Hem > Pirate issues, Piratfrågor > Datalagringen

Datalagringen

Regeringen är ense om datalagring, skriver Sydsvenskan.

Uppenbarligen är den inte utöver ense särskilt framförhållande. Cecilia Malmström säger att utvärderingen av direktivet ska publiceras i mars 2011. Alla dokument från kommissionens expertgrupp är tydligt kritiska mot merparten av direktivets innehåll. Artikel 29-gruppen är bekymrad över privatlivsaspekten. Alla är bekymrade över att konstitutionella domstolar i två medlemsstater ratat direktivet. Medborgare är allmänt bekymrade av att det samlade intrycket från makthavare är att direktivet är en problemhärd.

Sverige är sena med att införa direktivet i svensk lagstiftning, typ, flera år sena. Det spelar absolut ingen roll om vi skulle vänta tills kommissionen släpper den utredning som ändå verkar bli en mindre orgie i klagomål och missnöje över direktivets uselhet. Det vore till och med sunt. Spara pengar. Slippa ännu en remiss. Spara tid. Kan vi inte diskutera någonting roligt? Jag vill se en kritisk utredning av EU:s ROHS-direktiv och hur det påverkar vår ekonomi att vi nu är beroende av kinesiska mineraler och kongolesiska krig. Skulle vi kanske till och med kunna spara framtida pengar på: Kinas blockad av mineralexport kommer göra vår teknologiska infrastruktur svindyr. Datalagring kräver en massa infrastruktur. Om vi lägger pengar i november 2010 på att ta hand om Kinaproblemet, sparar vi massor med pengar i massa sektorer och om det skulle visa sig att kommissionen fortfarande vill datalagra i mars 2011 kan vi ta ställning till om det är värt att lägga ned den ändå relativt stora mängden pengar på den då av Kinakampanjen relativt billigare infrastrukturen.

SD vill rösta mot ökning ökning av regeringsbudgeten. I media heter detta ”vill rösta med de rödgröna”, eftersom sossarna nu kommer tvingas byta sida för att inte framstå som att de får stöd av SD (den konservativa medians hatjakt mot sossarna kommer ge SD betydligt mer makt än de borde ha). SDs budgetsinne leder oss i rätt riktning: en regering som inte kan lägga band på sig i fyra månader med att lägga ett lagförslag trots att all tillgänglig information pekar på att lagförslaget kommer vara brutalt utdaterat när de fyra månaderna tagit slut bör få igenom sin budget. De har inget sinne för ekonomi.

Jag har ingenting emot att ta någon arg och principiell debatt om det fria samhället och människors rätt att kontrollera sina informationsflöden, om det är bra att ha autonomi och privatliv, vilka metoder för att komma åt brottslighet och vilken brottslighet som är viktigast att komma åt. Det känns bara så onödigt att behöva göra det för att den nytillsatta regeringen saknar pragmatism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: