Ned i djupet

Jag kan inte längre hitta Isak Gersons blogginlägg om kryptering, men tänkte börja vid hans inlägg om Piratpartiet som reaktionärer. Där refererar han till min medbloggare Simon Rosenqvists tidigare inlägg om integritet. Båda två kritiserar integritet som informationspolitisk fråga.

Ett sätt att bevara integriteten på nätet är givetvis anonymitet. Anonymitetsfrågan tror jag inte har diskuterats särskilt mycket av piratpartister, undantaget SM5P0R som skrivit några bra forumsinlägg relaterat till bankomater.

Allas vårt Telefónica SA, världens tredje största internetoperatör och ständig plåga för spansk- och brasiliansktalande telekommunikationskunder, har beslutat sig för att testa deep packet inspection i Brasilien. 10000 av Telefónicas kunder ska få tillgång till nya, anpassade tjänster via bättre användarprofilering. Telefónicas och Portugal Telecoms dotterbolag Oi!, som verkar som mobiltelefonoperatör i Brasilien, har också påbörjat DPI-tester med 1000 av sina kunder. Om de får gynnsamt utfall kan Telefónica tänka sig införa systemet för större kundkretser. FCC i USA har sagt att det är viktigt att DPI blir en opt-in-metod för kunderna. För vissa är säkert BT:s optout-äventyr med Phorm fortfarande i minnet och det har tydligen lett till rättslig prövning.

Ett sätt att skydda sig mot Phormliga DPI-undersökningar är kryptering. Det kommer att minska ISP:arnas insyn i vad den enskilda användaren håller på med. Däremot minskar det inte deras möjligheter att ta reda på vem man kommunicerar och när, och för telefonsamtal är det givetvis svårt att kryptera både innehåll i SMS och samtal, samt vem man ringer till. Microsoft har vidare sagt att deras nya IE-release ska innehålla bättre privatlivsskydd, men för två år sedan när de lovat samma sak drog de sig ur löftet efter ljudliga klagomål från marknadsföringsbranschen. Det kan ligga mycket i Paul Ohms uppsats om övervakande ISPar från 2009.

En vidare svårighet för anonymitetsanhängarna kan vara IPkalypsen, eller nödvändigheten att gå över på IPv6, ett nytt system för IP-nummer där varje nätuppkopplad apparat kommer kunna ha ett eget, unikt IP-nummer gentemot omvärlden. I teorin leder det till förenklad spårning av varje apparat och dess användare, tänk IMEI-nummer, men jag kan tänka mig att en möjlig utväg är att ha väldigt dynamiska IP-nummer så att de, utan att starta om uppkopplingen, helt enkelt roterar var 5 minut eller så. Det är möjligt att ett sånt system också skulle behöva någon form av systematiserade block, dock. Presumtivt utdelade av en ISP, vilka i dagsläget oligopoliserar många marknader på grund av otaktisk marknads- och konkurrensplanering som försvårar för små konkurrenter. BandaAncha.eu rapporterade 27 november att det bara finns sju block kvar, vilket går att sträcka ut lite om vissa blockinnehavare ger tillbaka sina block (mot en handpenning kanske?). Tydligen kan man istället få IPv6-tunnlar från Bahnhof om man vill, kanske numera även från andra ISPar eftersom den där länken är från 2007. Kanske kan tjänstetillverkningen börja då också? :)

Sedan vill jag slå ett slag mot Miljöpartiet. Samma grupp som vill bygga höghastighetståg i Sverige har hindrat utbygganden av Norrbottensbanan i ungefär 10 år för att den förmodas döda lite djurarter kring ett område på inte så långt avstånd från Umeå. I Norrbotten är det enda alternativet för transport i realiteten bil, eftersom bussarna mellan Sundsvall (där tågen stannar) och Kiruna går ungefär två gånger om dagen och tar 8 timmar. Man kan också åka inlandsbana om man inte har något emot att färdas i 70 km/h. Så kan det gå när man bryr sig om djur.

 1. december 8, 2010 kl. 16:34

  Hmm. Även om inlägget var spännande förstår jag inte hur mitt inlägg om Piratpartiet som reaktionärer var relevant. Fördjupa gärna. Krypteringsinläggen finns på http://www.isakgerson.se/2010/det-har-ar-mikael-jamtsved/, http://www.isakgerson.se/2010/att-enkelt-ta-sig-runt-internetsparrar/ och http://www.isakgerson.se/2010/varfor-vi-behover-tillgang-till-kryptering/

 2. Amelia Andersdotter
  december 8, 2010 kl. 17:14

  som inkörsport till simons inlägg tror jag. och för att du i samma inlägg också kritiserar integritetstänkandet trots att t ex anonymitet är en fråga om integritet som kanske är viktigare än vilken data som lagras.

 3. Amelia Andersdotter
  december 9, 2010 kl. 09:01

  nu reviderade jag lite för att det skulle bli klarare vad jag menade :P

  krypteringsinläggen är ganska bra. de var läsvärda! telekombolagen går ganska mycket i vinst redan, utan att rikta mer reklam till oss (även om man givetvis kan argumentera att det faktiskt är bättre att få relevant reklam än icke-relevant reklam, jag tillhör nog den tidigare skolan).

 4. december 9, 2010 kl. 09:18

  i2p och TOR

 5. Amelia Andersdotter
  december 9, 2010 kl. 09:32

  Jag tänkte på det också. Men i Peru har Telefónica satt upp en absolut max-gräns för alla kunder i hela landet på 20GB nedladdning per månad, och bara 200 samtidiga TCP/IP-kopplingar samtidigt. Frågan är om de riktigt stora telekom-bolagen, särskilt i deras verksamheter i idag underutvecklade ekonomier, kommer att göra sådan teknologi möjlig för användare.

  http://bandaancha.eu/articulo/7638/telefonica-elimina-tarifa-plana-adsl-limitando-descargas-peru

 1. december 21, 2010 kl. 12:36

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: