Hem > Piratfrågor, Piratpartiet, Upphovsrätt > Upphovsrätt är stöld

Upphovsrätt är stöld

Upphovsrätt är stöld

Det är hög tid att upphöra med den destruktiva distinktionen mellan orginal och kopia. Förhärligandet av orginalet är ett maktmedel upphovsrättskramarna strävar att upprätthålla med alla medel – ett hinder i vägen för en framtid med en verkligt fri och kreativ kulturproduktion. Vi behöver iställlet upprätta en ny diskurs med remixaren, inte skaparen, som samhällets kronjuvel.

När en upphovsrättsman väljer att förhindra andra att kopiera ett verk stjäl han eller hon från ett gemensamt kulturarv där tusentals kreatörer bidragit. Det själviska rättfärdigandet är att kreatören annars inte kan leva, men sedan när har det varit godkänt att stjäla för sitt levebröd? Sedan när är kriminalitet något samhället uppmuntrar?

På andra sidan står remixaren, denna vidsynta själ som ser skapandet för vad det är. En produktion i ett socialt sammanhang. Deltagarkultur. Att vara en del av ett skapande som sträcker sig tusen år tillbaks och in i framtidens fascinerande oändlighet. Det är en kultur som uppmuntrar deltagande istället för att förhärliga den enskilde kreatören. Det är en kultur där skapande belönas med en respektfull erkännande, inte med domstol och stämningar. Det är en framtidens kultur.

Dagens bakåtsträvande kulturarvstjuvar har mage att försvara allt mer absurda åtgärder för att deras själviska monopol ska sakta utvecklingen. Upphovsrätt är stöld – är du en tjuv eller är du piratpartist?

Annonser
 1. januari 10, 2010 kl. 18:40

  Creds till Isak Gerson för inspiration till inlägget (http://www.isakgerson.se/).

 2. Malte Lewan
  januari 10, 2010 kl. 19:05

  Fan, grymt tankeväckande inlägg, Simon! (Och Isak för ”inspiration”.)

 3. Robert Andersson
  januari 10, 2010 kl. 19:13

  Man måste vara nogrann med att skilja på Original, Originalkopia och Piratkopia.

 4. januari 10, 2010 kl. 19:23

  Helt underbart! Speciellt gillade jag slutklämmen: Är du tjuv eller är du piratpartist? Hahaha! Kanonbra

 5. Cosmolito
  januari 10, 2010 kl. 19:42

  Snälla Simon utan kreatör ingen remixare, hur svårt är det att förstå? Dina ideér påminner lite grann om hur nazismen såg på judar forskare och intelligenta! Det är dessutom aldrig ett upphovsrättsbrott att remixa något för enskilt bruk.

 6. Jan Andersen
  januari 10, 2010 kl. 20:14

  Jag är tjuv.

 7. Tomas Kronvall
  januari 11, 2010 kl. 00:12

  Cosmolito, du har fått det om bakfoten – utan remixare, inga kreatörer! *Allt* skapande är omskapande.

 8. januari 11, 2010 kl. 00:26

  https://stenskott.wordpress.com/2010/01/10/upphovsratt-ar-stold/#comment-888

  GODWINS LAW IN ACTION. Erik Jansson hade gillat det här. Starkt.

 9. Rasmus
  januari 11, 2010 kl. 01:11

  @Cosmolito. Snälla Cosmolito, utan inspiration från andras föregående skapelser så existerar inga kreatörer. Hur svårt är det att förstå?

  Alla kreatörer är remixare. Det helt unika verket finns inte, ska alla kreatörer tvingas ägna 99% av sin arbetstid till att förhandla med innehavare av upphovsrätter till allt kulturarv för att ens få börja skapa ett verk? Hur många kreatörer blir det då i samhället?

  Och om du ska komma med påståenden om nazistisk ideologi så får du nog ta och förklara vad sjutton du menar, för alla andra tycker nog snarare att det är sättet som skivbolag, bokförlag och filmbolagen behandlar ”sina kreatörer” som mest påminer om nazisters attityd till judiska forskare och intellektuella. Slaveri är ett annat sätt att beskriva det.

  Det är alltid ett upphovsrättsbrott att remixa något, i varje fall enligt de som äger originalrättigheterna.

 10. januari 11, 2010 kl. 08:45

  Cosmolito: Rasmus sade det väl. I övrigt vill jag påpeka att upphovsrätten i sitt nuvarande tillstånd skadar människor genom att den parasiterar på vårt gemensamma kulturarv, vilket kan liknas vid nazism (nazism = skada människor = upphovsrätt).

 11. Cosmolito
  januari 11, 2010 kl. 14:53

  ”Och om du ska komma med påståenden om nazistisk ideologi så får du nog ta och förklara vad sjutton du menar, för alla andra tycker nog snarare att det är sättet som skivbolag, bokförlag och filmbolagen behandlar ”sina kreatörer” som mest påminer om nazisters attityd till judiska forskare och intellektuella. Slaveri är ett annat sätt att beskriva det.”
  Deta är egentligen för dumt för att bemöta men jag gör väl det ändå.
  Rasmus,du har inte en aning om hur skivbolag bokförlag och filmbolag behandlar sina kreatörer men helt klart bättre än ni upphovsättsmotståndare gör, ni spyr ju konstant galla över branscher som ni inte har en aning om hur dom fungerar och ni utnyttjar kreatörernas produkter utan att betala för er. Ni drar alla över en kam och tror att bara för att något missförhållande inträffat så är det legio. Men det stämmer ju givetvis inte, fakta är att kreatörer ofta själva äger bolag eller är delägare av sådana. Fakta 2 om en anställd kreatör inte trivs på ett bolag så kan man gå till nästa eller starta eget. 3. STIM & SAMI är två organisationer som arbetar främst för kreatörerna inte för bolagen.
  Hela pirathetsen mot upphovsrätten och kreatörerna påminner faktiskt väldigt mycket om hetsen mot judar forskare och intellektuella i 30-talets Tyskland med ert tal om svartlistningar bojkotter och t.o.m. bok och skivbål och givetvis era ofta hatiska uttalanden mot de som bara vill försvara sina mänskliga rättigheter.

 12. skata
  januari 12, 2010 kl. 13:42

  @Cosmolito:

  Det verkar som om du drar paralleller mellan nazism och allt som du inte gillar? Din parallell är hur som helst oerhört långsökt.

 13. Cosmolito
  januari 14, 2010 kl. 00:42

  skatan sa: ”Det verkar som om du drar paralleller mellan nazism och allt som du inte gillar? Din parallell är hur som helst oerhört långsökt.”
  Långsökt, nej tyvärr inte det räcker ju att läsa diverse bloggar,artikelkommentarer och ledarkrönikor från upphovsrättsfientliga pirater och vissa högernyliberaler så framstår det väldigt tydligt att upphovsmän ofta förlöjligas hånas och till och med hatas! Speciellt om de uttalat sig för sin upphovsrätt! Parallellerna är många de beskylls för att vara giriga snåla dumma samhällsfarliga rika lyxlirare som inte utför riktiga jobb ens!

 1. januari 10, 2010 kl. 19:30
 2. januari 10, 2010 kl. 20:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: