Hem > Allmänt, Europeisk politik, Piratfrågor, Varumärken > Varumärken 2010: Topp 6

Varumärken 2010: Topp 6

I slutet av året blir man lätt nostalgisk över saker som varit, och saker som hänt.

Misströsta inte!

Jag har sammanställt en lista över årets bästa varumärkesregistreringar och beslag! För att maximera spänningen är listan upplagd så att de bästa händelserna hamnat sist. Enjoy!

På plats 6: FIFA gör insats mot fotbollspirater:

Det har sedan länge varit känt att pirater slår till fotbollsklubbarna minst anar det. Inte vid matcherna, som man kan tro, utan i tillverkning och försäljning av piratkopierade turneringstillbehör så som bollar och hattar. FIFA har lyckligtvis gradvis stegrat investingarna i varumärkesskydd sedan mitten av 1990-talet och lägger nu, får man förmoda, betydligt mer pengar på varumärkesskydd än på att informera spelarna om att man inte få ta bollen med hand i fotboll.

På plats 5: Turist bötfälld för väskköp i Italien

En australiensisk kvinna som inhandlat en vacker, billig väska i Italien fick som tur är $1450 i böter för att ha inkräktat på Louis Vuittons varumärke. Konsumenter är, som IPKitten rapporterade i augusti, ett alltjämt större problem för varumärkesinnehavarna. Oftast köper de villigt och med vetskap om märkesintrånget ändå produkten, vilket orsakar förluster för de kreativa och entreprenörsaktiga människor som ligger bakom väskor med botten, skrynklor och handtag. Italien och Frankrike ligger lyckligtvis i framkant när det gäller bekämpning av detta ohemula beteende.

På plats 4: Storskalig DVD-förfalskning upptäckt i Belgien

I denna fruktansvärda episod upptäckte polisen i Bryssel en anläggning i Molenbeek avsedd att piratkopiera DVD-skivor. Tre män förnekade sin inblandning i verksamheten innan polisen hunnit fråga om utrustningen hade någonting med dem att göra.

På plats tre: 130000 förfalskade böcker beslagtagna i Argentina

I ett av Argentinas viktigaste och största tillslag mot piratkopierare i modern tid har 130000 böcker räddats undan spridning till sugna läsare av argentinska myndigheter. Tydligen har böckerna försetts med logotyper som används av licensierade argentinska förläggare och därefter lagts i lagerhus runt om i Buenos Aires. Piraterna avsikt förmodas ha varit att sprida materialet till intet ont anande bokköpare som vore de autentiskt tryckta.

Beslagtagna varumärkesinkräktande föremål måste vanligtvis förstöras av myndigheterna, men då bokbål vanligtvis ses ned på att bildade människor får man anta att Buenos Aires-polisens pappersförstörare sedan mitten av november gått varma.

På plats 2: Nairobibor räddade undan stort antal förfalskade blyertspennor

Blyertspennor till ett värde av tre hundra tusen (!!) amerikanska dollar har beslagtagits i en heroisk aktion mot förfalskare i Kenya. Myndigheterna uppmärksammades på de förmodat hexagonala och gula pennorna med längd på ungefär 20 cm av det tyska företaget Staedtler, som önskade skydda inte sitt företagsnamn utan den karaktäristiska form och utförande de sedan länge givit sina pennor och som konsumenter därmed förknippar inte med småskolan utan med utmärkt kvalitet.

På plats 1: You say vuvuzela, I say lepatata

När fotbolls-VMs signaturljud ljöd som allra högst passade en brittisk entreprenör på att varumärkesskydda ordet vuvuzela. Importörer och tillverkade av den högljudda plasttrumpeten hävdade entreprenören skulle resultera i stämningar.

Tydligen är vuvuzela inte det enda ord som betecknar en plasttrumpet med förmåga att generera farliga decibelnivåer. Instrumentet går också under namnet lepatata.

Nu går det väl inte att varumärkesregistrera ord som av allmänheten redan förknippas med ett föremål snarare än ett föremål tillverkat av en specifik företagare, och jag tycker egentligen att företaget är ungefär lika töntigt som försöket att i Sverige introducera ordet jeep som varumärke trots att alla vet att namnet är en generisk beteckning för en storhjulad bil med överdimensionerad kofångare.

Det man ska komma ihåg om alla varumärkesförfalskare, oavsett de är köpare, tillverkare eller helt enkelt producerar generiska blypennar är att ”These are not cheeky chappies, these are hardened criminals.”

Annonser
 1. december 27, 2010 kl. 12:02

  Hmmm… det där med Jeep liknar situationen med Vespa, som är namnet på en (mycket populär) tillverkare av fordon av typen skoter.

  Nu är det många som tror att fordonstypen heter ”vespa”, och inte känner till att ”skoter” kan betyda något annat än snöskoter eller vattenskoter.

  Så, Vespan är en skoter men skotern är inte nödvändigtvis en Vespa.

  Så då kommer vi till 10.000-kronorsfrågan: får Vespa skydda sitt varumärke, trots att det finns en massa människor som anser att ”vespa” är ett allmänt begrepp, synonymt med ”skoter”?

  Vad jag kan förstå har Jeep varit ett bilmärke under Chryslers vingar sedan 1941. Om och i så fall när det har varit varumärkesregistrerat har jag ingen aning om. Så det kokar ner till samma sak som i fallet med Vespa: är det inte ok att skydda sitt varumärke bara för att det blivit mer eller mindre synonymt med en fordonstyp?

  Kan allmänheten ”kapa” ett varumärke och sedan neka tillverkaren att skydda det?

  Jag håller med om att det blir bisarrt när man ”inte får kalla en jeep för jeep” men det blir ju ganska konstigt åt andra hållet också.

 2. Amelia Andersdotter
  december 27, 2010 kl. 18:22

  Jodå. Varumärken kan urholkas och då kan man inte skydda dem av samma anledning som varumärkesskydd till en början inte kan utsträckas till allmänna ord (du kan inte varumärkesskydda ordet ”bil” för att beteckna en bil producerad av dig själv, t ex). Ordet ”hoover” på engelska, t ex, som numera inte betecknar dammsugare av ett särskilt märke utan dammsugare i allmänhet. ”Hoover” står med i ordlistor.

  Nu har jag inte kollat om jeep/jip står med i SAOB, eller vespa. ”Keso” är ett annat sånt där varumärke som rimligtvis borde gå att använda av andra än Arla (och som har använts av Skånemejerier?). Min gissning är att ordet ”jeep” skulle kunna användas av andra tillverkare än Chrysler (”stadsjeep” som i Aftonbladetlänken, t ex) medan ordet vespa skulle bli ”moped av vespa-typ”, eller liknande. Varumärken är ganska exakta beskrivningar så det är ganska lätt att ta sig runt ett varumärkesskydd om man är en entreprenör med siktet inställt på att få konsumenter med draghjälp från en redan etablerad aktör.

 3. Anders
  december 27, 2010 kl. 19:58

  Intressant.

 4. Magnus
  december 28, 2010 kl. 03:16

  Min son kom hem en gång och surrade om en huligantuta. Tänk.. jag förstod direkt vad han menade, någon närmare beskrivning behövdes ej. Språk kan vara intellektuellt kul ibland.

 5. Anders H.
  december 28, 2010 kl. 21:18

  ”Verklighetens folk” kommer högt på min egen lista över årets bästa varumärken. Inte nog med att det är stulet från Ny Demokrati, det var Kristdemokrater som snodde det.

  http://humanisternasyd.wordpress.com/2010/08/23/verklighetens-folk/

 6. Amelia Andersdotter
  december 29, 2010 kl. 03:57

  Varumärkesskyddade de det? :-O

  Det är ju lika fånigt som när Gotlands kommun varumärkesskyddade ”varannan vatten” och ville ha licenspengar av Uppsala universitet för att de använde frasen som gott råd i en kampanj för att få studenter att dricka mindre…

 1. december 27, 2010 kl. 01:46

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: