Hem > Piratfrågor > Debatt, Morgonpasset och Sheffield DocFest

Debatt, Morgonpasset och Sheffield DocFest

Jag försöker numera twittra från alla evenemang jag åker på. Så också från Sheffield DocFest (se hemsida!). DocFest var en dokumentärfilmsfestival där jag pratade om möjligheter för filmskapare att använda p2p och internet för att nå ökad spridning av filmer utan att uppröra fans. Mycket trevligt!

I veckan som gått hittills har jag hunnit vara med i Debatt på SVT och Morgonpasset på SR. Debatt handlade om konspirationsteorier och ”sanningsrörelsen”. Det var mycket trevligt att bli älskad av Mikael Cromsjö, lite mindre trevligt att få hatbrev från människor som tycker att min intellektuella analys ligger på samma nivå som nioåringars.

Jag vill inte så gärna utveckla på geopolitik och världshistoria, men som jag sa i Debatt är 9/11 knappast mer än en katalysator för en redan sedan tidigare närvarande utvecklingstrend. Det är Kalla krigets slut som är den i sanning epokavgörande förändringen som skett de senaste 30 åren. Kalla krigets slut skapade ett vakuum, dels för att ”terrorbalansen” förstördes, men också för att västvärlden och särskilt USA nu satt med stora militära resurser utan att ha något att göra med dem.

Jag tycker att sanningsrörelsen borde bry sig mer om bilaterala handelsförhandlingar och mindre om historien. Bilaterala handelsförhandlingar är ett hot idag, en möjlighet att påverka idag. 9/11-debatten är och förblir det förflutna, irrelevant och tråkigt. Lägg energin där energin behövs. Börja undersöka på bilaterals.org.

Kategorier:Piratfrågor
 1. november 12, 2009 kl. 21:04

  Jag gillar nog din ton bättre i bloggen än i Debatt, men ställer mig fortfarande lite undrande – jag förstår din ståndpunkt, men okänsligheten inför hur starka känslor 9-11 väcker i människor kopplar jag faktiskt inte.

  För att illustrera min poäng, byt ut ‘9-11’ mot ‘Förintelsen’ i sista stycket: ”Förintelse-debatten är och förblir det förflutna, irrelevant och tråkigt.”

  Inte så lyckat.

 2. Tor
  november 13, 2009 kl. 10:30

  Jag delar nog din analys att 9/11 inte var mer än en katalysator. Men det var en ganska viktig katalysator, så nog är det intressant att diskutera vad som hände. Även om man tycker att annat är mer intressant i nuläget (vilket jag i princip kan hålla med om), så tycker jag nog att du avfärdade diskussionen om 9/11 litet väl kategoriskt.

  Väldigt positivt dock att du gjorde en markering och påpekade att Piratpartiet inte är ett forum för konspirationsteoretiker. Var litet nervös först att piratpartisk medverkan skulle ge motsatt bild av partiet.

 3. teirdez
  november 13, 2009 kl. 12:47

  @beelzebjörn: jag tycker visserligen att förintelsedebatten är gammal och tråkig också. Vi måste definiera våra aktiviströrelser idag efter dagens problem, inte efter 30-talets.

  Om du vill hitta brister i USAs politik så kan jag peka ut ett dussintal frågor som är mer intressanta än deras eventuella inblandning i 9/11 och som dessutom är i högsta grad aktuella.

  Samma sak med Tyskland: visste du att de är en av de största nitiska motståndarna till tillgång till mediciner-kampanjen från Läkare utan gränser? De har konsekvent, i EU och andra internationella forum gjort motstånd till konventioner om omöjligheten att tillämpa europeisk lagstiftning utanför EU, motstånd mot förändringar i TRIPS-avtalet, påtryckningar på EU att processa mot Indien för att de utnyttjar flexibiliteten i TRIPS-avtalet.

  Det är ju ett seriöst problem _idag_. På grund av tysk läkemedelsindustri får nigerianer inte vård och dör. Det är så enkelt. Och då tycker jag att vi kan lägga tysk gemenhet på 30-talet åt sidan, och fundera mer på hur vi kan förbättra världen idag.

  Hur kan vårt samhälle glorifiera forna tiders ondska så jävla mycket?

 4. november 13, 2009 kl. 14:45

  @Amelia:
  Jo, jag känner till en del av det där…

  Som sagt, jag förstår vad du menar, och ärligt talat vet jag själv hur spyfärdig jag blev när Göran Person plockade politiska poäng på att släppa ‘om detta må ni berätta’, en gång för inte så länge sedan – apropå att glorifiera eller mjölka forna tiders ondska.

  Likväl får alla yttranden konsekvenser. Jag ser gärna att folk lyssnar på dig när du tar upp saker som de ovan, och risken är att de istället slår dövörat till.

  Lycka till i Bryssel förresten, och håll ett öga på Mab ;)

 5. Shilton
  november 14, 2009 kl. 18:53

  Jag hade tänkt att rösta på er i valet,men efter att ha sett dej framföra din syn på sanningsrörelsen på svt:s debatt så har jag insett att det vore totalt meningslöst då ni som alla andra partier ingår i spelet.Demokratin är satt ur spel i detta land och stora delar av övriga europa.Ni som vill in i eu parlamentet vill bara in för era egna egoistiska syften.Ni borde tammefan skämmas!!!!! /Shilton

 6. Johnnny
  november 14, 2009 kl. 19:17

  ”Om du vill hitta brister i USAs politik så kan jag peka ut ett dussintal frågor som är mer intressanta än deras eventuella inblandning i 9/11 och som dessutom är i högsta grad aktuella.”
  Vilka dussintal är det?

 7. november 15, 2009 kl. 11:40

  Jag skrev några rader om din och Kodjos diskussion, http://pirat.funderar.se/2009/11/11/amelia-pp-i-p3-morgonpasset/ , mest eftersom webbklippet verkade vara klippt till din nackdel på ett ganska uppenbart sätt. Nu var Kodjo inte en särskild solid upphovsrättsförespråkare vad gäller argument, men ändå.

  Lycka till i Bryssel!

 8. Kryptonit
  november 16, 2009 kl. 20:27

  Kollar på Debatt atm och reagerar på det du sa om att det var en pseudodebatt eller vad det var. Fy fan va rätt tänker jag, äntligen är det någon som har förstått att man kan lägga energi på annat. Större delen av Sanningsrörelsens anhängare är ju ungdomar som tror på allting som är anti etablissemanget och vägrar vara källkritiska. Det kanske funkade på 70-talet när man faktiskt gjorde något för världen men som du sa i debatt så handlar det inte om 9/11 längre.

 9. anon
  november 28, 2009 kl. 14:14

  Shilton:
  Det är alltid lika roligt när personer säger att ”jag hade tänkt rösta på pp men eftersom person x sa y så vet jag att ni inte är värda att rösta på” precis som om pp endast bestod av endast en person. Sedan så är det ganska naivt att tro att det skulle finnas ett parti som står för exakt ens åsikter, representativ demokrati består trots allt av att välja det minst sämsta valet. Tur då att pp inte är så dåliga. Du kan också fråga dig hur bra det vore om hon i tv talade om NWO och liknande, tror du det skulle gå bra för pp då eller? En röst på pp är det enda sättet att visa den politiska eliten att vi inte vill ha deras sönderkompromissade och nästintill identiska politik. De skiter i om du inte röstar för de får fortfarande platser i riksdagen ändå.

 10. december 9, 2009 kl. 11:45

  Hej Amelia
  Kom in på din blogg. Jättebra.
  Vill skicka en hälsning till dig från mig. Tycker att det är jättespännande att ta del av det du får vara med om. Hoppas att allt är bra med dig och lev väl.
  Hälsningar Owe Starmyr (som känner din pappa och mamma)

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: