Martyrer

Politiker får inte vara politiskt inkorrekta. Att stödja civil olydnad är dock, i alla fall i Sverige, inte någonting onormalt. Vänstern gör det, Miljöpartiet gör det, LUF gör det, många socialdemokrater och moderater, även om konservativa element och SSU båda ställt sig emot företeelsen.

Hackare till stöd för Wikileaks blir fler. 16-årig nätaktivist häktad för att ha deltagit i ddos-attacker. Pubba killens namn, skapa en martyr. 16 bast, liksom. SEX-TON ÅR GAM-MAL. En alltid klarsynt säkerhetsexpert och klok talesman i säkerhetsfrågor får i Wall Street Journal uttala sig: Bruce Schneier, a cyber-security expert, said it was a common type of attack, ”and not a particularly interesting one at that…It’s kids playing politics, no threat whatsoever.” Var är Sveriges kriminologkår och Leif GW Persson när vi behöver honom? Kan inte han få sitta i en morgonsoffa och säga liknande kloka saker?

Är det rätt att ta avstånd? Eller att över huvud taget bry sig?

Jag sparar länkar ibland, eller ganska ofta. Den här artikel om ”cyberattacken” mot Estland för några år sedan menar t ex att anledning att Estland som land drabbades särskilt hårt av attackerna var att deras infrastruktur var kass, och att Estland hade en kabel. Ungefär som Belgien fram till 2001. Deras internetoperatörer hade få eller inga kontakter med omvärlden, och politikerna hade inte varit handlingskraftiga nog att åtgärda problemet. I en artikel på sin hemsida skriver Bruce Schneier att det bästa man kan göra är att skydda sin dator mot trojaner och andra datorvirus som gör en dator till en ”zombie”. Microsoft håller med och ger lite matnyttiga tips om hur man kan skydda sin Windows-dator (varför man nu har en sånt, men vi kan lämna det till senare).

Får man utnyttja Twitter för sina äventyr? Ptja. Varför inte? Under några timmar? Det viktiga är inte att göra saker länge eller med många personer, utan att synas i media. Jag lyssnade en gång på en föreläsning om Qatar-baserade al-Jazira, där en amerikansk professor förklarade att egyptiska människorättsaktivister, av vilka det behövs många, hade gjort korta filmer med kassa mobiltelefonkamerar och sänt dem till al-Jazira innan de puttade iväg från protestplatsen med gevär och batonger. De var kanske 50 pers, men fick rejält med uppmärksamhet för sina goda gärningar.

Superpuckade Svenska dagbladet skriver att ddos blir viktigare och viktigare som cyberattackmedel. Testa Cult of the Dead Cow, aktiva sedan 1984 och upphovsmän till termen ”hacktivism”. Lägg märke till hur de inte stämmer andra människor som använder termen.

Snarare är det väl så att ddos tappar i värde. Verktyget LOIC, skapat för att enkelt koordinera DDoS-attacker, är en sån uppenbar liten knippe kod att säkerhetstjänster inte ens bryr sig om att häkta skaparna: skapare av cyberattackverktyg är liksom inte värda att bry sig om kodarna inte är så bra att de kan användas inom säkerhetstjänsten. Användare och kodare av LOIC-verktyg, har jag hört, skulle kunna vara helt igenom oskickliga amatörer.

Jag blir hysterisk på hysterin.

Använd krypteringsmedel, skrev några i kommentarerna till mitt blogginlägg igår. Företaget jag hatar kanske mest i hela världen, Telefónica, har beslutat sig för att peruanska nätanvändare bara ska få ladda ned 20GB per månad och max ha 200 samtidiga TCP/IP-uppkopplingar. Sådana begränsningar gör det svårt att kryptera och anonymisera sin trafik. I sin storhet och godhet har Telefónica också beslutat att användarna måste använda Windows och max ha fem datorer per hushåll. I ett land där de håller nästan 50% av marknaden är det inte som att peruanerna har några realistiska val att använda andra operatörer: Telefónica äger nämligen infrastrukturen och tjänstetillhandahållandet och Peru har efter ganska många år av militärstyre inte några adekvata konkurrenslagar. Vem skriver om det här? Det är jävelskap. Rent, ondskefullt jävelskap.

Istället har svensk media valt att rapportera om en argentinsk Fritzl. Två jävla gånger! Kom igen! Telefónica. Konkurrens. Telefónica äger halva marknaden i Argentina i ISP-branschen. Andra halvan ägs av Telecom Italia. De utgör nästan halva marknaden i Brasilien. De utgör nästan 80% av marknaden i Spanien, och är i mobiltelefonibranschen dominerande aktör i sex EU-länder. Sex!

De vill ha bort nätneutraliteten, de vill ha priser baserade på mängd nedladdat material för att inte förmår att sälja kapacitet de faktiskt har, utan kapacitet de tror att konsumenter vill läsa om i reklamannonser. Det är ondska.

Vem bryr sig om det här? Piratpartiet? Tydligen inte. Inte ett omnämnande. Svensk media? Nej, de bryr sig om sexbrott eftersom det är roligare att skriva om folk som våldtar döttrar än om bolag som hotar miljoner människor världen över. Det här är konsekvensen av Svensk Näringsliv jävla mediemonopol. De är ju så dumma att de inte ens begriper att svenska stavningsregler inte innefattar stor bokstav i andra ordet i egennamn – varför i helvete får de diktera vilken information medborgarna får ta del av?

Gah. Jag kan skriva om Telefónica tusen gånger om. Jag blir alltid lika förbannad. Kan någon, snälla, strypa deras VD på något stort torg i Madrid och streama online?

Istället får jag nöja mig med att Spaniens kommissionär, konkurrensansvarige Joaquín Almunia, i alla fall verkar vettig: Ha inget tvivel om att Kommissionen kommer att agera mot restriktiva företagspolicys som försvårar uppkomsten av nya tjänser. På denna punkt görs ingen skillnad mellan traditionella marknader och den digitala världen. Våra utredningar mot karteller kommer fortsatt vaka över digitala världen och vi kommer agera när operatörer sluter olagliga avtal för att exkludera andra tjänster eller operatörer. Kom ihåg att ageranden som utgör missbruk av marknaden i medveten, koordinerad form, och som är dominerande aktörer, bryter mot grundfördragen. (fritt översatt av mig)

UPPDATERING: Belgacom höjer priserna i Belgien för telefoni och internetuppkopplingar eftersom Belgien inte redan har en av Europas sämsta telekommunikationsmarknader. Fanfanfanfan.

 1. december 10, 2010 kl. 08:27

  Finns det någon engelskspråkig källa på Windowstvånget? Missa förresten inte http://www.filosofibloggen.se/ungdomsstyrelsen-uppfostrar-bortskamda-fegisar/

 2. Pelle
  december 10, 2010 kl. 13:43

  ”Pubba killens namn, skapa en martyr”

  WHAT!
  Är det Piratpartiet och dess representanters åsikt!?
  Uppmuntra till ddos!?
  Han är kriminell, och skall straffas för det!

 3. Du kanske borde läsa det här
 4. Amelia Andersdotter
  december 10, 2010 kl. 20:38

  @Isak: jag tror inte det. det är ju ingen som bryr sig om att telefónica missbrukar sin ställning som stort och viktigt företag.

  det är lite det som är poängen. ingen bryr sig ett jävla skvatt. världens nästan ondaste hög av idioter och alla bah ”lalalalal”

 5. Amelia Andersdotter
  december 10, 2010 kl. 20:42

  @Pelle: DDoS-attacker är inte kriminella. Man /får/ skicka requests till en hemsida, och det är nog ganska tur, annars skulle det bli svårt att surfa.

  Man får även göra det via proxy, annars skulle ju inte VPN-tunnlar vara lagliga.

  Man får också ha ganska mycket bandbredd, vilket väl är det främsta som krävs för att DoS:a bra, och det går nog inte att göra på något annat sätt eftersom ingen skulle kunna vara ISP i så fall.

  Kanske att det inte är okej att DDoS:a via botnets, men att skydda sig mot att bli en bot är nog inte främst viktigt för att slippa politiska protester utan för att det är obehagligt att få sin bankdata stulen eller bli en del av det globala spam-nätet. Typ. Jag länkade till Windows hjälpsida för människor som vill skydda sina Windows-datorer mot att bli zombies. Rimligtvis har Apple, nu när de blivit populära, några liknande tips och råd på sina hjälpsidor. Jag använder (för det mesta) Arch Linux och skyddar mig adekvat efter Arch’s säkerhetsråd.

  Kan du snälla, snälla uppröra dig över att världens nätverksoperatörer håller på att förstöra internet? De riktigt fula fiskarna sitter i handelsutskotten i världens regeringar som lägger sig platt för megaoperatörernas konsumentutnyttjande dumheter, inte framför datorn och skickar requests.

 6. B110
  december 11, 2010 kl. 11:50

  Om nån kommer sig för att streama en eventuell strypning av Telefónicas VD, kan ni vara snälla och välja en låg bitrate? Min ISP tar betalt per MB…

 7. Amelia Andersdotter
  december 11, 2010 kl. 17:58

  @B110: :(((((((

 8. Jens Ayton
  december 11, 2010 kl. 18:12

  Ursäkta, Amelia, men att DDoS är lagligt därför att requests är lagliga är ett rent tramsargument. Det är ofta syftet med en handling som avgör om den är laglig, inte teknikaliteter i genomförandet.

  Vad gäller DDoS är 2007 års ändring av 4 kap. 9 c § brottsbalken (SFS 2007:213), med införandet av blockering av “dataregister”(ett väldigt brett begrepp i svensk lag) avsedd just att kriminalisera DDoS-attacker. https://lagen.nu/1962:700#K4P9c, http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GU0366

 9. Amelia Andersdotter
  december 11, 2010 kl. 23:23

  @Jens: Ja, det var ju rätt puckat. Kan inte staten göra mer åt Teliasoneras konkurrensmissbruk istället? Det känns ju liksom mer relevant. Tydligen är 70 åtgärder från Konkurrensverket och PTS per år inte tillräckligt för att de ska respektera innovationsföretagen och användarna.

 10. Amelia Andersdotter
  december 11, 2010 kl. 23:27

  Jaha. Nej. Vänta. Det är ju inte befolkningen staten bryr sig om utan ondska.

 11. Jens Ayton
  december 11, 2010 kl. 23:46

  Konkurrensmissbruk är förstås ett sundhetstecken i anticivilisationen den ortodox nyliberal ekonomin.

  “Rent tramsargument” var förstås elakt, men den typen av resonemang om lagar förekommer alltför ofta inom PP och i teknikerstinna miljöer i allmänhet. Lagar är inte, och kan inte vara, så reduktionistiska; för att avgöra om ett brott begåtts måste man se till vad som åstadkommits och vad avsikten är, inte de enskilda stegen. Det är samma sorts feltänk som gör att många paritpartister – inklusive Rick – över huvud taget inte förstår sig på domstolarnas resonemang i Pirate Bay-fallet (vilket förstås inte är samma sak som att hålla med).

 12. december 12, 2010 kl. 08:10

  Hahahaha lol bäst är fortfarande ”nykläcka jurister” på http://rickfalkvinge.se/2010/08/03/forssbergs-elfenbenstorn/
  ”Det här är tyvärr samma världsbild som nykläckta jurister har, där det inte kostar någon tid, några pengar eller något engagemang att dras in i en rättsprocess. Så fungerar det bara om man sitter högt upp i ett teoretiskt elfenbenstorn. Som entreprenör eller familjefar får man snabbt andra prioriteringar.”
  Ryktet förtäljer att det skrevs efter kritik från bland annat en nyutexaminerad jurist. Rick kan formulera sig.

 13. Amelia Andersdotter
  december 12, 2010 kl. 11:28

  DN tycker tydligen att den häktade 16-åringen är en ”nätaktivist”. Ingen annan media i världen (som jag läst) har kallat honom någonting annat är ”attackerare”, ”anfallare” eller ”cyberbrottsling”.

 1. december 10, 2010 kl. 07:32
 2. december 11, 2010 kl. 18:30

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: