Hem > Allmänt, Piratfrågor, Piratpartiet > Valkampanj och landssorg

Valkampanj och landssorg

Mer på samma tema: 1

Piratenpartij har valt att inte göra uppehåll i sin valkampanj, när Nederländernas regeringspartier alla utlyst en helg av kampanjstopp i sympati med de som dog i olyckan i Tripoli tidigare i veckan.

Listettan Marianne Thieme från PdvA har sagt att ”man inte behöver göra stort väsen av sig, men ett fullt kampanjstopp är att gå lite långt,” och hennes gelike Samir Allioui från Piratenpartij hävdar till och med att kampanjstopp är ”symbolpolitik”.

Reaktionerna har varit lite blandade. I en kommentar till en artikel (som tydligen inte finns kvar) på Omroep Brabant uttryckte en läsare förakt mot Piratenpartijs brist på sympati. Andra bloggare håller istället med och menar att fler nederländare dör varje dag än i flygkraschen och att politiker i allmänhet inte verkar särskilt störda av det.

Men Piratenpartij menar också att små partier inte har resurser eller tid med att plötsligt låta allting stå still. Man får anta att större partier, med dryga fyra veckor kvar till valet, inte heller lägger ned all verksamhet. Ett fredagsutspel om att ägna en helg åt att vila sig lär väl är ett tråkigt tecken på det.

Från mitt håll blir det nog, likt från Piratenpartijs, ord och inga visor.

Visor har jag heller inga för svensk nyhetsrapportering om katastrofen: jag noterar med sorg att en av Sveriges tidigare största och mest trovärdiga nyhetsförmedlare Svenska dagbladet har dragit sig tillbaka till tabloidhörnet. Deras enda textrapportering om olyckan verkar vara stora bilder på mirakelpojken Ruben som ensam överlevde kraschen. Det är hemska bilder, och en ytterst tråkig historia, men jag läser hellre nyheter än tittar på bilder av plågat barn. Som att 103 människor och 14 besättningsmedlemmar dog när ett plan som vid undersökning visats inte ha lidit av några tekniska fel (båda artiklar från svenskspråk finsk media) plötsligt kraschlandar i Libyen.

Annonser
 1. maj 16, 2010 kl. 19:28

  När argumenten i sak tryter, då klagar man på ovidkommande etikettsbrott.

  ”Ni har ett fult namn / ful logga / fula kläder.”
  ”Ni låter er inte placeras till höger eller vänster. Det är orättvist!”
  ”Vi har tagit ledigt idag. Det borde ni också göra, av hänsyn till att någon annars kan ta illa upp.”

  Skjuts valet upp på grund av flygolyckan? Nej, det skall hållas på utsatt datum. I så fall bör både partier och väljare i möjligaste mån få fortsätta sina förberedelser som de planerat.

  I England sköts valet upp i en valkrets några veckor sedan en av kandidaterna i den valkretsen avlidit, men det var i enlighet med vallagen, så att partiet skulle hinna anmäla en ny kandidat.

  När en flygolycka med ungefär lika många döda drabbade den polska statsledningen fick man i stället tidigarelägga det planerade presidentvalet, också det enligt lagen.

  De som till slut avgör huruvida Piratenpartijs beslut är det rätta är de holländska väljarna. Om partiet vinner röster på att synas i media också under de aktuella förutsättningarna, då är det för att väljarna premierar synlighet framför etikett. Att då hävda något annat är att för egen vinnings skull försöka lura partiet av banan. I mina ögon är det ett ännu större etikettsbrott. Jag tror att de anhöriga betackar sig för att deras sorg används som tillhygge i valkampanjen.

  Livet går vidare.

 2. teirdez
  maj 16, 2010 kl. 22:19

  Nyhetsrapporterna om Piratenpartijs beslut är… Faktiskt ganska opartiska. Däremot har många av läsarkommentarerna varit bittra.

  Fördelen för Piratenpartij lär vara, som du säger, att de faktiskt synts i media rätt mycket nu. Det kanske hjälper till att råda bot på att de flesta nederländare inte vet att de finns :)

 1. maj 16, 2010 kl. 17:02
 2. maj 18, 2010 kl. 16:57
 3. maj 20, 2010 kl. 16:43
 4. maj 21, 2010 kl. 16:45
 5. maj 28, 2010 kl. 17:03

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: