Piratenpartij upp till kamp för FTD

Så, en holländsk domstol tyckte nyligen (12 maj) att det var olagligt att länka till upphovsrättsskyddat material. Imorgon kommer FTD åter till domstolen i Haags domstol, och Piratenpartij kommer (naturligtvis) vara där som moraliskt och politiskt stöd. Den intresserade kommer sannolikt kunna följa händelseflödet i realtid både från Samir Alliouis twitter (förstakandidat på Piratenpartijs vallista) och FTDs egna twitter. Håll också utkik på fighttodeath.nl för fler pressreleaser.

Den nederländska motsvarigheten till svensk public service-television, NOS, omnämner Piratenpartij som en av 2010 års valkampanjs främsta nykomlingar i politiken. ”Piratenpartij det mest kända av ‘nya’ partier,” skriver de i sina webbnyheter, och citerar det tyska valresultatet från 2009 bundestagsval: ”I Tyskland räckte valresultatet inte till några parlamentsplatser, men i Nederländerna hade de med [2 procent av rösterna] fått tre.

Jag har också varit i Finland över helgen för att träffa pirater, prata valkampanj (nästa finska val är i april 2011), valsystem, partiprogram och med journalister om Lissabonfördragshärvan.

Finska Piraattipuolue är ungt. Med undantag för kanske en eller två av de jag träffade var alla under 30. Många av dem har teknisk bakgrund, men en förvånansvärt hög andel kommer också från humaniora eller samhällsvetenskaper.

Ung pirat har sedan länge ett samarbete med den finska ungdomsorganisationen Piraattinuoret. Jag träffade själv finska ungpirater för första gången under European Social Forum 2008 i Malmö. Senare har finska unga pirater besökt Uppsala i november förra året, och igen under vår förbundskongress 26-28 mars 2010.

Piraattipuolue håller på att planera sitt valmanifest. Se bild från planeringsmöte (med länk till tillhörande mediauppmärksamhet!). Manifestutkast finns här någonstans, om man kan orientera sig på en finsk wiki.

Jag noterar med glädje att belgiska Piratenpartij/Parti pirates namninsamling går bra inför det uppkommande valet för federala parlamentet. Vilvoorde och Limburg är så vitt jag ser kirrade, och i Bryssel saknas endast ett fåtal namnunderskrifter för att få ställa upp i valet. Belgien går till val 13 juni 2010 för att rädda sin ordförandeskap i EU (andra halvan av 2010), så med lite hjälp av Piratenpartij .nl kanske Sverige får skjuts av inte bara ett, utan två, strålande valresultat i höst.

Jag fick tusen frågor om Piraattipuolues chanser i finska valet nästa år. Men hur enkelt eller svårt det blir för Piraattipuolue att få igång en bra valkampanj tror jag kommer bero på utgången i de nederländska, belgiska, stundande tyska och svenska valen. På samma sätt är de nederländska och belgiska valen avgörande för Sverige. Piratenpartei NRE i Nordrhein-Westfalen-regionen gick, efter häftiga tyska diskussioner om krispaketet till Grekland, inte så bra som de hade hoppats, och de verkar nu diskutera hur de ska fortsätta för att uppnå bättre resultat i andra regionala val som väntar kring hörnet.

Tidigare om valet i Nederländerna: 1 : 2

  1. maj 20, 2010 kl. 14:30

    Bra jobbat. :-)

    Om 10-20 år kommer detta arbete ge utdelning, när dessa unga personer sitter som beslutsfattare.

  1. maj 18, 2010 kl. 17:12
  2. maj 20, 2010 kl. 16:43
  3. maj 21, 2010 kl. 16:45
  4. maj 28, 2010 kl. 17:02
  5. juni 7, 2010 kl. 20:37

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: