Hem > Piratfrågor > Skolornas land byggs på kunskap

Skolornas land byggs på kunskap

En artikel om studieresultaten i svenska friskolor (utförligare här), har fått mig att reflektera vidare över den utbildningsdebatt jag på uppdrag av Newsmill förmodligen kommer ge mig in i någon gånger under veckan.

Eftersom resultaten i den svenska skolan sjunker överlag, och då särskilt inom naturvetenskaperna, kommer jag omedelbart att tänka på den fantastiska pedagog verksam vid Lunds universitet som kan lyfta vilken tisdagsmorgon som helst, Per-Anders Ivert.

Han har skrivit om föraktet för matematik (bilaga 8) som samhällsproblem (den beskrivningen gör förvisso inte skrivningen rättvisa). Han gör också en utmärkt utläggning om lärarkårens tydliga brist på ämneskunskap i matematikområdet i ett utskick från Svenska matematikersamfundet från 2008.

Även inom naturvetenskaperna som helhet är fyra femtedelar(!) (80% (! igen)) av lärarna så pass obehöriga att de undervisar i ämnen de inte själva studerat.

Det är ett allvarligt problem för elevernas inlärningsförmåga om lärarna inte har tillräckliga kunskaper för att vara ett (annat än moraliskt) stöd vid inlärningen. I regel behöver lärare också kontinuerligt underhåll av sina kunskaper för att ständigt vara beredda på den nyfikna elev som plötsligt haspar ur sig en fråga om katalyseringsprocessen för C-4.

Piratpartiet i Uppsala har gjort det utmärkta valet att i sitt kommunalpolitiska program inkludera alla möjliga aspekter av kunskapspolitik. Läs förslaget! Länken går dessvärre till en motion som yrkar att partiledningens ovilja att godkänna programmet i sin helhet ska avfärdas av årsmötet. Delta i årsmötet och rösta igenom motionen!

Lämplig åtgärd för Piratpartiet att driva på nationell nivå skulle vara fler, och kontinuerliga, kunskapslyft för lärare.

Jag råkade stöta på en debattartikel av Carin Jämtin från förra året som berör friskolekoncernernas uttalade vinstintresse. Piratpartiet kan hålla med Carin i frågan. Jag drar mig till minnes den utmärkta deklarationen från Free Culture Forum och formuleringen ”The results of works and developments funded by public money should always be licensed under a free/libre access, use and distribution, in a sharable and free/libre format.

Även om kopplingen mellan skolan och kunskap som ovan nämnts är lite tveksam, kan man analogt med orimligheten i att offentligt sponsrad kultur försvinner ner i det privata rättighetshålet verkar det underligt att sanktionera en modell där kommunala pengar avsedda för mer allmän kunskapsutveckling försvinner ner i privata företagarrättigheter.

Kategorier:Piratfrågor
 1. april 11, 2010 kl. 22:10

  Jag tycker också kopplingen mellan skolan och Fri Kunskap är väldigt tveksam. Skolan förmedlar en mer eller mindre standardiserad produkt under tvång. Med ett examensdatum och kanske tenta och betyg. Fri Kunskap hänger mer ihop med filosoferande, med en själv som person.

  Hannah Ahrendt delar in livet i Labor, Work och Action. Labor är sånt man måste för att leva om äta, sova, gå på toa, arbeta för att få lön att leva för.

  Work är sånt som har en början och ett slut som till exempel skolan.

  Action är det man gör av nån sorts fri vilja, det som gör en till en person i andras ögon. Jag tycker Fri Kunskap hör till Action.

  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Human_Condition_(book)

 2. teirdez
  april 12, 2010 kl. 00:41

  Jag försökte nog ironisera över kopplingen mellan skolan och kunskap överlag med hänvisning till de referenser ovan som utpekar brister i undervisningen. ;)

  Jag håller inte med om din definition på /fri/ kunskap: för mig innebär begreppet ”frihet för kunskap” snarare att kunskapen är tillgänglig, att tillvaratagande av kunskapen uppmuntras och att man har frihet att nyttja, modifiera och bygga vidare på kunskapen utan onödiga juridiska hinder.

  Men om fri som i filosoferande kunskap dock är bra, kan det väl inte kännas så bra att kopplingen mellan denna och skolan känns väldigt tveksam?

 3. april 14, 2010 kl. 14:09

  Även om man må hålla med om att det vore bra med bättre undervisning i matematik kan jag omöjligen se vad det har med Piratpartiet att göra?
  PP:s policy skall ju vara att bara ägna sig åt, immaterialrätt, Internet och IT. Det verkar finnas en tendens hos PP att med någon lös motivering stoppa in vad som helst i PP-lådan.
  Tyvärr.

  –Ahrvid

 4. april 16, 2010 kl. 16:05

  Jag håller med dig om definitionen av Fri Kunskap, det är tillgängligheten och remixen som avgör, men Fri Kunskap hänger väldigt hårt ihop med Frihet. Men skola och frihet går inte alls så bra ihop, i alla fall inte för mig.

  Skolan har ett syfte och ett mål. Skolkunskap kan bara leda till sånt vi redan vet. Fri Kunskap däremot kan leda till vad som helst.

  Jag tror faktiskt att man måste hålla den skillnaden tydlig. Skolan skall inte låtsas som att den uppmuntrar till självständigt tänkande. Den skall vara öppen med att kan du det här och det här på provet så får du godkänt. Men vad du tänker och tycker är din ensak.

  Förresten hatar jag uttrycket ”onödigt vetande”. Bara en själv allvetande gud kan veta vad som är onödigt. Ingen av kvinna född.

 5. Fiery Spirited
  april 20, 2010 kl. 08:47

  Ummm…på vilket sätt är det PPs politik att det är dåligt att göra vinst? Det luktar helsikes mycket egen personlig uppfattning och inte alls något som ingår i PPs politiska program.

  Jag skulle utan problem kunna svälja att PP skulle kunna ställa sig bakom tydligare ekonomisk redovisning till de som ska välja skola, typ att det finns en hemsida där man kan se hur skolan man söker till fungerar ekonomiskt. Ökad information ger bättre demokratisk genomlysning och att den genomlysningen inte ska gå genom mainstreams medias politisk korrekta vinkling är klart PP fråga. Typ skolor, inklusive de komunala, måste i ansökningsbroskyrer antingen redovisa hur pengar fördelas mellan lärarlöner, labbsalar, adminstration och eventuella vinster.

  Jag kan dock aldrig någonsin ställa upp på att förbjud mot att gå med vinst skulle vara kompatibelt någonstans med PP och PPs förhållning blockpolitiken. En företagare som skär på posten adminstration och tar ut diffen som vinst gör samhället en välgärning genom att sätta press på att få ned det komunala resurs slöseriet.

 1. april 11, 2010 kl. 10:39

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: