Hem > Allmänt > Bilder

Bilder

Cigarettpaketen ska kanske förses med varningsbilder skriver Svenska dagbladet.

Hur vore det med innehållsförteckning? Mig veterligen är cigaretter den enda konsumtionsvara som ens kommer i närheten av mänskliga munnar som inte förses med innehållsförteckning. Till och med grisar har innehållsförteckning.

Region Skånes faktasida om cigaretter står det att de innehåller 4700 skadliga ämnen, utöver nikotin. I dagsläget finns på paketen redovisat tre (nikotin, tjära och kolmonoxid). Om alla kemikalierna listades som E-nummer skulle det på ett vanligt cigarettpaket med dimensionerna 8,85×5,50×2,25cm krävas 1pt-text, så det finns, tvärtemot vad min hyresvärd tror, inga typografiska hinder för åtgärden.

Jag noterar att Folkhälsoinstitutet vill ha fler straffåtgärder (högre skatter coh rökförbud). I Nederländerna fick regeringen just backa om rökförbud på småkrogar (mindre än 70 kvadratmeter) efter att det visat sig att krogarna tappade kunder och gick i konkurs när förbudet trädde i kraft för tre år sedan.

Bekämpa rökning med information. Information ger oss demokrati och frihet. Dessutom är jag fylld av förväntan inför hur de nya cigarettpaketen ska se ut: kliniskt vita och med 1pt-text. Jäää. Det kommer bildas en helt ny yrkesgrupp inom PR: ASCII-konstnärer working for big tobacco.

Kategorier:Allmänt
 1. Rupert
  november 25, 2010 kl. 20:51

  Den främst anledningen till att människor röker är för att de är stressade.

  Det är därför rökning är vanligare bland kvinnor, eftersom de generellt sett har större krav på sig och tar mer ansvar än män.

  Det är också därför som rökning är mer vanligt bland låginkomsttagare och bland arbetslösa, eftersom dessa grupper har betydligt högre stressnivåer än medelklassen.

  Rökning är också betydligt vanligare hos personer med ADHD eftersom dessa har ett underskott på dopamin och därför kör på adrenalin istället, vilket är mer stressande för kroppen.

  Vad man bör göra för att minska rökningen är alltså att vidta åtgärder för att minska stressen i samhället. Det är viktigt (av betydlig fler skäl än det här) att alla människor i ett samhälle får sina grundläggande biologiska behov tillfredsställa, till dessa räknar jag näring, skydd, värme, stimulans och möjlighet till närhet och sällskap. Sådant måste vara ovillkorliga rättigheter och ingenting som får villkoras, vilket tyvärr är fallet i dag.

 1. november 24, 2010 kl. 15:43

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: