Hem > Allmänt, Pirate issues, Piratfrågor, Piratpartiet > Pirater som hoppar, pirater som kastar sig

Pirater som hoppar, pirater som kastar sig

Till ljudet av Pervers politiker av Ebba Grön (hemma hos mig iaf, eftersom jag genomgår punkrenässans) kommer här ett inlägg om katalonska Partit Pirata (bildat 25 juli 2010 till ära av regionvalen i november!).

Katalonien är en region i nordöstra Spanien, och deras partipolitiska pirater har tidigare varit affilierade med spanska Partido pirata. Katalonien har dock ett eget politiskt ekosystem, och nästan samtliga spanska partier har självständiga affilialer i Katalonien. 80% av befolkningen i Katalonien vill ha ett helt självständigt Katalonien. När jag var där för att besöka Volcanica LAN i Garrotxa åkte vi förbi staden Terrassa något utanför Barcelona, och jag fick det snabbt berättat för mig att 98% av befolkningen där vill ha självständighet, och att runt 60% av befolkningen där använder Linux.

Det fanns två anledningar att Partit pirata ville bli självständiga: Partido pirata kan inte ena sig tillräckligt snabbt för att hinna driva bra valkampanj i de katalonska regionvalen i november. Katalonerna kommer inte heller inte vara särskilt benägna att rösta på ett parti med bas i Madrid.

Partit pirata vill ha direktdemokrati. Min värd, Kenneth Peiruza, säger att det är för att människor inte tror på politikerklassen där. Röstetalen ligger på runt 60% i Spanien, men dyker. Särskilt bland unga. Likt delar av tyska Piratenpartei tänker man sig en flytande demokrati, där varje medborgare i varje fråga har en röst men kan välja att överlåta sin röst i vissa frågor till en betrodd person.

En halv miljon katalonier av totalt 3 miljoner frivilligarbetar i någon form av social rörelse på fritiden, inte alltför sällan nästan lika mycket som de lägger på knegarjobb. En inte helt obetydande del av dem arbetar med kultur eller teknologi.
För dem är det mycket viktigare att ta över ett inflytande de tycker att politiker missbrukat än att få ett politiskt parti som försöker fixa det åt dem.

De katalonska piraterna vill ställa upp i regionalvalen men kommer bara ha en lista i Barcelona. Den spanska lagen kräver att alla nya politiska partier har 50/50-fördelning av kvinnor och män på sina listor, vilket grämer dem lite. Jag har blivit lovad av (en trolig toppkandidat?) Gemma Goldstein att få regelbundna uppdateringar från Barcelona om hur det går med valkampanjen!

Se också baskiska punkbandet Txakelpunk eller Sven Jerrings refereat av Sverige-Japan 1936 (fotboll).

 1. juli 28, 2010 kl. 10:48

  Läst med intresse idag med. Jag åker till Barcelona på en privatresa i månadsskiftet aug,sept. Så nu får jag ju kunskap om piratpartiet. tackar för det.

 2. juli 28, 2010 kl. 14:15

  Kul att läsa lite om Katalonska Piratpartiet med tanke på att jag bor i Barcelona över sommaren:)

 3. teirdez
  juli 29, 2010 kl. 03:40

  @collentine: ga till deras moten! jajaja!

 4. augusti 3, 2010 kl. 00:51

  tror det är lite för mycket katalanska för att jag ska hänga med men ska definitivt försöka träffa några

 5. augusti 3, 2010 kl. 07:44

  Mycket intressant utveckling. Piratpartiet i katalonien verkar hajja hur det ska gaa till.
  MVH
  MrPerfect72
  Medlem av Aktiv Demokrati

 6. augusti 3, 2010 kl. 09:04

  Detta förefaller ju vara samma grundidé som Aktiv Demokrati bygger på = genuint FolkStyre – istället för den nuvarande ELÄNDIGA PartiKratin. :cry:

  Jag kommer därför att skriva Aktiv Demokrati Demokrati på en blank valsedel i höstens val – BERGIS :!:

 7. Erik Ernst
  oktober 4, 2010 kl. 21:37

  Jeg kommer lige derfra, fantastisk by, og et fantastisk folk!:)

 8. oktober 17, 2010 kl. 11:12

  Direktdemokrati är definitivt intressant, och jag har just börjat studera det schweiziska systemet, som skulle kunna ge en del inspiration.

  Det där med flytande demokrati måste jag också ta en titt på. Det hade jag aldrig hört talas om innan jag läste det här.

  Tack för tipset!

 1. juli 28, 2010 kl. 11:15
 2. augusti 3, 2010 kl. 07:49
 3. oktober 4, 2010 kl. 18:34
 4. november 29, 2010 kl. 10:32

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: