Grön el

Jag hittar ibland nättidningar om peer-till-peer energitillverkning och läser dessa med stort intresse.

Under min fysikinriktade ungdom trodde jag benhårt att ITER någon gång skulle komma att rädda oss ur energikrisen. Nu har jag vägt ett tag mellan kärnkraft och vindkraft. I en mejlkonversation för ett tag sedan fick jag emellertid läsa mer än jag trodde jag ville om energieffektivitetsförluster vid sammankopplingen av små vindkraftverk och energinätet. Under Almedalsveckan förra året var jag tillsammans med (Stenskotts medredaktör) Mårten Fjällström också på ett seminarium om vindkraft som inte alls gjorde något intryck. Det var ytterst ointressant och handlade, så vitt jag minns, mest om hur duktiga de är på västkusten, lite ospecificerat på vad.

Det finns redan hyfsade nyhetsflöden om p2p-energi, men jag har ännu inte hittat någon sammanställning av läget hittills. Kanske någon annan har?

Jag funderar också på om det är lokal energiproduktion vi kommer sikta åt i framtiden? Till ära av HackNight på Forskningsavdelningen i Malmö kommer jag att tänka på Write Less, ett danskt projekt som jobbat med energisnål IKT-tillgänglighet i utvecklingsländer. Både Kamkwamba och WriteLess är inriktade mot tredje världen, så är deras innovativa lösningar verkligen tillämpbara här?

Under uppsynen av E-ON och Fortum har svenska staten istället sedan 1 juli 2009 stoppat in intelligenta elmätare i varje hushåll. Det innebär att exakt dygnskonsumtion av el kan läsas av när som helst, men också att elbolaget har absolut makt över när ett hushåll får vilken mängd energi och hur länge. Spänningsskillnader i energiflödet ut från huset kan potentiellt användas även för att kartlägga typ av hushållsapparat hushållet vid tillfället brukar, vilket med rätta givit upphov till en privatlivsdebatt. I Nederländerna stoppades införandet av obligatoriska smartmätare av privatlivsaktivister.

Grön informationsteknologi kan annars vara något att engagera EU-institutionerna i om man vill att de hålla sig borta från sånt som smile29, internetblockering eller ISP-ansvar. Om man läser alldeles för mycket av det jag skriver kanske man känner igen utläggningen sedan tidigare.

Axplock med grejer om energipolitik på sistens:

Utfall mot centerns kärnkraftpolitik: 1 2 3 4 5 6 7

Mystiskt missad debatt om uranbrytning ((m) säger ja!?): 1 2

Mer eller mindre nyttiga länkar till grön energi: Green Watts // EgenEl // Mikro-grids // Free Hugs Campaign :-D

 1. juni 19, 2010 kl. 22:44

  vill rekomendera boken och blogen ”without hot air” http://www.withouthotair.com/
  gratis, lättläst och väldigt bra för de som undrar över vad olika energislag kan bidra med.

  /C

 2. teirdez
  juni 20, 2010 kl. 11:18

  Jag läste Cradle to Cradle av McDonough and Braungart för ett tag sedan, och de drar nog inte upp klimatkrisen så mycket som alla andra nackdelar med smutsig produktion (inklusive energiproduktion).

  Barn kommer i puberteten tidigare i Europa och USA, inte för att det blivit varmare (i varma klimatzoner sker puberteten tidigare) utan (kanske) för att vår levnadsmiljö innehåller många hormonstörande substanser. Man kan se liknande tendenser hos djur med kortare livscykler som bor i hormonintensiva miljöer.

  ”Smutsiga” energikällor som kol kanske inte har som främsta nackdel att de gör klimatet lite svårare utan att mikropartiklarna som släpps ut i luften påverkar luftvägar, ögon och hud (och sen höjer de skatten på cigaretter! PAH säger jag!).

 3. Mårten Fjällström
  juni 29, 2010 kl. 14:49

  Vindkraftsseminariet var alls icke ointressant. Tvärtom var det en studie i hur beslut startar, även om det kanske inte kom något konkret ur just det här seminariet. Aktörer från stat, region, kommun och relevant näringsliv diskuterade behov av svensk produktion av – delar eller hela – vindkraftsanläggningar. (Kanske i Trollhättan, vem vet?)

  Om det kommer en regeländring som gör att det offentliga går in och stöttar produktion i västsverige så har du sett starten på det. :)

 4. teirdez
  juli 2, 2010 kl. 10:32

  When in doubt – do it! som Gustav Nipe skulle ha sagt ;)

 5. juli 6, 2010 kl. 11:58

  Jag är orolig att det är vanskligt med småskalig produktion eftersom det krävs ganska mycket energi att tillverka små kraftverk och sen ta tillvara på materialen när deras livslängd är slut.
  Det är bra att det går, och som komplement, och det ska absolut vara tillåtet, rent av uppmuntrat, men det är ineffektivt att bara satsa på det.

 1. juni 19, 2010 kl. 08:45

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: