Hem > Allmänt, Europeisk politik, Piratfrågor, Piratpartiet > Česká pirátská strana till val efter ett års trassel

Česká pirátská strana till val efter ett års trassel

För ett par månader sedan blev jag inbjuden till en alpsk piratkongress i Prag av tjeckiska Piratpartiet. De senaste 24 timmarna har jag fått se stadens alla viktigare turistattraktioner, hunnit diskutera igenom Lissabonfördragets eventuella inflytande på Europaparlamentets makt och medlemsstaternas inflytande, och, förstås, tjeckiska valet.

Det tjeckiska nationella valet kommer äga rum 28 maj 2010, alltså nu på fredag. Det har blivit uppskjutet i två omgångar tidigare, först i september 2009 efter ett beslut från konstitutionsdomstolen att utlysningen inte skett i enlighet med lagarna, och sedan i november 2009. För tjeckiska Piratpartiet har detta inneburit ett år av ständig beredskap och valkampanjsarbete.

Staden är i övrigt tapetserad med stora, påträngande affischer i (huvudsakligen) ljusblått (OSD – någon form av tjeckiskt politiskt parti). Piraterna har nämnt mer än en gång att partierna har olika namn, men i verkligheten gör det liten skillnad vem som kommer till makten.

Om man inte röstar pirat, förstås! Ivan Bartoš, ordförande säger att politik måste vara seriöst, men också roligt. Inte bara samma gamla tugg utan någonting nytt och intressant som får folk att tänka efter. Som en del av sin årslånga valkampanj har tjeckiska Piratpartiet följdaktligen arrangerat technofester. Deras partinummer är 23. De har också haft kaffe- och té-utdelning på stan, gått marijuana-marschen och haft ”walking billboards” (kostnadseffektivt substitut för stora banners, säger min värd). I studentvalet (kårval, typ) fick de en ansenlig mängd röster och tillhörande uppmärksamhet i media.

Deras kandidater är en anmärkningsvärd blandning. Medelåldern är lite äldre än för svenska Piratpartiet (men kanske inte i jämförelse med tyska). Andelen kvinnor är hög, även bland de relativt få kandidaterna i varje valkrets. Andelen kandidater från en icke-teknisk bakgrund är också förhållandevis hög.

Igår pratade jag med en journalist från tidskriften Literární noviny, som hälsade att Tjeckien behöver nya politiska alternativ. Hon hoppas därför att Česká pirátská strana i alla fall ska ta sig över 1,5% spärren i valet, så att de får statsbidrag. Tydligen är sannolikheten för det heller inte helt negligerbar! Synd bara att mediauppmärksamheten från just den här intervjun kommer låta vänta på sig till 1-2 juni, då valet redan är över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: