Hem > Informationssamhället, Piratfrågor > Verkligheten och naturen

Verkligheten och naturen

IDG förklarar i en artikel begreppet ”augmented reality”. Vi som följt utvecklingen den senaste tiden har redan sett en del intressanta nyheter inom området florera på nätet, och detta har sannerligen potential att bli något stort. Själv väntar jag på att vi genom cybernetik kan projicera sådan information direkt in i vårt vanliga synfält, men visst, ett steg i taget.

Nog är det dock intressant hur man använder begreppet ”verklighet” i sammanhanget. En digital värld ses som det overkliga som dras in i verklighetens domän. Det verkar onekligen som att en del av förra århundradets beskrivning av det digitala som” en värld för sig”, skild från det ”riktiga”, fortfarande lever kvar.   Detta är en beskrivning som är lika problematisk som den biokonservativa miljöaktivismens värnande av det ”naturliga”.

När jag spenderar 80% av min vakna tid bakom en dator, vad utgör då egentligen ”verkligheten”? Här behövs en språköversyn.

 1. Alexander
  april 23, 2010 kl. 20:17

  Det beror väl på vad som menas med verkligt och overkligt? När man kallar det virtuella för just virtuellt eller overkligt så handlar det väl om att det finns en verklighet att utgå ifrån, den som existerar även utan strömförsörjning, den vi aldrig kan helt bli fria från, och att man ofta mer eller mindre försöker simulera den, eller åtminstone många/grundläggande element ur den?

 2. april 23, 2010 kl. 21:30

  Jag tänker mig att en vettig proxning av neuralinterfacet är en SixthSense-modul (länkat wikin) som projicerar på insidan av ett par solglasögon, typ.

 3. Rille
  april 23, 2010 kl. 21:49

  Nyckelordet är ”språköversyn” – ett rent hårklyveri.

 4. april 24, 2010 kl. 07:51

  Halleluja!

 5. teirdez
  maj 14, 2010 kl. 13:16

  Det finns en utmärkt skönlitterär skildring av augmented reality i Charles Stross bok http://en.wikipedia.org/wiki/Accelerando_(novel) från 2005.

  Är man mer facklitteraturslig av sig kan man också läsa Rob van Kranenburgs framställning av ”sakernas internet” och deras möjliga påverkan på vår vardag, och! privatliv: http://networkcultures.org/wpmu/portal/publications/network-notebooks/the-internet-of-things/

  Virtuell verklighet i ”verkligheten” är inte helt oproblematiskt från ett privatlivsperspektiv. Läs till exempel i mitt senaste inlägg om smartmeterkampanjen i Nederländerna (särskilt fotnoten är väl illustrativ).

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: