Hem > Piratfrågor, Piratpartiet > Berlin I

Berlin I

Jag är i Nederländerna efter att ha varit på Berlinpiraternas andra årsmöte och förberedande session inför federalstatsvalen nästa år.

Deras hemsida listar resultatet av mödorna.

Jag gillade särskilt deras påtänkta valslogan: Du är värdefull, du är fri, du är inte ensam.

Kärnan i budskapet är vi som individer ingår i ett sammanhang, ett samhälle, där vi gemensamt vakar över allas rättigheter att vara fria och skydda våra värden som människor – till exempel autonomitet, självständighet och anonymitet.

Till skillnad från svenska pirater fokuserar de tyska väldigt mycket på anonymitetsrätt och informationssäkerhet. Många aktiva piratpartister i Berlin har på olika sätt kopplingar till en av världens äldsta och största hackerföreningar Chaos Computer Club (startad 1981, runt 4000 medlemmar i tyskspråkiga länder) och är väl, av den anledningen, på olika sätt personligt involverade i informationssäkerhetens många fallgropar och brister.

På dagordningen återfann jag allt från migrationspolitik (och ett antal sidodiskussioner i baren om gränsövervakningssystem, identifikationssystem samt trafficking i relation till europeisk asylpolitik) till Berlins administrativa infrastruktur.

Jag träffade Katharina Kühnel från Sachsen som gjort det till ett av sina uppdrag att besöka piratkongresser över hela Tyskland. Hon utvärderade kongressen som att den var välstrukturerad och effektiv, vilket var skönt för deltagarna och minskade trollande och ändlösa eller fruktlösa diskussioner. Samtidigt trodde hon att Berlinpiraternas metod att föra långa diskussioner i Berlins LiquidFeedback system också ibland kunde utesluta några av de galnaste idéerna och debatterna ur kongressens dagordning vilket kan vara hämmande för den politiska kreativiteten. Också Emanuel Kotzian från Nürnberg var där (visserligen ett tag sedan nu, men han anordnade förra året ett välbesökt evenemang i Nürnberg där Christian Engström deltog), men han verkar resa lite varstans eftersom jag också träffat på honom i Bryssel och Tjeckien (inför kommunvalen för ett par veckor sedan!) nu under hösten.

Med en så lyckad partikongress i färskt minne, i kombination två tyska pirater som ofta och gärna besöker sina partikamrater, blev jag förstås extra glad när Lars Johansson från Ung Pirat skickat ett mejl till mig om Ung Pirats nästa förbundskongress som går av stapeln 25-27 mars 2011. Våra förbundskongresser brukar förstås också vara välorganiserade och fyllda av konstruktiva debatter, vilket jag tror att den här bloggen berört lite grann de senaste två veckorna.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: