Hem > Internet, Piratfrågor, Piratpartiet > Sociala medier och teknikpåverkan

Sociala medier och teknikpåverkan

Niklas Skog skriver under rubriken ”Tabubelagt antyda att tekniken påverkar beteendet”:

– Alla funktioner påverkade användarna på olika sätt. När det gäller statussystemet visade det sig att det fanns medlemmar som tydligt nyttjade funktioner som gav dem statuspoäng. Det ledde i sin tur att de delade med sig av ganska mycket personlig information som de egentligen inte tänkt dela med sig av. Statussystemet är uppbyggt på så vis att man kan bli väldigt utåtriktad och odla ett visst beteende.

Jag tycker det är berömvärt att Niklas Skog väljer att inte lägga någon värdering i denna slutsats. För när man tänker efter är det helt normalt. Att dela med sig av ”ganska mycket personlig information som de egentligen inte tänkt dela med sig av” låter precis som, ja, vadå? Ett helt vanligt socialt sammanhang?

Precis samma statussystem, som uppmuntrar folk att bli utåtriktade och dela med sig av detaljer om sig själva, är sådant som varje välfungerande social gemenskap har. En familj, en samling vänner, en grupp anställa på en arbetsplats. Att ge och ta emot små bitar information om sina medmänniskor är ett sätt att umgås och stärka vänskapen.

Jag kan tycka att denna tendens hos communitys, att dra ut det personliga hos människor, är till stor vinst för nätet som helhet. Sociala medier gör att människor som annars hade suttit ensamma kan bli medlemmar i ett större socialt sammanhang. Det minskar det sociala utanförskapet och leder till ett bättre samhälle.

Vad tycker du? Är denna tendens till att dela med sig av det personliga problematisk?

Annonser
  1. juni 10, 2010 kl. 20:39

    Detta att tekniken påverkar beteendet har varit känt länge, det är grundstenen i onlinespelen (WoW, FarmVille etc) till exempel.

  1. juni 10, 2010 kl. 21:53

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: