Konkurrensfördelar

Jag har beslutat att göra upp med mitt sarkastiska förflutna och delge bloggens läsare med positiv och uppmuntrande information!

Den nederländska myndigheten med ansvar för frekvensauktioner har beslutat att vissa delar av nya frekvensauktioner ska tilldelas uppstartande företag som antas ha så låg pengastyrka att de annars inte skulle ha råd att delge allmänheten sina marknadsutvecklande innovationer. De får de sämsta frekvensbanden men det är positivt för väldigt små och små företag med stor innovationskraft som annars hade behövt gå via stora, långsamma telekomjättar för att få ut sina tjänster till allmänheten.

Europakommissionen har tillkännagivit att de vill ha 4G-nät i hela Europa senast 2013. I Sverige påbörjades spektrumauktionerna redan förra året och Teliasonera vann inte helt oväntat auktionen. Tele2, som ägs av Schibstedtgruppen (en icke föraktlig stark grupp ekonomiskt), gjorde förmodligen bra ifrån sig men tydligen inte tillräckligt. När 4G-auktionerna nu påbörjats i Spanien verkar Telefónica inte ens vara intresserade. I Frankrike kan man förvänta sig att de bästa frekvenserna knips av France Telecom. Deutsche Telekom och Vodafone favoriseras tydligen i de tyska auktionerna.

För ett tag sedan framkom det i Indien att landets telekomminister gjort sig skyldig till favorisering av vissa telekombolag i auktioner 2007. En av de licenser som följdaktligen drogs tillbaka tillhörde Telenor. Det var i och för sig bara början på en mycket mer omfattande korruptionsskandal, men ger anledning att ifrågasätta licenssystemet. Förra året fick Belgacom en 5-årig licens gratis efter byråkratiska svårigheter. De är dominerande marknadsaktör och före detta statligt monopol. I Österrike blockerade före detta statsmonopolet WiMAX-utveckling i fem år genom att låta bli att använda sitt licensierade utrymme.

Jag hoppas i alla fall att Sverige i senare auktioner kommer överväga att gå i Nederländernas spår!

Intressant organisationer som jobbar med friare spektrumauktioner:
Open Spectrum Alliance
Okupem les ones
CIS-India som velat att pengarna från auktioner ska gå till bredbandsinvesteringar.

 1. Jonas
  december 13, 2010 kl. 00:09

  Tele2? Schibstedt? Menar du Kinnevik?

 2. Jonas
  december 13, 2010 kl. 00:13

  Dessutom länkar du till finska auktionen. Svenska borde ju varit för mycket längre sedan, här är ju näten öppna för kunder. Där agerar väl inte Tele2 ens?

  I Sverige har Tele2 redan kunder i LTE-nätet (”4G”), som de delar med Telenor. UMTS-nätet (3G) delar de med Telia.

  På så vis har de inte blivit utan även om de inte fått några frekvenslicenser i det egna bolaget.

 3. Amelia Andersdotter
  december 13, 2010 kl. 03:26

  Nee. Sist jag kollade var Tele2 öppnade av Schibstedt. Har de sålts ut?

  Aha. Har du länk på Tele2/Telenor alliansen? Jag ska erkänna att det kan vara så att jag har fel, faktiskt. Det vore i så fall en lycklig överraskning. I Spanien har t ex Clearwire haft mest framåtanda med 4g-licenserna, inte Telefónica (prisa gud!). Å andra sidan är jag osäker på vilka infrastrukturella uppgraderingar som krävs för 4G-lansering också. räcker ju inte med frekvenser. Kan du hjälpa?

 4. Jonas
  december 13, 2010 kl. 22:55

  Det låter konstigt. Tele2 var ju Jan Stenbecks kassako och Kinnevik heter hans koncern med Tele2, MTG m.fl. Schibstedt är väl en tidningskoncern från 1800-talet.

  Länkar har Google. ”Tele2 Telenor nät” ger resultatet att samägda nätbolaget heter ”Net4Mobility” (och ”Tele2 Telia nät” att samägda nätbolaget där heter ”Svenska UMTS-nät”). Företagen har hemsidor med all information på. Wikipediaartiklar finns också.

  PTS har informationen du vill ha om radiolicenser i Sverige. Lite rörig site men ”site:pts.se lte licenser” ser man att information om förra årets licens för LTE-nät hittar man om man läser under Brasch / Radio / Auktioner. Hittar man inte infon kan man säkert slå en signal och fråga, de är en ju en myndighet numera och svarar säkert gärna.

 5. Amelia Andersdotter
  december 14, 2010 kl. 03:07

  Samägda nätbolaget? Hur funkar det?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: