Hem > Europeisk politik, Piratfrågor, Piratpartiet > Klarhet efter klarhet

Klarhet efter klarhet

Idag haglar kommentarerna om datalagringsdirektivet. Isak Gerson kritiserar datalagringsdirektivet ur ett utilitaristiskt perspektiv.

Men vad är minst utilitaristiskt här? Jag skrev igår att kommissionen kommer publicera en utvärdering av direktivet nästa år, förmodligen under våren vari de med sannolikhet kommer dra slutsatsen att många delar av direktivet är illa definierade (var, när, vem och hur datan sparas) och att implementationen i vilket fall är dålig i flertalet medlemsstater (rörandes mängd sparad data och/eller tidsperiod under vilken datan lagras).

Med andra ord kommer svenska regeringen att lägga ett lagförslag som med stor sannolikhet om bara ett halvår inte kommer stödjas av Europeiska kommissionen. De kommer också om ett par år bli ställda till svars av Viviane Reding (s. 7, kolumn 2) för att ha för snabbt accepterat dåligt utredda förslag från kommissionen.

Vi är redan 4 år sena med implementeringen och det lär knappast göra någon skillnad om vi väntar sex månader på att den första utvärderingsrundan ska bli färdig innan vi beslutar oss för hur vi som nation ska agera. Uppenbarligen har kommissionens expertgrupp redan hittat många och betydande problem med direktivets utformning, och substantiella förändringar i dess lydelser är nästan oundvikliga. Är svenska regeringen verkligen villig att kasta bort två lagutredningsrundor på detta, och är det i sådana fall inte ett oansvarigt förhållningssätt till lagstiftningsproceduren? Farmor Gun skriver att Johan Linander under Internetdagarna sagt att vi borde protesterat 2004. Pyttsan. Jag protesterar å det ljudligaste åt att regeringen planerar att trava iväg utan att först invänta kommissionens utredning.

Här är lite andra skriverier om datalagringsdirektivet, ingen av vilken (så vitt jag kan se) invänder mot att regeringen förhastat vill ge oss dålig lagstiftning utan att invänta en utredning från kommissionen som skulle spara oss pengar att invänta, och dessutom troligtvis ge oss bättre förutsättning att inte skapa en massövervakningsapparat eftersom expertgruppen ändå, så vitt jag vet, har varit mycket kritisk till direktivets utförande och möjlighet att uppnå sina mål: MiNiMaliteter – Piratpartiets talesperson om datalagring; Klamberg; Daniel Gustafsson; Lake; Full Metal Straightjacket; Datalagring på steroider – Falkvinge.

Insiktsfulla mediaanalyser: Datalagring blir vapen mot fildelning (DN); Rätten till privatliv på nätet är hotad (Aftonbladet); Lättare få uppgifter om fildelare (SvD).

UPPDATERAT: Farmuren Gun har nu blivit en ”farmor” så som Gud avsåg henne att vara. ;)

 1. oktober 27, 2010 kl. 21:58

  Tack för länken!

  (Ps. Fixa gärna stavningen på länken till Gun…)

 2. oktober 28, 2010 kl. 09:36

  Kärlek! Du är en sån hacker! :)

 1. oktober 27, 2010 kl. 22:22
 2. oktober 28, 2010 kl. 05:21
 3. oktober 28, 2010 kl. 12:28
 4. oktober 28, 2010 kl. 18:14
 5. oktober 29, 2010 kl. 13:30
 6. januari 27, 2011 kl. 23:31

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: