Flöden

Ur Europaparlamentet flödar resolutioner. De är svaga politiska hållningsdokument me oftast spretigt uttryckta åsikter som parlamentet kanske eller kanske inte kommer att rätta sig efter i framtida beslut. Ett av parlamentets starkare verktyg för att uttrycka åsikter är direktiv, och ett sådant direktiv har Wall Street Journal idag kallat ”kaksmul”.

Det rör sig om direktivet om internetkakor, små textfiler med information om vem en användare är eller vad den har gjort på en hemsida. Kakan sparas på användares egna hårddiskar. Parlamentet har beslutat att användare ska få bestämma om en kaka ska sättas till livet innan lagringen påbörjas (opt-in), snarare än att alltid ha möjlighet att döda kakan vid frivillig tidpunkt efter att lagringen satts igång (opt-out).

Direktivet gjorde reklammakare ganska upprörda. Jag är själv mer förvånad över att det finns pengar att hämta i kakbaserad reklam. Vad är Facebook värt? Eftersom jag modellerar den genomsnittlige samhällsmedborgaren efter mig själv, måste jag nämligen dra slutsatsen att den genomsnittlige medborgaren filtrerar bort reklamen ur informationsintaget. Det blir inga klick. Det blir inget köpt. Alla pengar som läggs på annonser riktade till mig baserat på just mina intressen och behov är alltså ganska bortkastade.

Inte störs jag så mycket av kakan heller. Alla min kakor tas bort när jag startar om webbläsaren.

Men när alla genomsnittliga samhällsmedborgares konsumtionsmönster (eller brist därav) blivit uppenbara för reklamköparna, vilket öde väntar då Google? I en minuts medveten mjukvaruinstallation tillskansade jag mig Seeks, en decentraliserad, användargenererad hemsideindexator som, när kritisk massa uppnåtts, förmodligen vida skulle överstiga Google i räckvidd och pålitlighet. Om så bara för att den förmodat garanterat är fri från kommersiellt inflytande.

Uppdatering: Kanske kaksmulet inte är så relevant längre. Deep packet inspection lär ju vara en bättre metod att generera informationsflöden jag kan ignorera. Lurigt är dock att de går via internetoperatören, snarare än hemsideägare, vilket gör det lite svårare för mig att undvika tjänsten via decentraliserade, användarbaserade och icke-vinstdrivande projekt. Kan vara på tiden med betalfritt, användargenererat internet kanske.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. december 14, 2010 kl. 07:28
  2. december 14, 2010 kl. 08:26
  3. januari 5, 2011 kl. 11:07
  4. januari 5, 2011 kl. 11:16

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: