Hem > Piratfrågor, Piratpartiet > Förslag till sydlista inför primärvalet

Förslag till sydlista inför primärvalet

(den här listan är kopierad från Södra distriktets valberedningsblogg. Skriv alla kommentarer på listan där istället för på Stenskott).

Vi har nu tagit fram en lista vi kan rekommendera medlemmarna i södra distriktet att rösta på.

Arbetet har inte varit helt enkelt, att rangordna folk som många är väldigt duktiga fast på många olika sätt, och med många och olika egenskaper som ska vägas emot varandra.

Därför ska vi försöka beskriva lite av hur resonemangen gått.

Att bedriva valrörelse och att sitta i riksdagen är två olika saker. Detta i sig ger en motstridig idealprofil på en ”perfekt” kandidat, för det är inte alltid de egenskaperna som behövs för det ena, sammanfaller med de egenskaper som behövs för det andra. Starka och välformulerade individer kan till exempel göra en bra valkampanj, men det är inte alltid samma egenskaper som sen fungerar bra när man ska resonera ihop sig till fungerande politiska kompromisser i en riksdagsgrupp eller i utskottsarbete.

Egenskaper som är särskilt viktiga innan valet är retorisk och argumentativ förmåga, engagemang inför sin kandidatur, samt mediavänlighet – hur mycket media personen kan skapa för partiet och till vilken kvalité. I riksdagen krävs det även att personen klarar av en regelbunden och välfylld arbetsvecka i fyra års tid, har kapacitet att arbeta i grupp och enskilt med att läsa och skriva stora mängder text, samt har social kompetens för att navigera i riksdagskorridorerna och med de övriga ledamöterna från partiet.

Det är även viktigt att skapa en lista där många olika väljare kan hitta någon de känner förtroende för. Här har vi sett till faktorer som geografisk spridning, könsfördelning och ålderskillnader.

Slutligen har vi även sett till anknytning och lojalitet till partiet. Har personen visat varit aktiv tidigare, känner han/hon lojalitet med våra frågor, och kan vi lita på att personen inte har en egen, från partiets skild agenda?

Vi har försökt att göra värderingarna av allt detta och baserat oss på ett antal olika källor. Enkätsvaren är en viktig sådan, men också kandidaternas frågetrådar i forumet, vad de skrivit på andra ställen, i forumet och på bloggar osv. har spelat roll, men såklart även våra personliga erfarenheter och nätverk har haft viss betydelse.

Några blir kanske besvikna på att de inte är med eller hamnat lägre än de tänkt sig. Se det inte som en diss i så fall, det har för oss inte handlat främst om att ranka individer utan om att sammantaget ha en välkomponerad lista. Ska man lägga in gurkor så behövs det en lagom blandning av socker, salt, ättika och vatten. :-)

Någon har undrat varför vi bara för fram kandidater från södra distriktet. Anledningen är att de slutgiltiga listorna i vilket fall kommer att byggas genom att varannan plats blir ”distriktslokal” och varannan ur en lista med de som fått flest röster, räknat på hela landet. Vi kommer alltså i vilket fall att gå till val på en lista som delvis innehåller annat än sydkandidater, och vi tycker att det som är relevantast för oss är att bestämma vilka kandidater som ska vara med på våra lokala platser. Dessutom, om vårt valdeltagande är högt, så har vi vissa möjligheter att få med några av våra toppkandidater på den där rikslistan.

Vi har valt att inte motivera enskilda kandidaters placering. Detta då ordningen är en sammanvägning av punkterna ovan och det inte är möjligt att kommentera en utan att kommentera andras ev. brister. Listan ska istället ses som en helhet.

Förslaget ser ut som följer:

#

Namn

Ort

Födelseår

1

Gustav Nipe

Malmö

1988

2

Sandra Grosse

Ödåkra

1990

3

Jan-Olov Viklund

Kalmar

1952

4

Jacob Dexe

Lund

1987

5

Klara Tovhult

Jönköping

1973

6

Christoffer Willenfort

Rydebäck

1970

7

David Radszuweit

Kalmar

1974

8

Klara Ellström

Lund

1988

9

Anders Hedberg

Lund

1970

10

Leif Swahn

Kävlinge

1959

11

Snild Dolkow

Lund

1986

12

Gustav Wetter

Jönköping

1983

13

Isak Gerson

Lund

1991

14

Daniel Gustafsson

Kristianstad

1976

15

Ellen Söderberg

Malmö

1991

16

Tomas Kronvall

Oxie

1983

17

Jonatan Kindh

Malmö

1988

18

Alexander Masic

Lund

1966

19

Dan Nilsson

Tjörnarp

1978

20

Jonathan Lundin Holmquist

Näsum

1987

21

Erik Andersson

Ljungby

1990

22

Gerhard Gaum

Trelleborg

1946

Har du några frågor får du gärna ställa dem på här eller skicka dem till oss.

Du får även gärna blogga om listan eller länka till detta inlägget.

Vänliga hälsningar,

Jörgen
jorgen.lindell@piratpartiet.se

Mikke
mikke.svensson@piratpartiet.se

Simon
simon.rosenqvist@piratpartiet.se

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. januari 4, 2010 kl. 20:18

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: