Hem > Demokrati, Funderingar, Piratfrågor, Svensk politik > Vänstern och mångkulturen I

Vänstern och mångkulturen I


Devrim Mavi skriver på Dagens Arena att vänstern behöver skapa en bild av det mångkulturella samhället men behöver vänstern verkligen det? Fråga godtycklig ungdom om graden coolhet i att aldrig ha haft kontakt med någon från ett annat land. Helt normala kommunikationsmönster bland människor i Sverige innefattar idag dagliga kontakter med människor från världens alla hörn, särskilt på internet. En kommunikationspolitik med inriktning på gränslöshet och informationsfrihet torde utgöra den största förtjänst vänstern för närvarande kan göra mångkulturen.

En lämplig utgångspunkt för diskussionen kan vara den bristfälliga överföringen av nätsamhällenas mångkulturella aspekter till människors geografiskt baserade vardag – vad är det som gör att vi fått ett multikommunitärt samhälle i vår geografiska vardag medan geografin som makt- och intressefaktor nästan helt faller bort från nätsamvaron? Varför sorterar sig människor i olika bostadsområden på basis av framför allt etniskt ursprung när vi alla på internet använder samma mikrobloggsklienter? Hur har etniciteten kommit att få ett sån stor plats i den geografiska vardagen, när den i parallellvärlden på internet spelar i stort sett ingen roll alls?

Idag saknar Europa en politisk debatt om det gränslösa och fria internets förtjänster i geografiskt baserad integration. Fri och gränslös får information gärna uppmuntras i andra länder, till exempel diktaturer, som befinner sig långt utanför Europas gränser. I frågor som handel, kulturutbyte, och sociala nätverk är den politiska förståelsen för internets nya gemenskaper låg. Inom dessa områden verkar den politiska debatten nämligen istället fokusera på hur vi lagtekniskt kan förstärka de privata företagens och geografiska nationalstaternas informationsgränser.

För mig är det alldeles uppenbart att om diskussionen om kommunikation utgörs mestadels av hur kommunikationen ska begränsas, går det inte att samtidigt försöka påtvinga människor uppfattningen att interaktion ska pådyvlas. Kommunikation är en förutsättning för interaktion och i dagsläget är vänsterns största problem, om något, att kommunikationen som sådan är utsatt för angrepp och attacker från både demokratiska stater och privata företag. En bild av kommunikationen som viktig faktor för den samhälleliga gemenskapen behöver vänstern heller knappast utforma. Utan ett uns av fantasi kan man istället låta sig förundras åt den massintegration på gräsrotsnivå som redan pågår. Låt därför hellre den svenska vänstern utarbeta ett program för tillgång till kommunikation och kultur, oberoende av gränser och etniciteter, och lämna efterföljande upplösning av toketnisk dogmatism åt historiens gång.

Pirater världen över, förenen eder (Gregory Engels, lokalpolitisk piratrepresentant i Tyskland)

 1. NingúnOtro
  augusti 10, 2011 kl. 12:38

  Not for long…

 2. Bara jag
  augusti 15, 2011 kl. 22:16

  ”Idag saknar Europa en politisk debatt om det gränslösa och fria internets förtjänster i geografiskt baserad integration.”
  Word
  Det är få som förstår, av de äldre, och av politiker som tycker att det där verkar hotande.
  Det skulle ju kunna bli ett anarkistiskt internetutbyte av bombrecept, subversiva grupper. BARNPORR. De är kanske t o m värre än vänsterfolk på 70-talet. Registreras vi? alla? Javisst!! i stort sett.
  Har man internationella kontakter, regelbundet, är man ju lite inte-svensk-demokrat. Åtminstone misstänkt.
  Många har. Fast det är nog hemskt mycket oskyldiga: Ah, gilla dig, gillar du mig?-grejer, vars ev. koder är lättavslöjade när man avlyssnar allt.
  Hoppeligen växer det. Ryssar stöter jag inte på så ofta. Syster är halvryska, och säger att de har lite av egna forum, och engelska av få. I södra Europa har det varit lite så, och det går inte raketfort framåt. Det är lite av elit, eller iaf ganska.
  Att göra alla tillgängliga för alla skulle nog medföra en smärre kunskapsboom i vissa delar.

  Politiker är dumma i huve’t. Har nästan alltid varit så att största bidragsmottagarna varit företag. Konstgjord andning på döende bokbindarfirmor. ‘Annars blir det ju massa arbetslöshet’.
  Gillar Anonymous – deras försvar-förstör mot de som går mot de enskilda och svaga.
  Jag är nog ganska Friedman ideologiskt och finner ingen som helst motsättning. Även om Rose nog var den klokare i trångmål.
  Ursäkta om jag svamlat och ev. varit otydlig.
  Men
  Gillar dig – även om inte jättemycket än pirat är oss lika (politiskt).
  Glad att du är i Europaparlamentet, en färgklick. Hårdare jobbande än de flesta, gissar jag.
  All välgång
  Kram

 3. december 14, 2011 kl. 12:27

  Gratulerar till att du äntligen fått din plats i EP.

 1. No trackbacks yet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: