Hem > Allmänt, Piratfrågor, Piratpartiet > Röda sillar

Röda sillar

Livet i Bryssel går vidare. Kommissionär Kroes har varit aktiv under hösten. Nätneutralitetsfrågan har utvärderats. E-handelsdirektivet har utvärderats. Dataskyddsdirektivet håller på att utvärderas. Roaming ska utvärderas. Idag släppte kommissionen sitt nya konsultationspapper om roaming och alla svar måste vara inlämnade senast 11 februari 2011.

Igår presenterade Kroes konsultationen på GSMA:s kvällsevenemang vid Leopolds park. Eller snarare, hon pratade om infrastrukturens betydelse för samhället och medborgarna, och hur stabila tjänster på infrastrukturen kan hjälpa samhället och medborgarna. Som kommissionär har hon extra fokus på just gränsöverskridande möjligheter: det handlar inte bara om att få det bra i ett enskilt medlemsland, utan att som europée få det bra i vilket EU-land man än vistas i.

”Hon är ganska hård, va?” var omdömet från några imponerade kollegor från kommissionen jag träffade under minglet efteråt. Hon tycker sannerligen inte att roamingavgifter är bra. Hon vill att de ska närma sig noll, men är bekymrad över att de verkar ligga väldigt nära eller direkt på, de av EU uppsatta maximipriserna. En effektiv priskonkurrens saknas. Om ingenting görs kommer kommissionen gå in och reglera. Tydligen.

En större, och viktigare, strid att ta med GSMA som Kroes verkar ha givit upp handlar om bevarad nätneutralitet för mobila uppkopplade apparater. Kommissionär Kroes verkar ligga ungefär i linje med FCC: på trådat bredband kanske det inte är så, på trådlöst bredband är det definitivt okej. Men till skillnad från FCC har Kroes inte vidtagit några egentliga åtgärder alls. Hon vill vänta och se om det blir några problem. Om det blir några problem, kan kommissionen tänka sig gå in och reglera.

Att operatörer kapar vissa tjänster för användare, eller tar ut extra avgifter för dem, är ett påtagligt och ofta svårupptäckt problem. Förlusterna med traffic management är inte heller nödvändigtvis omedelbart synliga. Nedladdningsbegränsningar skapar svårigheter för vidare utveckling av bandbreddsintensiva tjänster. Om tjänstetillhandahållarna måste betala extra till operatörerna blir det svårare för mindre företag att slå sig in på marknaden för bandbreddsintensiva tjänster, som videotjänster, där ISP:arna inte ens är nöjda med bristen på betalning för sina trådade nätverk. Med tanke på FCC:s svaga ställningstagande i frågan, kan man tycka att kommissionär Kroes skulle vara mer beredd på att skapa europeisk konkurrenskraft i frågan genom att skapa maximala förutsättningar för små företag att vara uppfinningsrika.

Att stödja kommissionären i roaming-frågan lär inte vara någon förlust för någon av GSMA:s medlemmar. De enda som betalar roaming-kostnader är nämligen slutkonsumenterna. Mellan operatörerna själva finns en tyst konsensus om att andra operatörers trafik får färdas genom deras nät, och drifts- eller underhållskostnader påverkar inte alls av roaming. De som drabbas hårdas av den nuvarande roaming-situationen är små operatörer: små företag har gentemot större företag en sämre förhandlingsposition och kan åka på både kostnader och dåliga, eller inga, avtal.

Det vore bra om kommissionären lade mycket mer tid på att mana privatpersoner och mindre företag eller uppstartande entreprenörer i mobiltelefonbranschen att svara på konsultationen än GSMA.

Annonser
  1. Inga kommentarer ännu.
  1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: