Bä-bä-bälgacom

I Nigel Farages harang mot EU:s president Herman van Rompuy för några veckor sedan lyckas han inte bara med att på ett ganska träffande, men elakt, sätt förolämpa EU-presidenten, utan också påtala fånigheter i den belgiska nationalstaten. För min egen del kan jag sympatisera med honom, men då inte på grund av dess sex parlament eller ostabila federala regering (omval i snitt vartannat år, senast 9 juni i år) utan på grund av deras telekomindustri.

Belgiens före detta statsmonopol heter Belgacom. De äger all koppar. Tolv år efter avregleringen kniper de större och större marknadsandelar i ADSL-branschen (för närvarande 77%).

Det finns några kabeloperatörer. Kabeloperatören Telenet äger all kabelinfrastruktur. De är också största tillhandahållaren av kabeltjänster.

Fiber i Belgien är inte alls vanligt. Faktum är att jag inte identifierat någon fiberoperatör alls. Belgacom har lite försiktigt börjat testa FTTH förra året.

Nu i dagarna har Belgacom beslutat att det är en bra idé att höja priserna för alla tjänser utom TV. Men varför?! Belgien verkar redan ha 50% dyrare telekomtjänster än Europasnittet! Även om situationen är bättre än i Spanien, blir man lätt irriterad.

För så höga priser måste man ju i alla fall kunna tanka obegränsat? Jadå, har man Belgacoms dyraste abonnemang kan man för €56/månad tanka obegränsat sedan i mars 2010. Antalet datorer per hushåll är begränsat till 4, i kontraktet. Ett avtal är tillräckligt för att de flesta kunder ska hålla sig på mattan. På kabel då? Telenet har korrigerat problemet med att vissa tar sig runt dem. Och belgiska telekomministerna har modigt kritiserat bolagen för att ljuga om hur obegränsad deras trafik egentligen inte är.

Men när konsumenterna betalar så pass höga priser för kommunikationstjänster borde belgiska telekomarbetare rimligtvis välbetalda eller många? Men det är de inte. Igår gick de ut i strejk för att de arbetar övertid varje dag och dessutom på lördagar. Antingen är de ineffektiva, infrastrukturen är så dålig att den behöver på tok för mycket underhåll, eller så är de för få. Kanske i kundtjänsten. Det kan ju inte vara så att belgarna är nöjda med den här situationen.

En snabb överblick av mobiltelefonimarknaden piggar inte direkt upp. Belgacom å sin sida har fått beskedet att de nästa år kan tvingas betala €1,84 miljoner till BASE och Mobistar för att ha tagit ut hutlösa priser för att dessa ska få roam:a på Belgacoms nät. De Morgen skriver vidare att det skulle ha en allvarlig inverkan på avkastningen för Belgacoms aktieägare. De är till 53,4% belgiska staten. Det måste ha att göra med att spektrumlicenserna i Belgien är dyra? Nej, Belgacom fick en licens för fem år gratis förra året. Inte förrän i mars 2010 var Telenet som första operatör villig att investera i LTE. Innan 2015.

Någon påtalade för mig på Facebook häromdagen att Belgien i alla fall gjort något bra. Men med de belgiska järnvägarnas kvalitet i åtanke är det ju inte så konstigt att låten heter Moskow Diskow.

Får
  1. december 16, 2010 kl. 14:49

    Rolig läsning. Du är vass och kvick. Vad anser belgarna om saken? Visst finns det ett belgiskt piratparti?

  2. Amelia Andersdotter
    december 16, 2010 kl. 18:15

    Det finns ett belgiskt piratparti. Belgarna känner sig plågade och utsatta. Jag pratade med två eller tre belgare innan jag postade och de blev båda sura när jag frågade hur läget låg till. ”Du vill inte veta.”

  1. december 16, 2010 kl. 14:12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: