Hem > Allmänt, Piratfrågor, Piratpartiet > Brott och brott

Brott och brott

Häromdagen läste jag Devrim Mavis krönika om Ask och BRÅ. Mavi skriver: Beatrice Ask menar nu att vi behöver få valuta för de pengar som satsas på rättsväsendet. För det, menar hon, krävs tillförlitlig statistik från Brå. /…/ Brottsförebyggande rådet sätter [däremot] brottsstatistiken i ett socialt sammanhang och påtalar värdet av att också prata om social bakgrund, klass, kön och inte minst ålder för att kunna tolka brottssiffrorna.

Det behöver varken Johan Linander eller Beatrice Ask göra, för i en konservativ skildring av brottslighet är orsaken till vǻldet, förfalskningen, fildelningen eller terrorismen inte sociala faktorer, teknisk utveckling eller något annat utan en inneboende ondska i individen som begår brottet, jämför alignment-systemet i AD&D och Conservative Crime Squad (an organization of [evil individuals,] who use violence, murder, and theft to accomplish their conservative goals).

Ask försöker inte bekämpa ”brottslighet” på det sätt en progressiv individ förmodligen förstår konceptet (en handling som går i strid mot en av ett demokratiskt parlament uppsatt lag eller reglering). Hon bekämpar ondska. Ondska kan visserligen bekämpas med en mängd metoder (vitlök, förbön, osv), men övervakning och disciplin har historiska föregångare som givit bra utdelning. Se till exempel essenerna, vars hårda, gemenskapliga liv med tillhörande svält- och straffriter gav dem Johannes Döparen, otvivelaktigen en av världshistoriens godaste människor.

Ondskebegreppet är inte nödvändigtvis ett föremål som enkelt låter sig åtgärdas via lagstiftning. Så vitt jag vet är Planescape det enda AD&D-baserade datorspel där alignmentet aktivt ändras under spelets gång baserat på spelarkaraktärens handlingar. Istället är alignment någonting statiskt, och om en individ då har ett ondskefullt alignment är det enda sättet att bli av med denna dödsstraff. Vilket ju tillämpas i USA (Maud Olofsson tror på USA, ytterligare ett exempel på konservatism i regeringen), som är ett utmärkt exempel på brottsbekämpningssystem uppbyggt kring ondskebegreppet. Ondska som universell förklaringsmetod för felaktigheter i världen är däremot bra i uppmärksamhetsekonomin.

Piratpartiet har diskuterat ondska i samband med tortyrdiskussionen kring Guantanamo för ett par år sedan. Piratpartiet har egentligen inte någon särskilt progressiv syn på brottslighet som socialt problem som går att åtgärda via alternativa metoder än ondskebekämpning, utan bara principiellt motstånd mot metoder vi anser ännu ondare än ondheten som orsakade ondskan till att börja med. Ibland tror jag att det är lite synd, för som Devrim Mavi skriver är det också i tolkningen av informationen BRÅ samlar ihop som grunderna läggs för den ”onda” form av ondskebekämpning vi inte vill ha.

I konservatismen är det okej att nakengranska kvinnor, alt succubi (alignment: Chaotic Evil) eftersom de av sin natur är onda och förleder män, men inte vita, medelålders män, alt. paladiner (alignment: Lawful Good).

 1. Ava Avane Dawn
  november 25, 2010 kl. 14:58

  Planescape Torment for the win! Inte nog med att ens alignment ändras utefter ens handlingar, omvärlden förändras and the planes themselves turn utefter ens handlingar och alignment!

 2. november 25, 2010 kl. 15:15

  TT söker dig. Finns det något bättre sätt att kontakta dig än mailadressen under PP?

  Rick

 3. november 25, 2010 kl. 17:28

  underbart nördig blogpost!

 4. november 25, 2010 kl. 17:49

  Skön post =). Förresten så ändras ens alignment i Neverwinter Nights under spelets gång.

 5. november 25, 2010 kl. 20:40

  Jag har en video där Mab avslöjar sin D&D alignment! Den kan jag säkert sälja dyrt om ett par år.

 6. Amelia Andersdotter
  november 25, 2010 kl. 22:26

  @manen: Den är inte tänkt att vara särskilt nördig. Jag ser det som ett ganska stort problem att Sverige håller på att övergå från en sociologisk kriminologi-syn till en religiös.

  Tänk om sjukvården skulle börja vårda människor efter ”hit-points”, t ex. Eller om man skulle få löneökningar baserat på hur många trollkarlar man dödat. Joe Labero skulle få leva ganska farligt, typ.

 7. december 4, 2010 kl. 19:44

  Fantastiskt!

 8. april 17, 2011 kl. 15:21

  Tror det ligger en hel del i det här resonemanget, att vetenskapligheten (sociologin) för en tynande tillvaro i rättskipningen. Nu är det mera ”gamla testamentet” som gäller; onda och goda, häxor och helgon. Mera svart-vitt, helt enkelt.

 1. november 26, 2010 kl. 05:18
 2. maj 12, 2011 kl. 06:22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: