Hem > Internationell Politik, Piratfrågor > Wikileaksdebatten: Att prioritera

Wikileaksdebatten: Att prioritera

Wikileaksdebatten: Att prioritera

Inom politiken är man skrämmande dålig på att stava ut avvägningar. Prioriteringar mellan olika värden borde stå i centrum för den politiska diskussionen, men alltför ofta hamnar de istället i skymundan.

Debatten kring Wikileaks är ett avskräckande exempel på detta. Å ena sidan hävdar vissa att öppenhet är viktigt, å andra sidan hävdar andra att vi inte bör riskera soldaters liv genom att släppa sekretesskyddat material. Det är megafonpolitik utan sans, utan resonemang och utan argument.

Någon gång skulle jag vilja höra någon yttra följande ord i debatten: ”Jag är övertygad om att soldaters liv kommer sättas på spel och att krigsinsatsen kommer försvåras på grund av Wikileaks publicerande. Men jag anser ändå att det är ett pris som ett värt att betala för att kunna granska kriget och göra bättre bedömningar, och att vi i längden vinner på en sådan öppenhet.”

Det är min egen åsikt. Och med de enorma vinster som öppenhet ger, på alla nivåer i samhället, är jag övertygad om att det är dit vi måste gå.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: