Hem > Allmänt, Europeisk politik, Piratfrågor, Piratpartiet > Česká piratská strana: kvinnor och gräs

Česká piratská strana: kvinnor och gräs

I helgen var jag på konferens i Tjeckien. Česká piratská strana har listnummer 23, och partiledaren Iván har använt det som ursäkt att bedriva valkampanj med techno(!)

Både Mikuláš Ferjenčík (vice partiled.) och Ivan Bartoš spelar emellertid också dragspel. Både att gå på krogen och i demonstrationståg blir en extra trevlig upplevelse med dragspelskampanjsånger.

Tjeckiska piratpartiet har taktiskt valt att driva kampanj på allt människor egentligen vill ha ut av politiken: teh internetz, kvinnor (se här, här, här och här för naken piratkvinna i tjeckisk media, här för samma tjej i österrikisk media och här samt här för italiensk respektive slovakisk media; valpostrar!) och marijuana (för medicinskt bruk).

ČPS ville inte tro på mig när jag berättade om narkotikalagstiftningen i Sverige och svenska piratpartiets diskussioner om integritetsintrång i samband med innehavs- och påverkansutredningar. Själv fick jag mig en tankeställare när jag insåg att det i Sverige redan införda systemet med smartmeters för att lättare kunna justera eltransport efter elförbrukning under dagen, i Tjeckien är tänkt att användas för att spåra bland annat hemmaodlingar av cannabis. Mätarna kan förstås användas för att spåra andra tekniska apparater också. Det blir en härva.

Deras resultat i studentvalet blev fler än 10% av rösterna.

Jupp. Här ute har vi en värld av innovativa och nytänkande piratpartier som inte bara går bra nationellt utan också får synbart mycket uppmärksamhet i sina grannländers medier.

Tidigare om valet i Tjeckien: 1

 1. maj 25, 2010 kl. 16:23

  Hoppsan. Mycket distraherande kampanj de har i Tjeckien. Frågan är, är det bra eller dåligt? Är all press bra press? Kan det leda till motretorik om att piratpartister bara vill ladda ner gratis porr?

 2. maj 25, 2010 kl. 16:24

  Eller vänta, en sådan motretorik skulle bli för fånig. Kanske.

 3. teirdez
  maj 26, 2010 kl. 15:27

  Kandidaten som varit avklädd på bilderna har tydligen varit modell tidigare. Nakenbilderna kommer från ett photoshoot hon gjorde för fem år sedan eller så, och nu har de läckt till pressen.

  Deras valaffischer bepryds visserligen också av fagra flickor i piratutstyrslar, men jag tror att det kan vara bra för uppmärksamheten. Faktiskt.

  Sandra Grosse har till exempel liknande bilder upplagda på terobi.se (eller ja, så utmanande är de inte), men hon har byggt en stark bild kring sig själv både inom och utom partiet.

 4. maj 27, 2010 kl. 12:27

  Jag fattar inte riktigt varför det ska vara en sådan skandal dock. Men sån är jag, och kanske piratpartiets sympatisörer i stort? (Och jag ska inte sopa under mattan att jag tyckte om bilderna.)

  Jobbigt när man behöver locka även andra dock.

  Fotona på Sandra Grosses sida måste vara alldeles för tama för att skapa någon form av skandal… Vilken bild kring sig själv har hon menar du?

 5. teirdez
  maj 28, 2010 kl. 15:50

  @David Ptja. Jag skulle kunna tanka mig att det ar lite grann som att nagon tidning plockar upp storyn om den nakna piratkandidaten, och sen en till, och sa plotsligt blir det en nationell nyhet. Jag tycker inte bilderna ar sarskilt utmanande egentligen.

  Men om du kollar deras valaffischer har de ocksa uppkladda damer i fina klanningar och pirathattar.

  Jag vill minnas att Sandra har atminstone en bild dar hon har helt bara axlar och som ar photoshoppad lite grann. Inte heller sarskilt spektakulart, och i frigjorda Sverige inget som givit nagon mediauppmarksamhet alls tydligen. :P

 6. maj 30, 2010 kl. 21:39

  gissar på att ”gammel”-media valde att vinkla det som en skandal^^

 7. maj 30, 2010 kl. 22:16

  Ja, vi får se om det blir några ”skandaler” här i Sverige. Jag ligger väl rätt bra till (om någon orkar bry sig), som utpräglad libertarian, sexpedagog, administratör av en erotisk hemsida, öppet sexualliberal och starkt för även kroppslig integritet.

  På sätt och vis hoppas jag det, för vi behöver verkligen mer uppmärksamhet i media.

 8. teirdez
  juni 2, 2010 kl. 00:03

  @Carl: ptja. jag vet inte. efter rick ar nog det svenska medieklimatet nog inte sadant att kvinnor och erotik ger oss sarskilt mycket uppmarksamhet.

  den svenska valjarkaren har ocksa tillrackligt mycket fortroende for demokratin att nakna kvinnor inte avgor vart deras roster gar. i det forna ostblocket ar tilltron till politiken oftast minimal, sa cps har faktiskt vitaliserat debatten genom att sticka ut, ha roligt och formulera politiken pa ett alternativt satt.

 1. maj 24, 2010 kl. 15:01
 2. maj 28, 2010 kl. 17:02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: