Hem > Allmänt > Debattmotstånd och problemformuleringsinitiativ

Debattmotstånd och problemformuleringsinitiativ

Debattmotstånd och problemformuleringsinitiativ
Det pågår just nu mycket diskussioner om varför det gick som det gick i valet. Jag vill bidra med en vinkel som också visar på en möjlighet.

I somras gjorde Piratpartiet utspel om att drifta Pirate Bay från riksdagshuset. Det blev knappt några reaktioner. Då konstaterade jag i en chattkanal att våra politiska motståndare lärt sig något från europaparlamentsvalet, nämligen att inte hugga tillbaka. Blir det ingen debatt så blir det mycket lägre intresse och vi får jobba mycket hårdare för att synas. Det fortsatte som regel under valkampanjen, våra utspel blev sällan bemötta. Läckt information säger att det fanns förhållningsorder inom aliansen att inte svara på våra utspel och samma sak gällde för sossarna, särskilt netroots. Det lämnade vänsterpartiet och miljöpartiet som mest svarade att de höll med, och i brist på uttalanden från socialdemokraterna fick läsaren lätt intryck av att detta också var de rödgrönas politik.

Sedan tidigare har vi kunnat konstatera att upphovsrättslobbyn lärt sig att inte debattera publikt, eftersom de bara förlorar. Istället har de fokuserat på att propagera direkt till beslutsfattare i slutna rum.

Strategin att inte prata med eller om oss var framgångsrik i det här valet, så vi får anta att de etablerade partierna fortsätter med den. Var lämnar det då oss? Jo, utan motståndare och oemotsagda. Ur kortsiktigt perspektiv är det negativt, det är bra med motståndare för att tydliggöra politiska skiljelinjer och mobilisera röster. Ur långsiktigt perspektiv är det positivt, det innebär att vi kan bygga opinion och övertyga om att vår politik är rätt. När sedan lagförslag kommer (och de kommer) visar det på att sittande politiker har fel och gradvis bygger vi så väljarbas. Så småningom når vi läget där det de etablerade förlorar om de inte debatterar med oss och förlorar om de debatterar med oss. Win-win för oss alltså.

Om miljöpartiet och vänsterpartiet vill fortsätta kunna säga ”det där tycker vi också” om allt vi säger så innebär det att vi under tiden styr ca 10% av riksdagens mandat, för det finns inget som hindrar oss att – om vi vill – gå längre i våra frågor och på så sätt driva mp och v framför oss.

Kategorier:Allmänt
  1. september 27, 2010 kl. 11:02

    Vad är vår strategi för att driva mp och v framför oss? Jag upplever att vårt svaga valresultat har tolkats som att frågan om upphovsrätt är överspelad och därför behöver man inte bry sig om opinionen.

  2. september 27, 2010 kl. 12:52

    Jag hoppas verkligen att det också framöver finns många nätaktivister – i Piratpartiet och utanför – som är med och driver på oss i Vänsterpartiet. Det jag märker är att det finns starka sympatier för frågorna, men det är bara ett fåtal av oss som känner oss så hemma i diskussionen att vi faktiskt kan vara med och utveckla den. Vi kommer aldrig fixa att täcka allt själva.

    Till exempel har det varit väldigt bra att Miljöpartiet hållit koll på Acta-förhandlingarna, för det har gjort att vi kunnat fokusera på annat.

    Två fronter som jag tror vi skulle behöva utveckla särskilt är patentfrågorna och integritet i arbetslivet.

  3. september 27, 2010 kl. 14:20

    Hmm, ingen säger emot oss och ingen annan diskuterar frågan. Ehh, inte för att jag egentligen vill men är inte vi för fildelningsdebatten vad SD är för invandringsstopp… Dock ganska precis 10 år senare. Så 2018 eller 2022 är vi inne, med buller och bång.

  4. Mårten Fjällström
    september 28, 2010 kl. 15:07

    Kristofer,
    min tes är att v:s och mp:s strategi för att hantera oss är att kunna svara ”det där tycker vi också”. Det kan vi använda genom att hitta var de (ännu) inte tycker som oss och kritisera dem – som vi gjorde med mp och datalagringsdirektivet i våras. För att kunna upprätthålla sin retoriska strategi behöver de visa viss följsamhet i politiken. Jag förstår synpunkten att vårt magra valresultat för en utomstående observatör kan te sig som att våra frågor spelat ut sin roll, men så länge v eller mp agerar utifrån att frågorna är viktiga men att strategin fungerade (vilket också är rimligt med tanke på ep-valet) så måste de fortsätta att följa oss politiskt.

    Micke,
    samarbete är ju en central faktor i all utveckling, så även utveckling av politik.

    Vad gäller patent tror jag ni kan kopiera rätt mycket från oss, om ni vill får ni vill ta search ”förhindrar nya företag” replace ”utsträcker kapitalistens kontroll över produktionsmedlena till att också förhindra kopiering av dessa”. Vad gäller skydd för privatlivet i arbetslivet så har vi också mycket att göra. Inget fackförbund som tagit tag i frågan?

  5. september 29, 2010 kl. 16:15

    TCO har redan hunnit långt, och frågan har utretts. Se
    http://www.tco.se/Templates/Page2____417.aspx?DataID=9353
    Även Dan Andersson på LO ha skrivit i frågan. I båda fallen skulle deras case stärkas av att någon slår på stora trumman – de är skarpa men också pragmatiska och försiktiga.

  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: