Hem > Allmänt, Pirate issues, Piratfrågor, Piratpartiet > Piratenpartij släpper partiprogram, men tyst kring FTD

Piratenpartij släpper partiprogram, men tyst kring FTD

Piratenpartij har nu släppt sitt partiprogram (se också här och här). Computeridee.nl skriver förhållandevis utförligt om ett partiprogram som omfattar upphovsrätt, patenträtt och privatliv, men också Nederländernas nationella särprägel: precis som i Sverige används patientintegritet som falskt argument för besparingar, medan slapphänt introducerade tekniska lösningar utsätter patienten för risk att journalen sprids online.* Piratenpartij vill skydda patienters integritet, även vid införande av tekniska lösningar i vården.

Piratenpartij vill vidare ha

 1. Föreläsningar från universitet ska finnas tillgängliga på internet för allmänheten under fria licenser.
 2. Införande av chipkortslösningar i allmän transport (lokal, regional, nationell) måste anpassas för integritetsbevarande (icke-anonyma lösningar ska t ex inte kosta mindre än de anonyma).
 3. Public service-radio och -tv ska publicera alla sina program fritt på internet för allmänheten.
 4. Marknadsregler måste ändras så att sociala nätverk kan ställas till svars för dataskyddsstridigt bruk av (meta-)information, till exempel vid beteendeinriktad reklam.

Det är ett inte helt osmart program: dyra, anonyma chipkort är ett bekymmer för alla integritetsvänner, och någonting lokaltrafiken implementerar överallt och snabbt som sjutton. Dyra, eller helt förbjudna, kontantkort till mobiltelefonsabonnemang för att undvika abonnentsintegritet är ett problem i flera medlemsländer i EU, däribland Nederländerna. Hur vi hanterar offentliga medel som försvinner in i utbildning (och ibland ut, se fotnot) och media, när dessa ska komma allmänheten till gagn, är också en fråga på, eller i alla fall brevid, tapeten. För att bygga ett kunskapssamhälle bör nog offentliga satsningar på informationsskapande vara tillgängligt.

Sociala nätverk är spännande på flera nivåer: både E-dataskyddsdirektivet (2002) och Dataskyddsdirektivet (1995) ska utvärderas av kommissionen i år. Vi kan säkert förvänta oss diskussioner och förändringar i båda direktiven för att anpassa dem till nya utmaningar i datakontrollsstriderna. De är en fråga överallt, i Sverige, i Nederländerna, och på EU-nivå (se här). I en (amerikansk) artikel jag inte sparat läste jag att nya marknadsregler för internetaffärer måste vara en kombination av dataskydd och möjligheter till behavioural advertising (typ, där en användares eller användares vänner tidigare beteende används för att ge tips eller reklam till användaren, eller där användarens val jämförs med tidigare val helt okända människor har gjort för att påverka användaren att göra ytterligare val). Men hur långt får ett sånt skydd sträcka sig? Och vilka möjligheter ska användaren ges för att undvika sådan reklam? Behavioural advertising är kärnan i de flesta integritetsdiskussioner som uppstått kring Facebook. Det finns ett fåtal analyser av sociala mönster i Facebookmiljö, så klart, men de lyser med sin frånvaro.

Det har fortfarande inte skrivits någonting i media om hur det gick i Haags domstol för FTD. Inte heller finns några nya pressreleaser från gruppen. Dom väntas om två veckor.

Piratpartiet borde i sin valkampanj kanske lära av Piratenpartij: bredda och fördjupa analysen kring vad ett önskvärt kunskapssamhälle är (icke-trackers? levande integritetsproblem (se ovan och nedan)? kunskap av samhället, för samhället?). FTD borde uppenbarligen lära sig av TPB och LimeWire (se jättemånga artiklar här eller ännu fler artiklar här).

* Det här är en pet peeve: I Sverige har läkare inte sekreterare längre, eftersom patienternas integritet står högt i kurs. Men läkare har 7 års utbildning, som staten betalat för, för att undersöka folks tår, magar, nackar, ryggar och munhålor, och vi avlönar dem bra för den samhällstjänsten. Att då låta dem utföra administrativt arbete, som de inte har utbildning för och för vilket mängden utbildning som behövs också är lägre, halva arbetstiden är inte kostnadseffekt. Men okej. Patienternas integritet. För att effektivisera läkarnas arbete, för de har ju blivit läkare för att de vill hjälpa folk (oftast) inte för att de vill pyssla papper, har det utvecklats en massa mjukvara för att effektivisera deras byråkratiska göromål. Utan att ha fått detta absolut konfirmerat, har jag överkommit informationen att denna mjukvara får ytterligare funktionaliteter och service-tjänster om man kopplar upp den mot —- internet! Och på internet vill informationen vara fri, och den vill också finnas kvar. SMART, APSKAFT!

Annat jag skrivit om valkampanjen i Nederländerna: 1 : 2 : 3

Hutlös populism: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

 1. maj 20, 2010 kl. 18:01

  Ska man tolka den sista raden som att du inte riktigt gillar TPB-lösningen?

 2. rutros
  maj 20, 2010 kl. 22:42

  Hej
  De gläder mig att också det holländska piratpartiet följer övriga piratpartier och pratar om reformering av patentsystemet.

  Verkar nästan som om piratpartiet i Sverige är ensam om sin uppfattning att patentsystemet skall avskaffas

 3. teirdez
  maj 22, 2010 kl. 10:22

  @LAKE: Jag tror att The Pirate Bay kanske mår bäst dött och begravet. Jag har aldrig gillat sidan och trackern har varit typ okej. De var stora, men största fördelen var deras ideologiska grundare, och de grundarna har hoppat av skutan. Men. Det ger mycket media, och mycket bloggar, så vad vet jag.

  Det vore bra om Piratpartiet kunde väcka uppmärksamhet med andra saker än TPB också.

 4. maj 22, 2010 kl. 12:19

  Visst vore det. Det är ju tyvärr andra som bestämmer vad som är ”nyhetsvärde” i Piratpartiets agerande/frågor.

  Jag tror det finns en risk i att PP bara kommer att förknippas med nedleddningsfrågor genom det här agerandet, men å andra sidan har ju Piratföreträdare nu fått komma in i media så det är kanske bra på sikt…

 5. Gertkvist
  maj 24, 2010 kl. 19:17

  Jag har aldrig hört integritetsargumentet som skäl för läkarsekreterarnas avskaffande. Budget, rättvisa, föråldrade strukturer och ineffektivt arbetssätt är de typiska (men ack så fel/irrelevanta) argumenten.

  De svenska patientjournalsystemen torde vara det enda som finns i fler varianter än Unix. Tro mig, det var ett stort framsteg när varje sjukhus bestämde sig för att ha ett gemensamt dataprogram istället för att låta kirurgen ha ett, medicinen ett annat och ortopeden ett tredje.

 1. maj 21, 2010 kl. 16:45
 2. maj 28, 2010 kl. 17:02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: