Hem > Europeisk politik, Patent, Piratfrågor > Cheftema, del 3: kandidater till EPO-chef

Cheftema, del 3: kandidater till EPO-chef

Jag satt och klurade lite på vem som skulle bli ny chef för EPO för några veckor. Lite förvånande, mot bakgrund av att jag då på basis av ett amicus curiae brief till EPO från polska patentverket rekommenderade en polack att söka, har det nu dumpit ned en polsk kandidat: Alicja Adamczak, nuvarande chef för polska patentverket.

Vem är hon?

Hon kandiderade till posten som generaldirektör för WIPO förra året (den post som sedermera gick till redan sittande direktör Gurry). Man kan läsa hennes och de andra kandidaternas svar på ett antal frågor om internationell IPRs framtiden på IP-Watch. Adamczak säger bland annat

The most immediate action to take is to get back the correct balance in the intellectual property system between private and public interests. The efficiency of the IP system has always been based on the kind of balance which is built between two elements of a trade-off: providing a means for the inventor/creator to capture the benefits of its effort whilst maximising the social dissemination of knowledge. Therefore it is important to find appropriate ways to solve the tension between the maximisation of private interests of the creators and inventors on one side and the socially optimal use of knowledge on the other side.

Det låter väl inte så tokigt? Vi kanske borde skicka fan-brev till henne?

Annonser
 1. Jay
  juli 6, 2009 kl. 21:12

  Uhm, blommogram dags igen kanske.

 2. juli 7, 2009 kl. 00:11

  Har du någon källa till uppgiften om Adamczaks EPO-kandidatur, eller är det ännu bara ett förslag från din sida? De länkar du anger handlar bara om förra årets WIPO-kandidatur. I den här artikeln nämns några andra kandidater (Grossenbacher, Kongstad, Battistelli, Sivborg) men ingen Adamczak.

  Ansökningstiden går ut den 15 september, och sedan är det medlemsländernas delegationer som skall enas om ett namn. Sivborg (från Sverige) anses tydligen redan vara en stark kandidat, så utsikterna att finna stöd för Adamczak här hemma (annat än som en kompromisskandidat, om andra länder har sina starka kandidater) verkar små.

  Men jag håller med, utan ha läst de övriga WIPO-kandidaternas uttalanden (för mycket text i en för mig perifer fråga att ta till mig), Adamczak förefaller som klippt och skuren för EPO-jobbet. Om hon bekräftar att hon vill kandidera, så kan vi ju skapa en Facebook-fanclub?

 3. Jay
  juli 7, 2009 kl. 01:33

  Mjae, Perception.
  Om vi (Pirater) får media att lysa på just den kandidaten så kan den gå från okänd till att ha en reell chans.
  Dvs, ett till ‘Publikspektakel’ som blom-bombningen av Roger Wallis vore i vårt intresse för att uppmärksamma kandidaten.

 4. juli 7, 2009 kl. 06:22

  Blombombningen av Roger Wallis gav honom tidningsrubriker, men inte någon ny titel. Jag tror inte att de nationella delegationerna till EPO låter sig påverkas lika lätt som tidningsredaktionerna, och jag är inte säker på att ens Adamczak själv skulle uppskatta att så övertydligt uppvaktas av ”pirater”. Hon är redan chef för ett nationellt patentverk (det polska), och vi har inte mer än ett yttrande av henne inför kandidaturen som WIPO-chef förra året att gå på. Det är knappast jämförbart med Wallis uppläxning av målsägarsidan i rätten.

  Hur som helst, börja med att få hennes EPO-kandidatur klarlagd, så kan vi därefter planera eventuella stödaktioner.

 5. juli 7, 2009 kl. 10:33

  Detta är ju bara något hon sade i en kommentar. Som svensk är man ju van vid politiker etc som säger en sak och sedan gör en annan.

  Dock har jag fått en intryck av att östra Europa har en lite liberalare syn på immaterialrätt än västra. Kanske för att de ses som ett kontrollmedel från västs sida?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: