Hem > Informationssamhället, Piratfrågor > Jobbar Blizzard kopimi?

Jobbar Blizzard kopimi?

Jobbar Blizzard kopimi?

Det finns goda anledningar att ställa sig den frågan. Blizzard Entertainment är kanske världens mest framgångsrika spelföretag och har levererat kvalitetsspel sedan mitten av 90-talet (med deras första stora hit ”Warcraft II”). Men vad är det då som gjort dem så stora?

Ofta framhålls orginalitet och nyskapande som framgångsfaktorer när det gäller att vara en lyckad kreatör. Vi har en upphovsrättsdiskussion som går ut på att ständigt fråga oss hur vi kan maximera mängden nytt. Men Blizzard har aldrig varit ett sådant företag. Varje spel de släppt har bestått av hämningslösa ”stölder” av historiska och moderna berättelser och teman. De har lånat från Warhammer (figurspel av Games Workshop), rollspel, fantasy och sci-fi-litteratur och självklart även från spelvärlden. Inte sällan har det funnits nästan satiriska drag i spelen, som i Diablo-serien där monster kan släppa vilka föremål som helst (en flugsvärm kan släppa en tvåhandsyxa när den dör).

Vad Blizzard tillfört har sällan varit så mycket kreativitet som gediget arbete. De släpper buggfria spel där mycket tid gått på att skapa atmosfär. Spelen går att spela på alla datorer och röstskådespeleriet och berättelsen är ofta såväl välgjord som intressant.

Är inte detta vad vi egentligen vill ha av kreatörerna? Ett smart remixande som är snyggt och underhållande utfört? Och är då inte det monopoliserade verket, skilt från det fria, tillgängliga och kopierade, ett hinder snarare än en hjälp för utvecklingen?

Annonser
 1. augusti 1, 2010 kl. 11:26

  Jag som nördat väldigt mycket av storylinen i Diablo kan ju nämna flera olika källor till deras storyline, mytologi och spelform. Många av källorna är visserligen public domain (Äldre mytologi och naturreligion t.ex.) men det är fortfarande kopiering.

 2. Looter
  augusti 1, 2010 kl. 11:35

  Första warcraft spelet var egentligen ett Warhammer spel i början men games workshop valde att dra sig ur.

 3. yx
  augusti 1, 2010 kl. 11:42

  Man kan ju dock fundera lite över var den där kreativiteten, välgjorda röstskådespeleriet och välgjorda berättelsen var på semester när de utvecklade kampanjen för SC2 dock. Bättre hade jag definitivt förväntat mig.

  Och jag hade gärna sett lite mer kopiering i gränssnittsväg. Exempelvis hade de gärna fått kopiera mushjulsfunktionaliteten från supreme commander..

  Däremot är de fortfarande bra på spelbalans och den typen av frågor..

 4. augusti 1, 2010 kl. 12:48

  yx: Ja, gränssnittsmässigt är det ganska uråldrigt. Att kunna köa fler enheter än i Starcraft 1 samt att kunna repetera köer etc. är innovationer som de gott också kunnat ta med. Håller med om att Supreme Commander är ett utmärkt exempel på vart man skulle behövt kopiera mer.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: