Diktaturblockering

Det nederländska parlamentet vill att det ska bli omöjligt för diktaturer att blockera internet. Det nederländska Piratpartiet vill att parlamentet ska låta bli att vilja blockera internet överlag. Tyska AK Zensura har dragit tyska blockeringslagen inför konstitutionsdomstolen. Europaparlamentets kommittée för mänskliga rättigheter väljer frivillig blockering för medlemsstaterna istället för obligatorisk, och med undantaget för en risk att kravet på ”prior approval” är lite för svagt (vem som helst kan ju i teorin godkänna blockeringen – till exempel regeringen, polisen, ECPAT eller någon annan organisation som är sponsrad av medlemsstater eller Europakommissionen för att vilja blockera internet).

Eben Moglens frihetslåda drar till sig uppmärksamhet från aktivister världen över. Erik Josefsson framstår som lådans för närvarande meste förespråkare och har samlat en hop länkar jag ser korsa mina e-postlistevägar: sammanställning av Moglens framförande på FOSDEM. Freedom Box Foundation på Kickstarter. Eben Moglen om frihetslådan i New York Times.

Frihetslådan ska kringgå censur genom ett paket specialdesignad mjukvara, och vara enkel att använda. I en uppföljande meningsutväxling påtalades att OSIRIS-portalen för distribuerade webbportaler baserade på p2p också fungerar som skydd mot nedtagningar av webbsidor genom att distribuera portalernas innehåll på alla besökares datorer.

Jag försöker vrida huvudet kring hur OSIRIS och frihetslådor påverkar av beslagtagningar av domännamn eller ökad självreglering från ISPar. Nu när Telecom Italia ska nedprioritera p2p på sina nätverk, vad händer om regeringar gör samma sak med krypterad trafik? Telecom Italia verkar över lag inte så pigga på tjänster som tar upp mycket nätverkskapacitet.

Återuppbyggnaden av Tunisien fortsätter och Rafik Dammak (numera MSc i trådlösa sensorer!!) har skrivit ned ett antal förslag på framtida nätregleringspolicys baserade på sina erfarenheter från internationella diskussioner kring internetreglering: decentralisering, skapa ett oberoende av statsmonopolet ITA:s noder in och ut ur Tunisien, minska möjligheten för varje enskild aktör att skada tillgång till infrastruktur och internet för varje annan aktör.

Med passivt ointresse har jag nästan lyckats följa tävlingen i att inte hålla med Carl Bildt om Libyen. Carl Bildt har i alla fall gott sällskap i Tjeckien, rapporterar Pirátské Noviny, som också skriver om ddos-attacken mot Kinotip, Tjeckiens största torrent-tracker. Pirátské Noviny går bra – de har en allsidig nyhetsrapportering om informationspolitik och täcker ganska mycket östeuropeiskt, framför allt tjeckiskt. Dessutom har de med sin hemsida nått stora framgångar, stor publik, och påverkar de internetpolitiska landskapet på ett sätt jag inte tror jag sett på andra platser i Europa, i alla fall inte med Piratpartier.

  1. Inga kommentarer ännu.
  1. februari 25, 2011 kl. 20:36

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: