och inte minst Ricks ledarskap). Har man tillräckligt mycket substans och skarpsinne, kan man bemöta vilka motståndare som helst. För kanske första gången känner jag mig politiskt representerad på allvar. Piratpartiet är just nu en av de mest spännande politiska krafter jag sett.

 14. teirdez
  juli 5, 2009 kl. 12:43

  @Anders: Reding kommer nog isf inte att stanna som kommissionär.

  Det finns inte några andra kandidater än Barroso. Å andra sidan är ministerrådet redan överens om att Barroso borde sitta en till mandatperiod, och det innebär förmodligen att medlemsländernas sittande regeringar inte gjort någon större kraftansträngning att hitta ett alternativ. Kanske kan parlamentets uppskjutande av omröstning skaka liv i det tröga maskineriet.

  Det som kan vara bra med Barroso är väl kontinuitet i kommissionens arbete, kan jag tänka. Grejen med Reding-historien är väl att även om jag tror att mycket av hennes positiva inställning till internet kommer från henne själv, så kommer det kanske i någon mån också från kommissionens ledarskap.

  Men det kan ju ha lika mycket att göra med det direktorat hon satt i topp för.

 15. teirdez
  juli 5, 2009 kl. 13:14

  Jag försöker hålla mig lite opartisk, särskilt efter LAKE:s inlägg, men jag vet inte.

  Eftersom vi är med i Greens (som tydligen också är emot honom pga ACTA-sekretessen) så kommer vi att vara emot Barroso, om vi inte bildar oss en egen uppfattning.

  Personligen har jag aldrig gillat hans frisyr :/

 16. juli 5, 2009 kl. 14:27

  Kristofer, jag har själv ingen bestämd uppfattning om Barroso, utan jag vill bara utröna hur mycket han personligen har betytt för kommissionens hittillsvarande arbete i jämförelse med enskilda kommissionärers insatser. Nu har Amelia givit sitt svar också på den frågan, och jag har inte underlag nog i sak att ifrågasätta det svaret.

  Det är lättare att vara konkret i kritiken när det kommer till enskilda kommissionärer, som ju i likhet med departementschefer får klä skott för den politik som förs inom deras respektive områden, oavsett graden av deras personliga engagemang i frågorna. Om jag tycker att kommissionen har gjort bra eller dåligt ifrån sig i en viss fråga, då vill jag ge ansvarig kommissionär ros respektive ris för det, helst utan att blanda in kommissionsordföranden eftersom jag som utomstående inte kan bedöma hur dennes ledarskap har påverkat utfallet.

  Kritiken mot Barroso bör i så fall begränsas till hur kommissionen som helhet har fungerat. Jag uppfattar Amelias inlägg som en fundering kring huruvida Piratpartiet bör ta egen ställning till frågan om Barrosos omval. Målet för den här diskussionen bör därför vara att bidra till den funderingen, oavsett frågans betydelse för de närmaste fem årens arbete i parlamentet. Om vi kommer fram till något konkret hoppas jag att Christian tar del av det, annars blir ju diskussionen rent akademisk.

  Vi skall inte vara rädda för att uttrycka vår egen åsikt i den gröna gruppen om vi anser oss ha en sådan, men jag ser inte att vi utifrån vårt perspektiv har så mycket att bidra med utöver synpunkter på enskilda kommissionärers arbete, åtminstone inte i negativ riktning (det positiva skulle då vara förbättrat samarbete med parlamentet; det rimmar väl med vårt krav på transparens inom EU:s institutioner). Viviane Reding har nämnts, men eftersom hon sannolikt avgår ändå spelar det knappast någon roll vilket betyg vi vill ge henne.

  Ja, jag har varvat fakta med taktik ovan. Det har övriga diskussionsdeltagare också gjort. Jag hoppas det framgår vad som är vad?

  En relaterad fråga: Gynnas eller missgynnas arbetet med telekompaketet av ett snabbt omval av Barroso? Spelar det alls någon roll? I och med Redings (förmodade) avgång behöver Barroso utse en ny kommissionär för telekomfrågor, och när kommissionen ombildas senare i höst (även om det sker under Barrosos ledning) så kanske det sker ännu ett personbyte på den posten. Reinfeldt har inte sagt sig vilja prioritera den frågan under det närmaste halvåret; han pratar miljö och ekonomi. Den kanske inte är tillräckligt stor för att förtjäna ett omnämnande? Jag anar dock att telekompaketet blir fördröjt nästan oavsett vad som händer i övrigt.

 17. teirdez
  juli 5, 2009 kl. 15:04

  Arbetet med telekompaketet hade gynnats av att Viviane Reding suttit kvar (jfr: http://www.erikjosefsson.eu/node/154 : hon anser inte att 138:an ”är så mycket att bråka om”).

  En sak man kan säga om kommissionen överlag under Barrosos styre är att den varit väldigt företagsvänlig och mottaglig för lobbyism från ”big business”.

  Man ska dock komma ihåg att medlemsländerna, enligt utsago från någon av mina länkar ovan, vill ha Barroso kvar för att han är en ganska _svag_ ledare, så Piratpartiet borde vara halvt-om-halvt för Barroso eftersom mycket av vår Lissabonfördragskritik grundar sig i motstånd mot en stark kommission.

 18. juli 5, 2009 kl. 15:22

  Jag missade det Amelia skrev om ACTA-sekretessen ovan; det är helt klart ett minus för kommissionen. Min fråga är dock i vilken mån denna sekretess är ett uttryck för Barrosos egen ovilja att ge allmänheten insyn, eller den ”sitter i väggarna” i form av en tradition av hemlighetsmakeri hos EU:s institutioner och tjänstemän.

  Ett sätt att pröva det är att byta ut Barroso. Om sekretessen kvarstår även under nästa kommissionsordförande, då kan vi befria Barroso från ansvar för densamma – ungefär som att dränka en häxa för att bevisa hennes oskuld. ;-)

  Barroso är dock ingen häxa, utan politiker, och som sådan får han finna sig i en hårdare granskning än andra. Det går ingen nöd på honom personligen om han inte blir omvald; han har sin pension säkrad. Om det framgår för nästa ordförande av vilken orsak vi inte vill ha kvar Barroso, då är så mycket mer vunnet.

  Likväl bör denna kritik framföras till den gröna gruppen om det skall framgå att vi står bakom den. Att förhålla oss passiva bara för att vi vet hur utfallet kommer att bli ger oss inga poäng inför framtida val och ”köp av grisar i säckar”. Att Christian aktivt säger nej till Barroso borde vara en viktigare nyhet i svenska massmedia än att han inte utesluter ett passivt ja till legaliserad prostitution.

  Att Lulling då klumpar ihop oss med ”stalinister” kan jag ha överseende med; Stalin var väl inte heller särskilt öppen med hur förhandlingarna gick inför molotov-ribbentrop-pakten, så frågan är vilken politik snarare än vilka personer Lulling egentligen vill förknippas med… Hej, Godwin, kommer du och hälsar på? ;-)

  Ja, jag tänker högt ovan. Den som inte vill läsa mina tankar kan nu öppna ögonen igen.

 19. juli 5, 2009 kl. 15:39

  Jag vill invända mot resonemanget att vi gynnas av en svag kommissionsordförande bara för att vi vill beröva kommissionen makt: Vilken ställning kommissionen skall ha enligt träffade fördrag och hur stor pondus kommissionsordföranden har är två helt skilda saker. En mäktig kommission med en svag ordförande är en livsfarlig kombination, ungefär som ”universums härskare” i liftartrilogin ovetandes styr över universums väl och ve genom att sitta och prata med sitt köksbord. Om Barroso inte styr av egen vilja, då är det någon annan som styr genom honom – du nämner själv lobbyisterna.

  Det råder alltså ingen motsättning mellan att välja en person med starka nypor att leda ett kraftlöst organ; då försäkrar man sig åtminstone om att det organets resurser förvaltas på det sätt personen själv vill, och inte som någon annan vill. I avvaktan på att sagda organ blir så kraftlöst som vi önskar är det desto viktigare att den namngivna personen verkligen håller i trådarna, snarare än att trådarna håller i honom.

  Inget plus för Barroso på den punkten, med andra ord.

 20. juli 5, 2009 kl. 15:51

  Det värsta är att Barroso i själva verket är en karaktär påhittad av Rolv Wesenlund:

 21. LIGIZT
  juli 11, 2009 kl. 03:20

  Ett särdeles bra inlägg.
  Man får lixom ett bättre perspektiv på vad/vem Barroso med anhang eg är och vill för något :-/

  Ställer du upp i riksdagsvalet så har du iaf min personröst :-)

 22. juli 13, 2009 kl. 17:32

  I morgon (tisdag 14/7) sammanträder det nyvalda parlamentet för första gången. Som väntat blir det inget omval av Barroso nu i juli, utan valet kan tydligen inte ske förrän i september.

  Det finns ingen antydan om att Reding skulle vara på väg att lämna kommissionen, trots att hon den 7 juni valdes till parlamentsledamot för Luxemburg. Till exempel har hon på torsdag (16/7) ett möte med ordförandena för the Board of Joint Technology Initiatives. I stället har förteckningen över valda ledamöter uppdaterats, så att Redings namn inte längre står med. De tre ledamöter som nu skall representera CSV (EPP) är Astrid Lulling, Fränk Engel och Georges Bach; det är den sistnämnde som är nytillkommen (luxemburgska Wikipedia bekräftar hans inträde som ledamot sedan Reding avstått sin plats).

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: