Hem > Piratfrågor > Vad heter ”stick och brinn” på engelska?

Vad heter ”stick och brinn” på engelska?

DN har påbörjat valårets första seriösa granskning av svenska politiska partier. Ett stadsråd i Stockholm för miljöpartiet har ringt telefonsamtal utan att ta med ett särskilt prefix i numret för att markera att samtalet privat (mer intressant hade varit om Yvonne Ruwaida varit socialdemokrat).

Underligare är, och mer besvikande för mig personligen, att samma parti tappat bort hundratusen kronor som skulle ha gått till återvinning av elektronikavfall. Som förespråkare och aktiv i ett politiskt parti med uttalat mål att avancera informationssamhället känns det svårt att greppa att andra politiker inite tar ansvar för sin del informationssamhället (och jag vill inte ha några kommentarer om bunkrar runt ekvatorn, fluffiga djur eller rymdskepp!).

Miljöpartiet är i alla fall mer miljövänliga än regeringen som är sämre än DG Environment. Och då är DG Environment ändå begränsade inte bara av sina med-direktorat på kommissionen utan också av ministerrådet. Se de europeiska grönas kommentarer på EU2020-strategin.

Det nederländska Piratpartiet stället upp i vårens valkampanj. Lite kortfattat har nederländska regeringen fallit på en juridisk teknikalitet (en koalitionspartner drog sig ur koalitionen på grund av ett juridiskt tvivelaktigt beslut i samband med invasionen av Afghanistan (2001!)), vilket nu har givit PPNL möjligheten att ta sig in i parlamentet! Barriären för att ta sig in är bara 11250 euro, och med tanke på att Piratpartiet 2006 fick en engångsdonation på 150.000 kronor (vill jag minnas) är det säkert inte helt otroligt att de lyckas bra.

Till min stora förnöjelse och förvåning har det lett till att Groene links-MEPar kontaktar mig för att få insider information om PPNL:s förehavanden. …!

Kategorier:Piratfrågor
 1. Kalle O'Cain
  mars 14, 2010 kl. 07:38

  ”Barriären för att ta sig in är bara 11250 euro”

  Ehhh… jag antar att det finns någon slags gräns beträffande antalet röster också?

 2. teirdez
  mars 14, 2010 kl. 07:44

  @Kalle: Jag tror inte det. De har valt att ha en barriär i form av pengar istället för i form av kvot. Det är därför de får in så många små, skumma partier i holländska parlamentet.

 3. Grå
  mars 14, 2010 kl. 08:11

  Hur i ¤”&/!½ lyckas en enda person ringa upp 45’000 kr på ett år?

 4. mars 14, 2010 kl. 09:40

  ”Jag tror inte det. De har valt att ha en barriär i form av pengar istället för i form av kvot. Det är därför de får in så många små, skumma partier i holländska parlamentet.”
  Du skämtar va? Nederländerna är väl en demokrati?

 5. Pirat så klart
  mars 14, 2010 kl. 09:47

  Hahahahaha, Rövajda den enda som kan stoppa den globala uppvärmingen. Vilken hybris!
  Även förståndshandikappade har ju rätt till ett eget parti så därför tycker jag Miljöpartiet fyller sin funktion.
  Det sammanfattar ju hela affären utmärkt.

 6. ziggez
  mars 14, 2010 kl. 10:30

  How ubout Run N`burn?

 7. Mårten Fjällström
  mars 14, 2010 kl. 11:42

  De har ingen småpartispärr, vilket innebär att den reella gränsen för att få in en person är att få så pass att man tar ett mandat av 150. Det borde vara lugnt för PPNL.

  Liksom många länder har de tyvärr en spärr mot att ställa upp i form av en avgift. Hur demokratiskt det är, det är en bra fråga.

 8. Johan
  mars 14, 2010 kl. 17:00

  Fritt översatt: ”Fuck off and die!”

 9. HugeHedon
  mars 14, 2010 kl. 21:09

  Hej MEUP,

  Fasen, jag hänger inte med på allt här:

  – ”mer intressant hade varit om Yvonne Ruwaida varit socialdemokrat” – varför då?

  – ”Underligare är, och mer besvikande för mig personligen, att samma parti tappat bort…” – varför mer besvikande för dig personligen? Är det månne för det som kommer sedan:

  – ”… känns det svårt att greppa att andra politiker inte tar ansvar för sin del informationssamhället” – ah, detta var ett skämt va, återvinning av elektronikavfall är miljöpartiets sätt att ta ansvar för informationssamhället, och så klarar de inte ens detta? Ok, det var rätt kul :) (Fattar jag rätt?)

  – ”(och jag vill inte ha några kommentarer om bunkrar runt ekvatorn, fluffiga djur eller rymdskepp!).” – Höh? Va? Internskämt kanske?

 10. Johan
  mars 16, 2010 kl. 18:26

  För att ta en plats i det nederländska parlamentet behöver man alltså knipa 0,66% av de avlagda rösterna i valet. För att få ställa upp i valet måste man deponera 11 250 euro till någon motsvarighet till vår valmyndighet. Antar det ska bekosta valsedlar och sådant.

 11. Tobbe
  mars 19, 2010 kl. 10:53

  Ja, Holland har ingen motsvarighet till svenska 4%-spärren. Därför finns det partier som Djurpartiet (partij voor de dieren), Groene Links, och andra knäppisparti. Verkar dock som pedofil-partiet inte kommer att ställa upp i riksdagsvalet den här gången heller. Partiledaren ger väl upp politiken för att få mer tid till barnen, eller nåt.

 12. teirdez
  april 5, 2010 kl. 20:56

  Socialdemokrater är alltid mer intressanta – eftersom socialdemokraterna inte lämpar sig för någonting annat än att allmänt styra (deras sakpolitiska program innehåller ju inte, så vitt jag eller någon annan kan se, några tydliga mål med styret) blir det alltid extra intressant när de missbrukar sina poster eller privilegier. Socialdemokraterna totala brist på politiska visioner och andefattiga uttalanden om hur borgarna har fel har gjort mig irriterad i ett halv decennium. Fan. Jag ringaktar på intet sätt människor välbelevade i maktspelet och byråkratins korridorer, men väntar mig något annat under valkampanjerna – sossarna lyckas inte leverera!

  Återvinning av elektronikavfall är ett sätt att ta ansvar för informationssamhället som rimligtvis bord ligga på miljöpartiets bord men inte begriper de det. Mippon.

  Internskämtet kommer nog från uttalandena

  ”Jag kan leva med att vi har 10 miljoner människor på jorden eller så, som lever i bunkrar runt ekvatorn. Och då behöver vi ju ingen miljö, för bunkrarna skyddar oss.”

  eller

  ”Om jag får välja mellan små, fluffiga djur och rymdskepp, så väljer jag rymdskepp.”

  båda från kompisar.

  Jag känner mig lite krigisk idag, så ovanstående inlägg är kanske ganska hätskt formulerat. Morr.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: