Förflyttning

Information in transit är sårbar. Är det någonting jag tagit med mig från det senaste året så är det att information som flttas från ett ställe till ett annat är utsatt för risk. Finns det någon möjlighet att låta bli att flytta känslig information ska detta göras. Och i den mån förflyttning måste ske är det bäst om detta görs analogt.

Känslig information ska heller inte ligga på ett medium som är kopplat mot ett nätverk. Det ska inte ligga på ett medium som är kopplat till ett nätverk som i någon del av kedjan är kopplat mot internet. Alldeles särskilt ska mediet inte vara kopplat mot internet, för är det det utsätts informationen för risk även om den är stationär. GSM-nätet ska hållas borta från känslig information.

Betalningssystem har i och för sig varit en informationsdebatt. Men betalningssystem och deras förgänglighet är ändå inte alltför beklämmande. Pengar kommer och går, så ock koldioxidrätter.

Patientjournaler och brottsregister bekymrar mig i sådana fall mer. Om man frågar mig kan jag säkert ge en bra sammanfattning av vad som står i min (analoga och förhoppningsvis säkert bevarade) journal, men jag vill ju gärna själv vara källan till sammanfattningen. När jag flyttade till Lund tror jag att jag skrev på ett papper om att min journal fick överföras till det nya landstinget. Eller så glömde jag bort det. Journalen hade i vilket fall behövts skickas i sin analoga form.

I Nederländerna har politikerna i ett slag av tekniknaivitet infört elektroniska patientjournaler. Dessa ska gå att utvinna information från genom inloggning på ett nätverk (via internet) eller via SMS (GSM-nätet). Det hade ju kunnat vara upprörande nog att dessa journaler föreslås förvaras och hanteras av sjukvårdsförsäkringsbolagen, men att någon tror att denna information i framtiden kommer vara säker är i bästa fall begråtansvärt.

Ja. Halleluja. Det är kul att vara upplyst. Eller begråtansvärt.

Begråtansvärt är för övrigt ett ord som togs bort ur Svenska akademiens ordbok 2006 eller 2007. Jag har sedan dess väntat på ett tillfälle jag berättigat kunnat använda ordet. Varje dag har sina framgångar.

 1. Sharpless
  januari 21, 2011 kl. 18:16

  I Linköping så kan man redan läsa patientjournaler på nätet. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4252809

 2. Mårten Fjällström
  januari 21, 2011 kl. 18:17

  Så vitt jag kunnat utröna:

  I Sverige har landstingen olika system, ibland är det till och med olika system inom samma landsting. De är inkompatibla och saknar möjligheter att föra över journaler, så de skrivs ut, skickas i pappersform eller med fax och scannas sedan in och bifogas journalen.

  Systemen är som regel uppkopplade via nätet. De är proprietära och segar ner sig fullständigt ibland, särskilt när de hämtar uppdateringar. Då används som regel papper och penna i väntan på att systemet ska komma igång igen.

  Patienter kan kanske komma att få ta del av sin egen journal online, det finns ett sådant projekt på gpng i Östergötland, medan Uppsalas lades ner vid införandet av patientdatalagen som Uppsala läns landsting tolkade såsom förbjudande digital tillgång för patienterna.

 3. januari 21, 2011 kl. 18:31

  SAOL inte SAOB. Ordlistan, inte ordboken. Ja det är fånigt, men det är olika saker.

 4. Amelia Andersdotter
  januari 21, 2011 kl. 21:48

  Det känns bra att Sveriges landsting har sån framåtanda. Det känns mindre bra att detta uttrycker sig i utsättande av mycket privat information om mig för fara.

 5. Amelia Andersdotter
  januari 22, 2011 kl. 05:54

  Fast man måste ändå erkänna att ”begråtansvärt” är ett bra ord?

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: